Årets beste filmer – topplister for 2018

Filmåret 2018 er historie, og nå er endelig vår notorisk forsinkede, men grundige kåring av fjorårets beste filmer klar. Som vanlig har vi også publisert en episode av Filmfrelst, der et panel diskuterer årets beste filmer.

2018 var mer enn noe annet et sterkt år for både uavhengig og studioprodusert amerikansk film. Veteraner som Steven Spielberg og Paul Schrader var tilbake i toppform; Paul Thomas Anderson leverte sin beste film siden There Will Be Blood (2007); yngre talenter som Greta Gerwig og Bo Burnham etablerte seg som viktige stemmer for en ny gjenerasjon.

Felleslisten nedenfor er bare ment som et supplement til de individuelle listene, og vi anmoder leserne våre til å gjøre seg kjent med titlene som enten ikke har blitt sett av tilstrekkelig mange (eksempelvis de mange glimrende dokumentarene, som Ex Libris, The Work, Minding the Gap og Matangi/Maya/M.I.A.), eller er for egenartede i sitt uttrykk til å skape konsensus når “regnestykket” skal summeres.

Metoden som ligger bak vår kollektive liste er den samme som tidligere: Vi har ganske enkelt sammenslått summen av filmenes plassering på de individuelle listene, ispedd enkelte redaksjonelle justeringer. Titler som også figurerte på 2017-listene (Team Hurricane; Mektoub, My Love: Canto Uno) har fått overført sine poeng fra fjoråret.

Her er reglene for hva Montages definerer som en 2018-film:

  • Filmen har hatt premiere på norske kinoer i 2018.
  • Filmen har hatt premiere på cinematekene i 2018 (og får ikke ordinær kinopremiere i 2019).
  • Filmen har ikke gått på norske kinoer, men ble lansert på DVD/Blu-ray/VOD i 2018.
  • Filmen har blitt sett på festival i 2018, og står foreløpig uten norsk kinodistribusjon (filmer få hadde anledning til å se på festival i 2018, vil trolig dukke opp på flere av 2019-listene).

God lesning – og god film!

*

Topp 10 – 2018

1. Call Me by Your Name og Suspiria av Luca Guadagnino
2. Phantom Thread av Paul Thomas Anderson
3. First Reformed av Paul Schrader
4. The Post og Ready Player One av Steven Spielberg
5. The Florida Project av Sean Baker
6. I, Tonya av Craig Gillespie
7. Eighth Grade av Bo Burnham
8. Team Hurricane av Annika Berg
9. Mektoub, My Love: Canto Uno av Abdellatif Kechiche
10. Lady Bird av Greta Gerwig

Hederlige omtaler: «Ex Libris» (Frederick Wiseman), «Unsane» (Steven Soderbergh), «Grensen» (Ali Abbasi), «You Were Never Really Here» (Lynne Ramsay), «Roma» (Alfonso Cuarón), «Hereditary» (Ari Aster), «Matangi/Maya/M.I.A.» (Steve Loveridge), «The Work» (Jairus McLeary, Gethin Aldous), «Mandy» (Panos Cosmatos), «Savnet» (Andrej Zvjagintsev), «Private Life» (Tamara Jenkins), «De utrolige 2» (Brad Bird).

*

Delta gjerne i samtalen om årets utvalg – alle enkeltlistene deler ett og samme kommentarfelt (nedenfor). Filmåret er i våre lister beregnet ut fra norske kinopremieredatoer, og/eller rett-på-video-lanseringer/festivalpremierer.