Årets beste filmer – topplister for 2020

Filmåret 2020 ble noe helt annet enn de fleste kunne forutse, med avlyste festivaler, nedstengte kinoer og utsatte blockbustere. Ikke desto mindre vil vår tradisjonsrike, grundige kåring av fjorårets beste filmer prege Montages i dagene fremover.

Tidligere har vi offentliggjort bidragsyternes individuelle lister samtidig, men i år velger vi å publisere disse én og én, som en slags forsinket julekalender. Felleslisten som oppsummerer kåringen er imidlertid klar, og denne gir en tydelig pekepinn på hvilke verker som gjorde inntrykk på redaksjonen og kritikerne.

Uten internasjonale festivaler som Cannes og (for de fleste av oss) Venezia, bærer repertoaret fra 2020 preg av færre genuine oppdagelser enn vi vanligvis er bortskjemte med å kunne presentere. Til gjengjeld har færre av oss sett akkurat de samme filmene, så variasjonen vi ønsker at skal prege en slik oppsummering, er noenlunde intakt.

Felleslisten nedenfor er som vanlig ment å være et supplement til de individuelle listene, og vi oppfordrer leserne våre til å gjøre seg kjent med titlene som enten ikke har blitt sett av tilstrekkelig mange (eksempelvis Eliza Hittmans Never Rarely Always Sometimes eller Pietro Marcellos Martin Eden), eller er for egenartede i sitt uttrykk til å skape konsensus når “regnestykket” skal summeres.

Ingen vil bli overrasket av at Bong Joon-hos Gullpalme- og Oscar-vinnende Parasitt topper listen, og til vår store glede ble filmen en fenomenal kinosuksess i Norge – i grevens tid, før koronaen sørget for ulike nivåer av nedstengning. Noen vil kanskje undre seg over hvorfor Christopher Nolans Tenet har gjort det så skarpt her, og svaret får man i de individuelle listene i løpet av de neste dagene, der hver og en kritiker argumenterer for sine valg. Denne påkostede og imøtesette blockbusteren ble lansert midt i pandemien, med et uttalt ønske om å bringe folk tilbake til kinoene i en vanskelig tid. Verken kritikermottagelsen eller billettsalget svarte til forventningene, men gjennom vinteren har Tenet skapt mange engasjerende diskusjoner. Har vi å gjøre med en fremtidig kultfilm?

En film som trolig ville blitt vist på norske kinoer i et vanlig år, er Kelly Reichardts mesterverk First Cow, som fikk sin europeiske premiere under fjorårets Berlinale (vår podkast), og som noen fikk muligheten til å oppleve på stort lerret under Bergen internasjonale filmfestival i høst. Vi krysser fingrene for at vår begeistring for dette vakre og subtile amerikanske eventyret kan bidra til at First Cow får en ny sjanse hos distributørene i løpet av 2021.

Kelly Reichardts «First Cow» har imponert mange av Montages’ bidragsytere.

Metoden som ligger bak vår kollektive liste, er den samme som tidligere. Redaksjonen har slått sammen summen av filmenes plasseringer på de individuelle listene, og deretter vurdert og justert resultatet.

Her er reglene for hva Montages definerer som en 2020-film:

  • Filmen har hatt premiere på norske kinoer i 2020.
  • Filmen har hatt premiere på cinematekene i 2020 (og får ikke ordinær kinopremiere i 2021).
  • Filmen har ikke gått på norske kinoer, men ble lansert på DVD/Blu-ray/VOD i 2020.
  • Filmen har blitt sett på festival i 2020, og står foreløpig uten norsk kinodistribusjon (filmer få hadde anledning til å se på festival i 2020, vil trolig dukke opp på flere av 2021-listene).

God lesning – og god film!

*

Topp 20 – 2020

1. Parasitt av Bong Joon-ho
2. Tenet av Christopher Nolan
3. First Cow av Kelly Reichardt
4. Lyset fra sjokoladefabrikken av Dag Johan Haugerud
5. Sjel av Pete Docter og Kemp Powers
6. Mank av David Fincher
7. Little Women av Greta Gerwig
8. Uncut Gems av Safdie-brødrene
9. Et glass til av Thomas Vinterberg
10. Matthias & Maxime av Xavier Dolan / Waves av Trey Edward Shults

11. The Souvenir av Joanna Hogg
12. A Hidden Life av Terrence Malick
13. 1917 av Sam Mendes
14. The Lighthouse av Robert Eggers
15. On the Rocks av Sofia Coppola
16. Monos av Alejandro Landes
17. Never Rarely Sometimes Always av Eliza Hittman
18. Undine av Christian Petzold
19. Richard Jewell av Clint Eastwood
20. For Sama av Waad Al-Kateab og Edward Watts/ Honninglandet av Tamara Kotevska og Ljubomir Stefanov

Hederlige omtaler: «Wolfwalkers», «Om det uendelige», «Martin Eden», «Borat Subsequent Moviefilm», «Beanpole», «My Octopus Teacher», «Corpus Christi», «Possessor», «A Rainy Day in New York», «Unge Ahmed», «Kunstneren og tyven», «Dark Waters», «Colletive», «Ema», «Cuties», «Transnistra», «Let Them All Talk», «The Assistant», «Den gyldne hanske», «Tommaso»/«Siberia».

*

Delta gjerne i samtalen om årets utvalg nedenfor, eller i et av kommentarfeltene til bidragsyternes lister, etter hvert som de publiseres.