Topplister

Årets beste filmer – topplister for 2018

Filmåret 2018 er historie, og nå er endelig vår notorisk forsinkede, men grundige kåring av fjorårets beste filmer klar. Som vanlig har vi også publisert en episode av Filmfrelst, der et panel diskuterer årets beste filmer.

2018 var mer enn noe annet et sterkt år for både uavhengig og studioprodusert amerikansk film. Veteraner som Steven Spielberg og Paul Schrader var tilbake i toppform; Paul Thomas Anderson leverte sin beste film siden There Will Be Blood (2007); yngre talenter som Greta Gerwig og Bo Burnham etablerte seg som viktige stemmer for en ny gjenerasjon.

Felleslisten nedenfor er bare ment som et supplement til de individuelle listene, og vi anmoder leserne våre til å gjøre seg kjent med titlene som enten ikke har blitt sett av tilstrekkelig mange (eksempelvis de mange glimrende dokumentarene, som Ex Libris, The Work, Minding the Gap og Matangi/Maya/M.I.A.), eller er for egenartede i sitt uttrykk til å skape konsensus når “regnestykket” skal summeres.

Metoden som ligger bak vår kollektive liste er den samme som tidligere: Vi har ganske enkelt sammenslått summen av filmenes plassering på de individuelle listene, ispedd enkelte redaksjonelle justeringer. Titler som også figurerte på 2017-listene (Team Hurricane; Mektoub, My Love: Canto Uno) har fått overført sine poeng fra fjoråret.

Her er reglene for hva Montages definerer som en 2018-film:

 • Filmen har hatt premiere på norske kinoer i 2018.
 • Filmen har hatt premiere på cinematekene i 2018 (og får ikke ordinær kinopremiere i 2019).
 • Filmen har ikke gått på norske kinoer, men ble lansert på DVD/Blu-ray/VOD i 2018.
 • Filmen har blitt sett på festival i 2018, og står foreløpig uten norsk kinodistribusjon (filmer få hadde anledning til å se på festival i 2018, vil trolig dukke opp på flere av 2019-listene).

God lesning – og god film!

*

Topp 10 – 2018

1. Call Me by Your Name og Suspiria av Luca Guadagnino
2. Phantom Thread av Paul Thomas Anderson
3. First Reformed av Paul Schrader
4. The Post og Ready Player One av Steven Spielberg
5. The Florida Project av Sean Baker
6. I, Tonya av Craig Gillespie
7. Eighth Grade av Bo Burnham
8. Team Hurricane av Annika Berg
9. Mektoub, My Love: Canto Uno av Abdellatif Kechiche
10. Lady Bird av Greta Gerwig

Hederlige omtaler: «Ex Libris» (Frederick Wiseman), «Unsane» (Steven Soderbergh), «Grensen» (Ali Abbasi), «You Were Never Really Here» (Lynne Ramsay), «Roma» (Alfonso Cuarón), «Hereditary» (Ari Aster), «Matangi/Maya/M.I.A.» (Steve Loveridge), «The Work» (Jairus McLeary, Gethin Aldous), «Mandy» (Panos Cosmatos), «Savnet» (Andrej Zvjagintsev), «Private Life» (Tamara Jenkins), «De utrolige 2» (Brad Bird).

*

Delta gjerne i samtalen om årets utvalg – alle enkeltlistene deler ett og samme kommentarfelt (nedenfor). Filmåret er i våre lister beregnet ut fra norske kinopremieredatoer, og/eller rett-på-video-lanseringer/festivalpremierer.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 23 kommentarer

 1. Mads sier:

  Min liste:

  1. Burning av Lee Chang-dong
  2. The House That Jack Built av Lars von Trier
  3. Annihilation av Alex Garland
  4. Eighth Grade av Bo Burnham
  5. Dogman av Matteo Garrone
  6. Blindspotting av Carlos López Estrada
  7. Utøya: July 22 av Erik Poppe
  8. A Quiet Place av John Krasinski
  9. Minding the Gap av Bing Liu
  10. They Shall Not Grow Old av Peter Jackson

  11. Incredibles 2 av Brad Bird
  12. Isle of Dogs av Wes Anderson
  13. Cold War av Paweł Pawlikowski
  14. Roma av Alfonso Cuarón
  15. Searching av Aneesh Chaganty
  16. Widows av Steve McQueen
  17. Mission: Impossible – Fallout av Christopher McQuarrie
  18. Won’t You Be My Neighbor? av Morgan Neville
  19. The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan
  20. Mid90s av Jonah Hill

 2. Øystein sier:

  At Ready Player One er en top 5 film fra 2018 er et av de største mysteriene i Montages historie. Enig i Shining porsjonen av filmen men resten er direkte uinteressant. Historien, karakterene og all CGI’en tok meg ut av filmen. En middelaldrene hvit man som leker gud og som alle gamere skal se opp til? Javel? Skulle jeg bry meg…

  • Øystein sier:

   Og det at Ready Player One og The Post står ved siden av hverandre gjør det jo enda verre…

  • Hei Øystein! Takk for innspillet. :)

   At Steven Spielberg er en av favorittfilmskaperne til mange av oss i Montages er vel kanskje ikke helt et mysterium, så når han leverer på toppnivå i to forskjellige sjangre med få måneders mellomrom, er det verdt å feire – for oss. Men vi noterer samtidig at likevekten her på årslisten mellom The Post og RP1 var et mer ubalansert skue for deg.

   Hva var din topp 10/20 for 2018?

  • Øystein sier:

   Ja han er en av mine favoritter også, men føler Spielberg for litt for mye «goodwill» her i Montages. Tror nok nostalgien farger dere litt og at dere ikke helt klarer å danne et nyansert bilde av filmene hans til tider. Det er jo en del her å klø seg i hodet over, spesielt når det gjelder studio film.

   Her er min top 20 og fasiten :P
   20. Bohemian Rhapsody (Denne faller og faller på lista mi, men kan ikke lyge dette var en fryd å se i en stappet kinosal hvor en kunne føle at alle hadde det gøy i salen. Dette er nok DEN filmen en kan peke på hvis en vil lage en «case» på at kritikere en veldig «opp i sin egen rumpe» som aller helst vil ha mørke filmer med et tungt å trist tema. Jeg ser alle de dårlige sidene med denne filmen (*host* Singer *host* *host*) mens syns anmeldere har godt alt for langt i mobbingen av denne filmen som skaper et unødvendig skille mellom anmeldere og publikum. Jøss ble litt langt dette skal være kortere med resten av lista :P

   19. De Utrolige 2
   18. Tully
   17. Molly’s Game
   16. Hostiles (Er nok ikke vurdert en gang av redaksjonen siden den fikk aldri Norsk kino premiere.
   15. Blackkklansman (Endelig er Spike tilbake! Håper han vinner beste regi. Ukonvensjonell bruk av humor i et så alvorlig tema (Det burde mange «indie» filmskapere lære av!)
   14. Beautiful Boy. Skildring av avhengighet uten å peke en stor finger mot noen. Hvorfor er ikke Chalamet nominert?
   13. Phantom Thread (Må nok se denne igjen, traff meg ikke helt men trur den kan vokse.
   12. M:I Fallout. Hvor i H* er denne hos dere??? McQuarrie forstår hvordan en skal filme action, med oppbygging. 10 000 ganger bedre enn RPO, Spielberg se og lær :P
   11. Mandy. Årets kuleste? Cage i storform.
   10. Revenge. Kvinnelig regissør! Pluss poeng til meg ;)
   9. The Favorite. Tror nok akademiet nominerte denne uten å ha sett den. Hærlig manus med masse seksuell snakk som jeg aldri har sett i en periode film fra den tiden. Emma Stone <3
   8. A Quiet Place. Årets mest spennende og underholdende.
   7. Three Billboards Outside Ebbing Missouri. Ser ut som om dere rett og slett bare har glemt dere ut, det gjør ingenting. Jeg tilgir!
   6. Annihilation mest spennende tematikk og et kick ass soundtrack.
   5. Hereditary.
   4. THE POST!!!!
   3. ROMA. For en nydelig film, med bruk av masse symbolikk.
   2. First Man. Folk vil en gang forstå hvorfor dette er et mesterverk. Kan ikke tro hvor utelatt denne filmen har blitt, for en skam.
   1. The Florida Project. Utrolig rørende

   Absolutt drittfilm: Jurassic Park: Fallen Kingdom.
   Mest overvurdert: Upgrade, Black Panther
   Undervurdert og største overraskelse: Game Night
   Mest unødvendige: Solo

 3. Thomas Robsahm sier:

  The Florida Project <3

 4. Thomas Robsahm sier:

  Harajuku, da?

 5. Øystein Mathiassen sier:

  The work Kan ses på NRK TV appen som gruppeterapi for mordere.

 6. Øystein sier:

  First Man er overvurdert? Haha..

  • Øystein sier:

   @LarsOle

  • «Folk vil en gang forstå hvorfor dette er et mesterverk. Kan ikke tro hvor utelatt denne filmen har blitt, for en skam.»

   Javel? Kan du forklare nærmere? Mine tanker deles her: https://montages.no/2018/08/filmfrelst-311-venezia-2018-first-man/

   «Ja han er en av mine favoritter også, men føler Spielberg for litt for mye «goodwill» her i Montages. Tror nok nostalgien farger dere litt og at dere ikke helt klarer å danne et nyansert bilde av filmene hans til tider.» – Og likevel har du «The Post» på fjerdeplass? Vil for øvrig påminne om at Montages består av mange bidragsytere med ulik bakgrunn og ulike meninger. ;.)

  • Øystein sier:

   The Post er jo fantastisk, gode gamle Spielberg tilbake :)

   Nolan er nok litt flinkere med ord enn meg:
   Nolan explains, “Discussions about the film’s portrayal of the flag on the moon largely missed the point: the choice was not about forms of patriotism, it was about a filmmaker presuming to leap over the collective sense of this great event to land on a genuine understanding of what stepping onto the farthest point of mankind’s reach might have actually felt like to the individual who did it.”

   “‘First Man’s’ true significance, not unlike the momentous events which it dares to interpret, may not come into focus for some time,” he concludes.

   Og denne youtube filmen er jeg også enig i: https://www.youtube.com/watch?v=ExJKYVW66hM

   -Filmen er teknisk perfekt og Justin Hurwitz «score» er fantastisk.
   -Endelig enn rom film som tar for seg det farlige ved slike ekspidisjoner uten å pakke noe inn, en føler det ved at du hele tiden sitter inni disse små blikk boksene, hvor lite skal til for at noe kan gå galt og som gir en klaustrofobisk følelse.
   -Hvor vanskelig det er å finne balansen mellom det ordinære og mundane og det å ha et ønske om å oppnå noe ekstraordinært.
   -Filmen unngår å bli patriotisk og velger heller å fokusere på en manns reise.
   -Dra kampen mellom sikkerhet og det å gi etter for presset om å være først men også presset fra folket og en hel nasjon.
   -Familien til Armstrong sitter ikke bare hjemme og følger spent på hva som skjer, og håper at han kommer like hel hjem. Filmen viser hva vil skje med familie dynamikken og hvordan det påvirker Neill Armstrong.

   Greit nok at du ikke liker filmen så godt men å si at den er overvurdert blir bare feil. Filmen er ikke på noens top lister, tjente lite penger, er ikke nominert til de største Oscar prisene etc etc…

 7. Dette var morsomt, ettersom jeg elsker lister ;)

  Så herlig å se at så mange av dere har «Call Me By Your Name» på topp! Likte også spesielt godt beskrivelsene deres av filmen, særlig fra Karsten (særlig den) og Pernille og Lars Ole. Ble faktisk/(eller)nesten rørt av å lese de. En tvers igjennom nydelig film, og som Pernille sier, en film som vil stå som en av favorittene fremover. Særlig den omtalte far-sønn-samtalen mot slutten var gripende, men og som mange er innom, de voldsomme følelsene i sving, kunsten og musikken, og ellers er jo filmen visuelt sett en drøm og en godtepose for øyet. Utrolig vakkert foto! T. Chalamet og M. Stuhlbarg var forresten fantastiske.

  Ellers lite som opprører ved listene, men mye som gleder. Ble litt glad når jeg så Lars Ole gi pisk til en film jeg hater (IaNaW), men ble litt morsk når «Love, Simon» fikk pisk av Pernille :D Ja, også deler jeg vel ikke fascinasjonen for «The Post», som mange av dere hyller. Jeg har to ganger starta på å se filmen, men ikke giddet å fullføre den. Gi meg gjerne en motivasjon for hvorfor gi den et forsøk til ;)

  Får forsøke meg med min egen topp 10-/20-liste, ut fra hukommelsen. Egentlig så jeg ikke Eight Grade før i midten av januar i år, men siden dere har den med for 2018 tar jammen jeg og den med her.

  —————————–

  1. CALL ME BY YOUR NAME (Uten tvil nr 1)
  2. EIGHTH GRADE (Stor gjenkjennelsesfaktor. Jeg elsker denne filmen. E. Fisher er enorm)
  3. LUCKY (Fantastisk moro, varm og kul)
  4. A QUIET PLACE (Herlig annerledes grøss. Årets mest spennende)
  5. BOHEMIAN RHAPSODY (Årets mest underholdende?)
  6 I, TONYA (Den annerledese stilen var kul)
  7. SAVNET («Loveless», russisk sosialrealisme som gir frysninger)
  8. DEN SKYLDIGE (Danmark, genial i all sin lettere klaustrofobiske enkelhet)
  9. THE FLORIDA PROJECT (Vakkert å se på, og rørende)
  10. LOVE, SIMON (Moro «coming-of-age»)

  11. Lady Bird (Pen og smart «coming-of-age»-historie)
  12. Girl (Veldig rørende, med knallsterk hovedrolle)
  13. Close-Knit (Japan, en av årets overraskelser. Veldig varm og fin film)
  14. Phantom Thread (Overrasket meg positivt, mye å tenke på)
  15. Revenge (For en koloritt! Blodig hevn, yeah!)
  16. Ava (Frankrike, faktisk ganske bra oppvekstdrama (sort of…), og selvsagt passert under radaren hos de fleste)
  17. 22 July (Fæl historie, men likevel sterk film, men en del mangler likevel, som engelsk tale…)
  18. Roma (Litt overvurdert mtp Oscar-nom. men fin film spesielt i siste halvdel, synd jeg ikke fikk se den på kino)
  19. Sommer 1993 (Sluttscenen satt som et slag i magen)
  20. Burnout (Marokko)

  —————————

  Hederlig omtale: «Mission:Impossible – Fallout», «Ut av intet», «Mordene i Kongo», «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», «Alex Strangelove», «Team Hurricane», «Utøya 22. juli», «Paddington 2», «Western», «Darkest Hour», «And Breathe Normally» (Island).

  Mest overvurderte: «Leave no Trace», «BlackKklansman», «The Post» (altså, syns bare de var kjedelige)

  Buksevann og pisk på baken: «I Am Not a Witch», «The Shape of Water», «The Ballad of Buster Scruggs», «Jurassic World: Fallen Kingdom», «Jumanji – Back to The Jungle», «Death Wish».

  Ikke sett ennå (men vil/skal se): «Grensen», «First Man», «First Reformed», «Suspiria» (må se!), «You Were Never Really Here», «Ready Player One», «Cold War», «Isle of Dogs», «En affære», «Blindsone».

  Beste serier: «Heimebane», «Bodyguard», «13 Reasons Why» sesong 2, «Greyzone», «Lykkeland», «Springfloden» sesong 2.

 8. Joakim sier:

  Min topp 20 (USA releasedatum på bio)

  20. Thoroughbreds
  19. A Prayer Before Dawn
  18. Vinterbrødre
  17. Skate Kitchen
  16. Minding the Gap
  15. A Star is Born
  14. Ryuichi Sakamoto: Coda
  13. Widows
  12. You Were Never Really Here
  11. Revenge

  10. The Rider
  9. Eighth Grade
  8. The Favourite
  7. McQueen
  6. If Beale Street Could Talk
  5. Roma
  4. The House That Jack Built
  3. First Reformed
  2. Shoplifters
  1. Burning

  Lee Chang-Dong’s Burning är en av de bästa bioupplevelserna jag har haft (någonsin). Så otroligt fint filmat och så många lager, och olika sätt att tolka den på. Från väldigt straightforward till mer komplexa teorier. Mästerverk.

  Hederlig omtale:
  Wildlife, Blindspotting, Mission: Impossible – Fallout, Blackkklansman, Blockers, Hereditary, Searching, A Simple Favor, Rams, We Margiela, The Mule, Suspiria, Utøya: July 22, The Guilty, Hearts Beat Loud, Leave No Trace, Won’t You Be My Neighbor, Three Identical Strangers, A Quiet Place, Ravens, Beast, Cam, The Hate U Give.

  Ikke sett ennå:
  Let the Corpses Tan, The Ballad of Buster Scruggs, Lean on Pete, Madeleine’s Madeleine, Death to Stalin, Mandy, Paddington 2, The World is Yours, Capernaum, Happy as Lazzaro, Private Life, Zama, Let the Sunshine In.

 9. Magnus Høiby-Nikolaisen sier:

  Takk for god oppsummering av et filmår jeg ikke har fått fulgt så godt selv! God variasjon i type filmer og likevel en viss konsensus – tyder på en filmflora i beste velgående. Veldig bra å få så mange tips på filmer jeg må sjekke ut fremover!

  Roma og Savnet er filmer jeg gjerne hadde sett høstet større anerkjennelse hos flere her på Montages, men det har jo ikke akkurat manglet på lovord for dem i resten av landet/verden.

  Generelt så er dere flinkere enn de fleste medier til å favne om et vidt spekter av filmer fra kommersiell populærfilm, til sosialrealisme, kunstfilm, kultfilm, kvalitetsdramaer, ungdomsfilmer, dokumentarer m.m.

  Her en rangert liste over de ordentlig gode, nye filmene jeg har sett fra 2018:

  1. Call me by your name
  2. The Florida Project
  3. I, Tonya
  4. Roma
  5. First Reformed
  6. Phantom Thread
  7. Savnet
  8. The Post
  9. Private Life
  10. Lady Bird
  11. 120 slag i minutter
  12. Cold War
  13. Annihilation

 10. anders sier:

  into the spider-verse. kom igjen her a folkens!

 11. Øystein sier:

  Hei! Elsker å lese å høre på dere. Siden vi nå går inn i det siste året i dette tiåret er det noen mulighet for å kanskje lage en liste over de beste filmene fra dette tiåret og lage en podcast episode om de når året nærmer seg slutten?

  Her er min topp 10 fra 2010-2019, blir interessant om noen 2019 filmer kan måles opp mot disse 10:

  10. Wild Tales
  9. Cloud Atlas
  8. Room
  7. The Hunt (Jakten)
  6. The Social Network
  5. Mad Max: Fury Road
  4. Django Unchained
  3. The Wolf of Wall Street
  2. Interstellar
  1. Inception

  Ville ha med men ble litt mye Nolan: The Dark Knight Rises :P

  • Mads sier:

   Tror nok du må vente en stund på den lista, de bruker jo nesten et årsverk på en slik lister.

   Men det ryktes om at en topp 100 liste fra 80-tallet er på vei ;)

  • Tusen takk, Øystein, så hyggelig å høre! Hehe, Mads har rett i at vi bruker veldig lang tid på slike lister. Men vi skal så klart kåre tiårets beste filmer når kysten er klar! Vi har sett 1980-tallsfilmer for harde livet i over et år nå, så publiseringene tilknyttet den topp 100-listen blir neste store prosjekt. Stay tuned!

  • Øystein sier:

   Fett! Ser frem til det :-) Når du Karsten snakket om Body Double på filmfrelst er en av mine favoritt episoder, elsker 80-talls filmer.

 12. Jørn sier:

  First man.

 13. Ole Jon Tveito sier:

  Utrolig at First man overses her.
  Mener at First man og To the end of the world må med på denne lista.

 14. Thomas Frydenlund sier:

  1. Phantom Thread
  2. Suspiria
  3. Roma
  4. Call Me By Your Name
  5. First Reformed
  6. Ready Player One
  7. Hereditary
  8. Lady Bird
  9. I, Tonya
  10. Private Life
  11. Mandy
  12. Our Time
  13. You Were Never Really Here
  14. Let The Corpses Tan
  15. Unsane
  16. Isle of Dogs
  17. BlacKkKansman
  18. Upgrade
  19. The Post
  20. Eigth Grade

  Boblere: The Florida Project, Sorry to Bother You, Utøya 22 July, Revenge, Coco, Incredibles 2, Mission: Impossible Fallout, Double Lover, Tigers Are Not Afraid, A Quiet Place, Widows, The Guilty
  Ok: Three Bilboards, Annihilation, The Shape of Water, Sicario: Day of the Soldado, The Ballad of Buster Scruggs, Last Flag Flying, Leave no Trace, Lucky, Deadpool 2, Cold War
  Bunn: The Nun, Death Wish, Game Night, Rampage

  Ikke sett: Spider-Man Into The Spider-Verse, Loveless, BMP, Girl, A Star is Born, Red Sparrow

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>