Filmfrelst

Filmfrelst #151: 90-tallets 100 beste filmer – Del 1

For halvannet år siden bestemte vi i Montages oss for å komme frem til hva som er 90-tallets 100 beste filmer. Resultatet av kåringen publiseres i disse dager, og etter at plassene 100.–76. har sett dagens lys, er det (endelig) tid for den første 90-talls-episoden av Filmfrelst.

I denne første av i alt fire podkaster om 90-talls-kåringen snakker vi inngående om hvordan vi har arbeidet med listen (frem til 24 minutter ut i episoden), og deretter om samtlige filmer fra 100. til og med 76.plass. For ordens skyld, her er linker til artiklene våre om listefilmene som diskuteres i denne episoden:

Da vi for fire år siden diskuterte 00-tallets beste filmer på Filmfrelst (og garanterte at det ble «minst 10 år til neste gang vi tar opp lydbok podkast i dette lengdeformatet»), opplevde vi at episodene ble smått legendariske, nettopp grunnet den episke lengden. På oppfordring fra lytterne våre, har vi ikke holdt igjen denne gangen heller – tvert imot har vi dratt strikken enda litt lenger.

Så, uten ytterligere forsinkelser: Vi inviterer herved til samtale om 90-tallets beste filmer. Panelet består av Martin Sivertsen, Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Sveinung Wålengen og Thor Joachim Haga.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 26 kommentarer

 1. JRH sier:

  setter veldig pris på den jobben dere gjør.

  har et godt liv, masse unger, god jobb, fine hobbyer, masse reiser..
  likevel er det et lite høydepunkt når dere setter i gang slike prosjekter.

  fortsett den gode jobben!

 2. Asle Thu sier:

  Dere har gjort en utrolig jobb med å lage denne listen, og det er fint at dere lager en ny top 100 liste. Heldigvis ble det ikke 10 år til neste liste. Det er vel første gang Madonna trekkes frem i en filmfrelst episode, og det setter jeg pris på for hun er min favorittartist. Jeg har også sett noen av filmene hun har spilt i. Den mest kjente er vel a League of their own fra 1992. Har også sett who’s that girl fra 1988. Gleder meg så utrolig til neste del av listen. Håper også dere gjør det samme med 80 tallet. Det er det filmer som har utrolig bra filmmusikk.

 3. Erlend sier:

  Snakker vi om en total podcastlengde på 26 timer? Jeg gleder meg!

 4. Glimrende! Den syttisjette beste filmen fra nittitallet er etter min mening Bad Boys ;)

 5. Øystein Mathiassen sier:

  Det ser ut som dere spilte denne podcasten rundt juletider ifjor,dere sier dere skal på julebord.Hvorfor har det tatt så lang tid før den ble lagt ut?

  • Hei Øystein. Som vi skriver har vi arbeidet med 90-tallskåringen i litt over halvannet år, og noe av årsaken til at vi har gått grundig til verks, har vært ønsket om å kunne presentere en helhetlig og ferdig kåring – når den var klar. Så noe av innholdet er produsert tidligere enn andre ting, og vi har også ønsket å presentere listen nå etter sommeren. Håper et par vinterlige referanser ikke kommer i veien for samtalen om filmene! ;-)

 6. Øystein Mathiassen sier:

  Takk for svaret.

 7. Har kun hørt 2 timer av podkasten så langt, men allerede blitt inspirert til å se en av filmene dere har snakket om, som lenge har vært på min «må se liste!»; Dazed and Confused.

  Ikke bare har den lenge lagt i hyllen, så lenge at jeg måtte lete i godt over tyve minutter for å finne den, men den representerer nå mitt aller første møte med Richrd Linklater – noe som er perfekt som oppvarming til Boyhood neste uke.

  Sitter fortsatt å samler tankene litt, men min umiddelbare reaksjon er at det er en av de mest fornøyelige filmene jeg har sett på lenge. Kjenner allerede på gjensynsverdien, og ser frem til å presentere den for andre bekjente som har utsatt å se den i flere år. Kommer nok tilbake i kommentarfeltet når podkasten er unnagjort, og tankene om Dazed (og forhåpentligvis flere) er på plass.

 8. Mads sier:

  You might be cool but you’ll never be Wooderson walking into The Emporium cool: link

 9. Karsten Ekren sier:

  Halvveis gjennom denne podcasten må jeg først få takke for en herlig lytteroppøevelse, og deretter komme med et lite ønske for de neste episodene om en noe jevnere fordeling av taletiden; både generelt sett, men særlig der deltakere har kritiske innsigelser til filmen som gjennomgås hadde det vært kult om disse i større grad kom til orde. Jeg tror det kunne bidratt til noe mer friksjon og variasjon i gjennomgangen av filmene.
  Men altså: gleder meg både til fortsettelsen av denne og neste episoder!

 10. Linn Pedersen sier:

  Jeg sender stor beundring og takknemlighet i deres retning for enormt grundig listearbeid og podcasting. Deres topp 100 fra 2000-tallet førte til mange nye og fantastiske filmopplevelser, og jeg er overbevist om at denne listen vil føre til det samme, samt et dykk i arkivet. Det er sikkert flere enn meg selv som får nostalgiske tanker om den kasserte VHS-samlingen i disse dager. Forrige podcast-rekord ble hørt under en ferietur i Australia, der jeg kunne observeres ristende på hode, entusiastisk nikkende og veldig engasjert over 2 uker. Jeg lurer på om dette må spares til en spesiell anledning.

 11. Anne Bjerkenes sier:

  Burde vil ikke si det: men hadde gladelig betalt for podcaster som dette! Fikk inspirasjon til å se nye filmer og til å se favoritter på nytt igjen. Skal også se Starship Troopers på nytt; i et helt nytt lys (syntes den var en drittfilm da den kom ut)
  Takk for flott arbeid, super mix av Hollywood popcornfilmer, smale, rare og ukjente perler!

 12. Karoline sier:

  Denne podcasten var veldig underholdende og jeg koser meg med lengden. Gleder meg til fortsettelsen!
  Mitt (noe randome)innspill: Da jeg hørte på diskusjonen rundt Det Røde Ekornet og det at det er rart den ikke har fått en remake tenkte jeg med ett at det har den jo! To år senere kom jo den fabelaktige TVNorge-filmen While You Were Sleeping. Kanskje det ikke er remake (fant ingen referanser mellom de to filmene etter et overfladisk imdb- og googlesøk), men mulig den er inspirert? :)

 13. Mats Bjørkøy sier:

  Jeg vil bare føye meg inn i rekken å takke for denne podcasten. Det er overaskende få av filmene til nå jeg har sett, så dette er til stor inspirasjon.

  Hva om dere som et punktum for prosjektet lager en Q and A episode. Jeg merker at det er mye jeg får lyst til å spørre dere om underveis. Så om jeg og forhåpentligvis noen flere lyttere samler opp nok spørsmål, kunne da en slik episode være noe?

  Uansett, takk for alt arbeid dere legger ned. Det settes stor pris på!

 14. David A. sier:

  Flott podkast! Tok dere på ordet og satt meg ned med kjæresten for å se Det røde ekornet igår :) Utrolig underholdende film og så erketypisk 90-talls!

  Nå krysser jeg bare fingrene for at en eller flere av mine personlige favoritter (spesielt The Truman Show, Pleasantville, Groundhog day, Election, Man bites dog, Falling down og Happiness) blir å se på listen. Eller krysse fingrene blir kanskje feil å si, siden det oftere er mer interessant å få anbefalt noe nytt enn å få bekreftet at andre har samme smak som en selv! :)

  Og til slutt: har en følselse av at dere har valgt å ikke ta med dokumentarfilm… Når kommer den store dokumentarfilm-listen/podkasten?

 15. Petter Ravioli sier:

  Strålende prosjekt! Når kommer resten? Hungrer etter flere podcastepisoder.

 16. Mads Outzen sier:

  Har endelig fått tid til å høre nå, og allerede bare to timer inn må jeg si at dette er utrolig fornøyelig lytting!

  Må likevel si at jeg er litt snurt på den alt for milde hyllesten av Clueless! En ekstremt undervurdert, underholdende og subversiv satire, akkurat som den nyere versjonen vi får servert i Mean Girls. Dette er jo ikke en jentefilm, gutta boys, det er bare en glimrende film! :)

 17. Mads Outzen sier:

  Damn. Burde kanskje høre ferdig før jeg kommenterer (så jeg slipper å ha mange på rad!).

  Men… Jeg må også bare si at jeg stemmer i alt Sveinung sier om Dead Man, som jeg er rimelig sikker på er min absolutte favorittfilm fra 90-tallet. Jeg elsker den filmen mer og mer for hver gang jeg ser den, leser om den eller tenker på den.

 18. Asle Thu sier:

  Har nå hørt denne episoden ett par ganger, og jeg er imponert. Det var intressant å høre hvordan dere har laget den listen. Første gang jeg hørte episoden ble jeg litt overrasket da det hørtes ut som om dere var i 2013. Så leste jeg Øystein Mathiassen sin kommentar, så da fikk jeg forklaringen på det.

  Jeg håper at dere er i gang med å lage neste episode, eller er de resterende episodene allerede laget? For det har jo gått mer enn 2 måneder siden forrrige episode. Jeg trodde først at denne nettopp hadde blitt laget, men det var jo ikke riktig.

  Jeg synes 76 plassen kunne vært The Commitments fra 1991. En film jeg har sett mange ganger.

 19. Anne Bjerkenes sier:

  Håper på noen disneyfilmer. Skjønnheten og udyret var jo den første tegnefilmen nominert til Oscar i klassen for beste film! Den første også til å ha en heltinne hvis ekteskap med drømmeprinsen ikke var målet!

 20. Caroline A sier:

  Fantastisk lesning og lytting! Men hvorfor går det ikke å spole i podcasten?

 21. Pets sier:

  Hei!

  Drog nettopp til Kina for utveksling og denne podkasten kommer definitivt godt med. Svært spennende liste så langt, godt å se at jeg ikke er den eneste som holder «Jackie Brown» høyt da det er lett å få det inntrykket fra tidligere konversasjoner. Veldig glad for at jeg oppdaget dere da dere allerede har lyst opp traskingen i Beijings foruensede gater gjentatte ganger.

  Pets

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>