Montages kårer 80-tallets beste filmer

«You aren’t ready for it yet, but your kids are gonna love it.»

*

Endelig skjer det: Montages kårer 80-tallets beste filmer. I tiden fremover vil vi publisere en lang serie artikler og podkaster der flere hundre filmer fra 1980-tallet vil bli rangert, omtalt og diskutert.

Tilbake i 2014 og 2015 publiserte Montages en omfangsrik kåring av 90-tallets beste filmer, og denne satsingen er fortsatt noe av det mest populære vi har gjort. Da vi deretter tok fatt på 1980-tallet ønsket vi å overgå oss selv, og et veldig høyt ambisjonsnivå er årsaken til at denne «oppfølgeren» har tatt lang tid å realisere.

Forhåpentligvis vil dette bli en av de grundigste og mest inspirerende kåringene av 1980-tallets filmer som eksisterer på internett, og vi gleder oss stort til å presentere listen og se hvilke diskusjoner alle titlene igangsetter.

I artikkelen nedenfor forteller vi om arbeidet frem mot kåringen, og beskriver hvordan den tidkrevende prosessen startet, hva som har vært vår metode underveis og hvilke rammer vi har jobbet ut ifra.

Nu kjør vi!

*

Bakgrunn

En sen kveld under filmfestivalen i Berlin i 2017, på en liten bar i Prenzlauer Berg, satt noen av oss fra Montages-redaksjonen rundt et bord og begynte å skrive opp kandidater til 80-tallets beste filmer. Vi satte penn mot serviett, og plutselig var vi i gang. I sideprogrammet Panorama hadde vi tidligere samme dag sett dokumentaren Revolution of Sound: Tangerine Dream, og opplevelsen påminnet oss om det nyskapende, tyske elektronikabandets uvurderlige bidrag også til filmhistorien. Vi tok et bilde og la ut overskriften 1980-tallets 100 beste filmer på Instagram, og der høstet ideen engasjement og skapte forventninger om at en Montages-oppfølger til 90-tallslisten var like rundt hjørnet.

Ehm, helt slik ble det ikke. For det første skjønte vi raskt at 80-tallet er et langt mer innholdsrikt og mangfoldig filmtiår enn sitt noe vindskeive rykte. Under arbeidet med 90-tallslisten opplevde vi at det raskt var ca. femti filmer vi måtte ha med på topp 100-listen, men i prosessen med å komme frem til 80-tallets fremste, telte allerede førsteutkastet langt over tre hundre titler. Og da vi begynte å gjøre dypere research og identifiserte hvilke filmer fra hele verden vi måtte skaffe og få sett, i tillegg til alle vi skulle se på nytt, este prosjektet noe voldsomt – ja, til slutt ble det vel nesten sånn at vi regnet med å aldri bli ferdig.

«Chocolat» (1988, Claire Denis)

Og helt ferdig ønsker vi vel heller aldri å bli, for det vil alltid være nye oppdagelser fra 80-tallet å se og lære om, og et gjensyn kan ofte være filleristende. Det er flere filmer som enten er dratt direkte opp i båten eller kastet langt ut på sjøen etter en ny runde i avspilleren, som har vært ufattelig mye bedre, eller sjokkerende svak, målt opp mot den opprinnelige reaksjonen. Mange av alle de som har bidratt til denne kåringen har et nostalgisk forhold til 80-tallet, men redaksjonens kurateringsarbeid har hatt som en rettesnor at alle filmene skal bli vurdert på nytt.

En annen utfordring har vært å skaffe alle de mindre kjente (men like viktige) filmene til veie, enten digitalt, på fysisk format (som vi foretrekker) eller kino-, festival- og cinematekvisninger (det aller beste). I enkelte tilfeller har vi rett og slett sett oss nødt til å vente enda litt til med hele kåringen, fordi en spesifikk film er varslet å komme på Blu-ray eller skal vises som en del av et retrospektiv. Og så har det kommet én til, og én til, og enda en.

Det har med andre ord vært vanskelig å sette strek, og vi gjør det ikke helt nå heller, fordi vi erfarer at poenget med prosjekter som dette alltid er å fortsette å se film. Dette er noe vi kommer til å snakke åpent om underveis, ikke minst i podkastepisodene, hvis vi plutselig har sett (enda) en ny film vi gjerne skulle hatt med. Vi har denne gangen i tillegg satt opp et lite «retorisk nett» for å kunne inkludere de mange filmene som har vært diskutert grundig, men til slutt ikke funnet veien helt inn på en rangert plass – mer om det nedenfor.

*

«Aliens» (Cameron, 1986)

Metode

Så mange som mulig av Montages’ bidragsytere har blitt invitert til å levere inn sine topplister, og disse har fungert som stemmer og dannet grunnlaget for kåringen. Den ferdige listen kombinerer dette med tusenvis av timer med research, filmvisninger og diskusjoner innad i redaksjonen, så denne kåringen av 80-tallets beste filmer er både demokratisk og kuratert. Dette for å sikre at listen holder nivået vi har ønsket oss, at redaksjonen kan stå inne for den, og ikke minst at den klarer å demonstrere et bredt spekter av hva dette filmtiåret hadde å by på.

Det har vært viktig for oss å aktivt oppsøke filmer fra alle verdenshjørner, så selv om Hollywood og amerikansk film hadde enorm popkulturell nedslagskraft på 80-tallet og utvilsomt har vært formende for veldig mange av oss, har vi motarbeidet denne dominansen så mye vi kan – uten å lyve oss selv rett opp i ansiktet. Leseren vil derfor oppleve at, ja, det er mye amerikansk film her, men også at det er påfallende mye sørøstasiatisk film (Taiwan og Hongkong var i sine gullaldre) og horror (mellom alle pastellfargene, var 80-tallet et blodsprutende tiår).

Noen filmskapere er representert med påfallende mange titler, og dette er fordi de står spesielt høyt i kurs hos mange av de som har bidratt til kåringen, og i tillegg har redaksjonen under kurateringsarbeidet ønsket å markere at noen auteurer virkelig «eide 80-tallet» gjennom å øse ut mesterverk i et åndeløst tempo, nettopp i disse årene. Vi syntes det er naturlig at dette berømmes, snarere enn å tenke at de som bare lagde én eller to fantastiske filmer skulle sidestilles med de som lagde fem, seks, syv, åtte umistelige verk.

Vi ønsker også å understreke at det ikke er noen synlig kvalitetsforskjell mellom de ulike delene av listen – det vil være opp til hver enkelt å løpende vurdere høydeforskjellene, og flere personlige favoritter hos enkelte har til slutt blitt en «ofret darling» som har havnet langt nede eller blant de såkalte boblerne. Vi har naturligvis hatt som mål å skape en naturlig stigende – om enn slakt bølgende og litt uforutsigbar – kurve, men jo flere filmer man rangerer, dess mindre «presist» blir resultatet (og noen vitenskap er det uansett ikke). Derfor valgte vi å stoppe etter to hundre og la de siste femti filmene være urangerte. Disse vil bli publisert i etterkant av topp 200-listen som «boblere». Til slutt vil vi også offentliggjøre en såkalt «venteliste», der filmer som i utgangspunktet ble nøye vurdert for listen – og lenge var en del av den – til slutt havnet utenfor, av forskjellige årsaker.

«As Tears Go By» (Wong Kar-wai, 1988).

Det er ingen kort- eller novellefilmer som er inkludert i kåringen. Det er heller ingen musikkvideoer eller rene konsertfilmer. Spillefilmgrensen er satt til 50 minutter. Vi har ikke anvendt noen form for kvotering, men etterstrebet representasjon innenfor rammene av hva som er rimelig når det er snakk om et tiår der filmindustrien var vesentlig mindre inkluderende og mangfoldig enn i dag (også utenfor Hollywood). Vi har valgt å være konsekvente på å bruke originaltitler i omtalene.

Dette er vårt mest ambisiøse prosjekt noensinne, og vi gleder oss stort til å dele det med alle våre lesere og lyttere gjennom høsten og vinteren 2023/2024. Listen presenteres i bolker med ti filmer av gangen – som en lang serie artikler og podkaster. Vi begynner med plasseringene 200-191, og beveger oss derfra og oppover til toppen, før boblerne og ventelisten publiseres som en epilog.

*

Alle artiklene og podkastene i kåringen er listet opp nedenfor, og denne oversikten vil bli løpende oppdatert etter hvert som vi publiserer flere av dem.

 • 80-tallets beste filmer: 200-191
 • 80-tallets beste filmer: 190-181
 • 80-tallets beste filmer: 180-171
 • Podkast: Montages kårer 80-tallets beste filmer – introduksjon
 • 80-tallets beste filmer: 170-161
 • 80-tallets beste filmer: 160-151
 • Podkast: 80-tallets beste filmer – del 1
 • 80-tallets beste filmer: 150-141
 • 80-tallets beste filmer: 140-131
 • 80-tallets beste filmer: 130-121
 • 80-tallets beste filmer: 120-111
 • 80-tallets beste filmer: 110-101
 • Podkast: 80-tallets beste filmer – del 2
 • 80-tallets beste filmer: 100-91
 • 80-tallets beste filmer: 90-81
 • 80-tallets beste filmer: 80-71
 • Podkast: 80-tallets beste filmer – del 3
 • 80-tallets beste filmer: 70-61
 • 80-tallets beste filmer: 60-51
 • Podkast: 80-tallets beste filmer – del 4
 • 80-tallets beste filmer: 50-41
 • 80-tallets beste filmer: 40-31
 • 80-tallets beste filmer: 30-21
 • Podkast: 80-tallets beste filmer – del 5
 • 80-tallets beste filmer: 20-11
 • 80-tallets beste filmer: 10-1
 • Podkast: 80-tallets beste filmer – del 6
 • 80-tallets beste filmer: Boblere
 • 80-tallets beste filmer: «Ventelisten»
 • Podkast: Boblerne og ventelisten

*