Ida Cathrine Holme Nielsens topp 20, 2022

Dette er en del av Årets beste filmer 2022: Kritikernes topplister

Hopp rett til

Neste:  Ida Madsen Hestmans topp 20, 2022

1. Benedetta (Verhoeven)
2. Syk pike (Borgli)
3. Drive My Car (Hamaguchi)
4. The Souvenir: Part II (Hogg)
5. Bergman Island (Hansen-Løve)
6. Moonage Daydream (Morgen)
X. Euphoria: Season 2 (Levinson)
8. Speak No Evil (Tafdrup)
9. Swan Song (Cleary)
10. Crimes of The Future (Cronenberg)

11.
Bones and All (Guadagnino)
12. Den store friheten (Meise)
13. Spencer (Larraín)
X. Kids in Crime (Karlstad)
15.
Old Henry (Poncirolli)
16. Licorice Pizza (Anderson)
17. Wheel of Fortune and Fantasy (Hamaguchi)
18. Blonde (Dominik)
19. Memoria (Weerasethakul)
20. Do Revenge (Robinson)

*

Hva var den største kinoopplevelsen du hadde i 2022?

Moonage Daydream og Speak No Evil var elleville kinoopplevelser på hver sin måte – med nyskapende, nådeløst effektiv bruk av musikk som direkte årsakssammenheng!

Kan du nevne et særskilt filmøyeblikk som risset seg inn fra året som gikk? Et enkeltbilde, en lyd, en stemning?

Hele den lengtende, sarte sommerstemningen fra Bergman Island i kjærlighetsfortellingen, som av en eller annen grunn minnet meg litt om En kärlekshistoria! Og kanskje filmøyeblikket der man innså at Anders Danielsen Lie egner seg som het førsteelsker? Årets overraskelse.

Hvis du må velge én rolleprestasjon fra 2022, hvilken vil du trekke frem?

Austin Butler i Elvis! Ikke på topplisten som film, men hot damn, som kidsa sier.

Hva tenker du er det mest innovative som skjedde i filmkulturen i 2022?

Her vil jeg lede spørsmålet over til å handle om kinokulturen, hvor det mest innovative har vært at vi gradvis har hengitt oss til en slags baklengs utviklende (u)kultur etter pandemien som kulminerte i 2022! Det er i langt større grad kommet Netflix-stue-vaner som høylydt snakking, knasing og mobilbruk inn i det aller helligste kinomørket. Stemmer for at neste års innovative grep blir å trykke på fast forward for evolusjonen her tilbake til pre-pandemi.

Kan du løfte frem et bra element fra en film du mislikte?

Jeg kunne ikke fordra Henrik Martin Dahlsbakkens retningsløse De fredløse og var veldig lettet da den var ferdig. Det var bra! Men gleder meg til hans nye film Munch, som virker vesentlig mer kunstnerisk interessant!

Hvilken av fjorårets filmer hadde best fashion?

Trodde aldri jeg skulle nevne en norsk film her, men: Syk pike! Netflix-filmen Do Revenge var dessuten en endeløs kavalkade av magiske moteøyeblikk. Uten å bli en ren 90-talls-highschoolfilm-pastisj, brukte den referansene til å skape sitt helt eget visuelle moteunivers. Har også lyst til å nevne sminke i Elvis her, som tok tydelig inspirasjon fra den nå litt overståtte japansk igari-sminketrenden (hangover makeup).

Hvilket soundtrack fra 2022 har du lyttet mest til?

Jonny Greenwoods score til Spencer, og ikke minst soundtracket til Moonage Daydream! Jeg er typen som sitter gjennom hele rulleteksten, spesielt hvis det er musikk jeg har likt, men ikke kjenner igjen som nevnes, og som jeg memorerer og sporenstreks søker opp på Spotify – i denne kategorien snek «L’amour, L’amour, L’amour» fra Den store friheten seg inn.

Hva var den beste “gamle” filmen du så for første gang i 2022?

10 Things I Hate About You!

Dette er en del av Årets beste filmer 2022: Kritikernes topplister

Hopp rett til

Neste:  Ida Madsen Hestmans topp 20, 2022