Årets beste filmer 2022: Kritikernes topplister

2022 tilhører nå historiebøkene, og for kort tid siden la vi frem vi vår offisielle kåring av de beste filmene fra året som gikk: 10. til 1. plass og 20.-11. plass. Nå kan dere studere alle de individuelle topplistene fra Montages’ redaksjon og kritikere.

2022 ble året da vi kunne se pandemien i bakspeilet, og kinoene endelig åpnet igjen på ordentlig. Tilstrømningen av publikum har latt vente på seg, men populære opplevelsesfilmer som Top Gun: Maverick og Avatar: The Way of Water har vist at det er mulig å bekjempe radikalt endrede seervaner. Vi har allerede reflektert litt rundt disse trendene og hvordan de har satt sitt preg på vår kåring, så vi skal ikke gjenta det her: Ta en grundig kikk på hver av listene vi presenterer nedenfor, og vær på utkikk etter titler som ikke nådde helt opp i felleskåringen.

Som faste lesere vil legge merke til, har vi endret på presentasjonen av listene. Til forskjell fra tidligere årganger, var det nå den offisielle topp 20-listen som ble publisert med omtaler av hver enkelt film.

De individuelle listene presenteres uten omtaler, og følges i stedet av en liten enquete der brorparten av bidragsytere har svart på spørsmål om det tilbakelagte filmåret – og forventninger til det nye. Du finner hver og en av dem via menyen nedenfor.

«Memoria» (Foto: Another World Entertainment).

Her er reglene for hva Montages definerer som en 2022-film:

  • Filmen har hatt premiere på norske kinoer i 2022.
  • Filmen har hatt premiere på cinematekene i 2022 (og får ikke ordinær kinopremiere i 2023).
  • Filmen har ikke gått på norske kinoer, men ble lansert på DVD/Blu-ray/VOD i 2022.
  • Filmen har blitt sett på festival i 2022, og står foreløpig uten norsk kinodistribusjon (filmer få hadde anledning til å se på festival i 2022, vil trolig dukke opp på flere av 2023-listene).

Godt nytt år, god lesning – og god film!

*