2013: Årest beste filmer

Topplister

Årets beste filmer – topp 20, 2013

2013 er omme, og det er tid for å samle trådene her på Montages. Tradisjon tro presenterer staben sine respektive 20 favorittfilmer fra året som gikk. I menyen over finner dere oversikten over de individuelle rangeringene.

Vi håper at listene også denne gang inviterer til debatt i kommentarfeltet – bidra gjerne med din egen liste over høydepunkter fra fjoråret. Skulle det være ønskelig å fordype seg i tidligere årslister: klikk dere inn på våre oppsummeringer fra 2009, 2010, 2011 og 2012.

2012 var et uvanlig solid filmår som bød på et bredt spekter av gode filmer, både fra relativt ferske og mer etablerte regissørnavn. Det internasjonale kritikerkorpset var stort sett enige om hvilke filmer som leverte, hvilket også ble gjenspeilet i årslistene her hos oss. 2013 har vært et litt annerledes filmår, der kvalitetsstempelet ikke alltid har vært like selvsagt. Dette har samtidig gjort året friskt og spennende, der et tilbakeskuende overblikk i tillegg viser at det også i år kom mange virkelig gode filmer.

Noen av titlene som har fått mye oppmerksomhet har splittet både publikum og kritikere – slik som Spring Breakers og The Bling Ring – mens flere store filmskapere returnerte med verk som kunne være vanskelige å forholde seg til. Montages-favoritten Brian De Palma overrumplet oss med Passion, mens Paul Thomas Anderson krevde mer enn vanlig fra publikum med The Master. For noen av oss ble To the Wonder en ufrivillig selvparodi fra Terrence Malick, mens andre mente at den hører hjemme blant hans aller beste. Hollywood-regissørene Quentin Tarantino og Alfonso Cuarón høstet jevnere heder og ære, med Django Unchained og Gravity – to innbringende kritikerfavoritter. Gullpalme-vinneren Blå er den varmeste fargen og Frances Ha innfridde i den smalere enden av kinofilmskalaen, mens Paolo Sorrentino styrket tilhengerskaren sin med Den store skjønnheten på tampen av kinoåret.

2013 er altså nok et filmår som preges av stor variasjon, med flere verker som både har vært utfordrende og inviterende på samme tid. Reglene for hva som kvalifiserer som en «2013-film» har vært følgende: Filmene må ha hatt lansering på kino- eller hjemmekinomarkedet inneværende år, ha vært vist på festival i inn- eller utland samme periode eller ha vært å få tak i på lovlig vis via andre kanaler. Unntaket er om en film vi har sett i 2013 er kjøpt inn til kinolansering i Norge i 2014 – da forskyves tittelen til neste års kåring. Dette gjelder ikke bare filmer som får ordinær kinodistribusjon, men også filmer som skal distribueres på cinematekene. Noen av topplistefilmene i fjor ble først bekreftet for norsk distribusjon etter at 2012-listene ble publisert, hvilket betyr at enkelte titler fra denne kåringen også dukker opp i år. Eksempler på dette er Laurence Anyways, Beyond the Hills og Margaret, som noen i staben så på festivaler eller i andre sammenhenger i 2012, før de ble plukket opp for norsk lansering i 2013.

Som et supplement til de individuelle listene har vi i år som i fjor laget en «samleliste», der Montages under ett erklærer sine favoritter fra året som gikk. Vi har regnet sammen summen av filmenes plassering på de individuelle listene – ispedd noen ørsmå redaksjonelle føringer – for å gi en samlet oversikt som indikerer en slags konsensus innad. Men den må ikke tas som mer offisiell enn at den representerer en tydelig trend. Feilmarginen er dessuten betydelig – noen filmer er høyt representert på bare noen få lister, men uteblir fra de andre. Ikke nødvendigvis fordi filmene er valgt bort, men fordi det kan være få som har fått anledning til å se disse. Andre filmer kommer kanskje litt høyere på samlelisten fordi de faktisk er sett av de fleste i staben, og dermed har lettere for å få poeng – selv om de ikke fikk noen førsteplasser. Forbeholdene tatt i betraktning gir den oppsummerende samlelisten likevel et godt bilde på hva filmåret 2013 kunne by på, og alle filmene nedenfor anbefales varmt av oss i redaksjonen:

1. Blå er den varmeste fargen av Abdellatif Kechiche
2. Spring Breakers av Harmony Korine
3. Den store skjønnheten av Paolo Sorrentino
4. Gravity av Alfonso Cuarón
5. The Master av Paul Thomas Anderson
6. Frances Ha av Noah Baumbach
7.  Stoker av Park Chan-wook
8. The Act of Killing av Joshua Oppenheimer
9. Passion av Brian De Palma
10. Holy Motors av Leos Carax

Til slutt vil vi benytte anledningen til å takke våre trofaste lesere gjennom året som er forbi. Godt nytt filmår og takk for det gamle!

PS: Om få dager vil vi som vanlig publisere en episode av Filmfrelst, der vi diskuterer listene og årets beste filmer. Dessuten vil et par individuelle lister publiseres på et senere tidspunkt. Dette vil annonseres i kommentarfeltet.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 37 kommentarer

 1. Aleksander H sier:

  Kommer tilbake med min liste etter at jeg har sett American Hustle, Out of the Furnace, 12 years a slave og The Wolf of Wall Street.

 2. Aleksander H sier:

  Er det en grunn til at Only God Forgives er på så utrolig få lister her? I mine øyne er det ingen tvil om at dette er årets beste film. Filmatisk voldelig poesi. Filmkunst på høyt nivå.

 3. Jørgen Lien sier:

  Av ymse grunner har jeg en rekke viktige hull som gjør det en smule tidlig for meg å gjøre opp status for 2013 nå (Blå…, Den store skjønnheten, En fremmed ved sjøen, The Act of Killing, Enough Said, Mor og sønn, etc.), men her er likefullt en foreløpig ti-på-topp-liste:

  1. The Bling Ring (Sofia Coppola)
  2. Før midnatt (Richard Linklater)
  3. Holy Motors (Leos Carax)
  4. The Spectacular Now (James Ponsoldt)
  5. Fortiden (Asghar Farhadi)
  6. Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow)
  7. The Master (Paul Thomas Anderson)
  8. Bridegroom (Linda Bloodworth-Thomason)
  9. Side Effects (Steven Soderbergh)
  10.Mud (Jeff Nichols)

  The Spectacular Now er tilgjengelig for streaming på Headweb (men muligens ikke på norsk DVD), og Bridegroom finnes på norske Netflix (jeg så den under BIFF), så begge disse kvalifiserer til inkludering i mine øyne. Førstnevnte er et vakkert lite ungdomsdrama, mens sistnevnte er et intimt stykke dokumentarfilm som forankrer en større samfunnsproblem i en gripende og nærgående personlig fortelling, uten å gå i den tradisjonelle saksdokumentar-fella.

 4. Robin sier:

  Favoritter året 2013:
  Prisoners
  Man of Steel
  Mud
  The Place Beyond the Pines
  Lone Survivor
  Gravity
  Captain Phillips

  Skuffelser: American Hustle, Only God Forgives, Elysium og The Hobbit: The Desolation of Smaug.

  Ser mest frem til i 2014:
  Interstellar
  Inherent Vice
  Gone Girl
  Transcendence
  Exodus

 5. ostepop sier:

  Kult at Stoker er på lista. Definitivt en av mine absolutte favoritter i år. Gravity fikk jeg ikke sett på kino, men gleder meg til Blu’en.

 6. Anne Gjelsvik sier:

  What they Don’t talk about when they talk about love (som Dag har som sin nummer 4) vises på TIFF om to uker.

 7. Johan Fasting sier:

  Det hadde vært interessant å se en tilsvarende liste for norske filmer. Ikke at det har vært så fryktelig mange av dem, men spennende å få oppsummert det norske filmåret. Tipper det ville vært mye uenighet i redaksjonen og utover i kommentarfeltet også. (Meinich burde kanskje legge ned visse forbehold når han setter En som deg øverst, men utover det: Kom igjen a!)

  • Hei! Takk for bra forslag. Hmmm, de norske filmene glimrer jo med sitt fravær på topplistene, men det har nok mye å gjøre med at det var få virkelig gode norske filmer i 2013. Det svakeste året på lenge, vil jeg si. Så bare det å lage en topp 5-liste her, kan være en utfordring. Men skal se hva vi kan gjøre med saken!

 8. Tiger sier:

  Merkelig at ingen har nevnt Jagten. Det var den eneste virkelig gode filmen jeg så i 2013.

  • Jeg har «Jagten» på 18. plass, og mener da å huske at den finnes på flere av listene? Men regner med at du helst hadde sett at den fikk en høyere plassering, i og med at det var den eneste (?!) virkelig gode filmen du så i fjor. Hva gjorde akkurat «Jagten» så spesiell i forhold til alt annet?

  • Nå høres det jo nesten ut som at jeg ikke synes Jagten «er så spesiell», og det stemmer jo ikke. Det var få filmer i 2013 jeg ble så knusende rørt av – det skal sies. Men synes kanskje ikke at det er så mye å oppdage der ved flere gjensyn, så derfor kom den ikke høyere på min liste. Uansett: liker den veldig godt, og synes Mads Mikkelsen er fremragende i hovedrollen.

  • Tiger sier:

   Akkurat. Jeg så den ikke blandt de som ble nevnt over her, så ble litt overrasket.

   Men som det antydes øverst i teksten her, syntes jeg også det var et særdels svakt filmår. Jeg så en del filmer som var ok (Rush, Hobbiten 2) og noen som var bra (Stoker, Prisoners), men holder ved at Jagten var den eneste VIRKELIG GODE filmen fra 2013. Dvs. det er den enste rene 10er filmen, eller terningkast 6, om du vil.

   Og hva jeg synetes gjorde den så spesiell? Vel, når jeg så den ble jeg klam og fullstendig svett fra nesten første stund. Den provoserte meg så til de grader, at jeg ikke klarte å sitte stille. Jeg pustet tungt, og ble så forbanna at både jeg og den jeg så den sammen med, skrek av frustrasjon! Og den gikk bare dypere og dypere, til jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre av meg. Hver scene presset så hardt at det forandret trykket i luften. Og alt dette uten noe skyting, bilkjøring, eksplosjoner eller overfladisk spenning på noen måte.

   Jeg tror ikke en film har lekt slik med følelsene mine siden Martyrs.

   Kort sagt: Et skikkelig ballespark av en film.

   (PS: The Master og ikke minst Holy Motors er også store favoritter, men de så jeg i 2012.)

  • «Martyrs» ja, der kom den opp av skuffen! Grøss. Men skjønner godt hva du mener. På samme måte som «Martyrs» gjorde at jeg vred meg i sofaen av skrekk og smerte, sildret tårene da jeg så «Jagten» på kino (minnes dog at jeg var litt bakfull, hvilket kan ha en utslagsgivende effekt). Det er lite vi mennesker reagerer så sterkt på som urettferdighet, og på dette punktet klemmer «Jagten» til som bare f.

  • Når det kommer til Martyrs. Er jeg psykotisk for å si at den ikke påvirket meg i det hele tatt?
   Jeg hadde hørt så mye sykt om den, og fått varsler om at den ikke var vært å se fordi den er såpass visuelt- og tematisk brutal og grusom. Synes helt klart at det ikke var en moro filmopplevelse, men ble heller ikke spesielt påvirket av den. Handler vel gjerne om alt som ble sagt i forkant, men synes fortsatt det er rart. Kanskje jeg bør søke hjelp?

  • Tiger sier:

   Om Martyrs ikke levde opp til forventningene, sier nok ikke det så mye om din mentale helse, men heller hvor mye forventninger har å si for en filmopplevelse. Derfor prøver jeg så godt jeg kan å vite så lite som absolut mulig om enhver film jeg skal se.

  • Du må straks legges inn! Nei, altså, som Tiger skriver: dette med forventninger er en musefelle. Jeg visste relativt lite om «Martyrs» da jeg så den, og fikk oppleve sjokkeffekten. Hadde jeg fått høre at dette var historiens frykteligste film, kan det godt hende at opplevelsen hadde fortonet seg annerledes.

 9. Tobias sier:

  Ok, min liste:
  1. Fortiden
  Såpeopera kanskje, men hva er galt med såpeopera egentlig? Ihvertfall når det er så velspilt, manus er så enestående bra, kameraarbeidet fantastisk (og det i en «realisme»-film)
  2. Act of Killing
  Litt forstyrrende en film som dette er likt av absolutt alle, men sånn er det iblant. Fantasifull film i en tid med få slike
  3. Stories We Tell
  Intelligent, underholdende, Polley tilhører den nye elitedivisjonen i film, og ikke bare innen dokumentar
  4. I de beste hjem
  Tapte seg en smule helt på slutten, men ellers Ozons desidert beste. Årets morsomste også
  5. Den store skjønnheten
  Umulig unngå Fellini-sammenligningene, men det var vel heller ikke Sorrentinos mening unngå dem. Har blitt hyllet for det visuelle, men selv synes jeg filmens største styrke ligger i dialogen
  Bobler: Stem nei (ville lett tatt en plass på topp 5 om dette ikke hadde vært et så godt år)
  Beste Hollywood: Operasjon Argo
  Årets skuffelse: Mor og sønn
  Ikke sett: North, The End of History, den nye Heimat-filmen, The Selfish Giant osv osv

 10. Tobias sier:

  Årets verste: Holy Motors eller Upstream Color

 11. Mathias Reistad sier:

  Sett skummelt lite fra fjoråret, men så langt peker Spring Breakers seg ut som 2013s beste. Den amerikanske drømmen i ett nøtteskall, i form av ensomme Francos egendefinisjon av lykke gjennom våpen og penger ala makt og rikdom aka materialismen og forbrukersamfunnets mørke side. Og de fire jentenes søk etter det perfekte liv, i det filmens siste akt bades i ironi og later til at målet er nådd. Samtidig kunne den ikke lagt mer trykk på hvor kynisk, mekanisk og inhumant deler av det vestlige samfunnet har blitt. Likeså handler den om amerikansk kultur i form av sex, vold, dop og videospill.

  Enda deiligere er det å se hvor fuckings forfriskende og ultramoderne Korines film er.

  Ellers… går det fremdeles nedover mot bunnen for Hollywoods del. Årets største synder er definitivt Man of Steel, en blek, tafatt, tom , innholdsløs, humørløs, stereotypisk, fargeløs og kald oppvisning i Hollywoods repeterende og endeløse misbruk av CGI som hovedelement (og ikke et av MANGE virkemiddel).

  Også mange andre kjedelige blockbustere fra fjoråret. Gravity er selvsagt oppturen, 2013s mest spennende og lekne film. Deilig simpel og konstant fokusert. Og kanskje viktigst av alt: en film som løfter dagens teknologi til nye høyder, på riktig vis.

  Trist at De Palma faktisk blir overgått av Cuarón når det gjelder å lage engasjerende film, en mann som vanligvis lager tidenes mest underholdende og lekre thrillere siden Hitchcock. Passion var dessverre skuffende tom. Det samme kan sies om Django Unchained, en annen film som skrytes opp i skyene av Montages redaksjonen, uten noe særlig annet argument enn: ”Det er jo tross alt Tarantino”. Lol.

  Noen liste klarer jeg ikke. Enda vertfall.

 12. Joakim sier:

  Min topp 10:

  1. Gravity
  2. Bones Brigade: An Autobiography
  3. Django Unchained
  4. 12 Years A Slave
  5. Moebius
  6. Upstream Color
  7. Jagten
  8. Drug War
  9. Prisoners
  10. Mud

  Har fortfarande inte sett The Act of Killing, Frances Ha, Blue is the warmest color.

  Besviken på: Only God Forgives, The Place Beyond The Pines, The Counselor, The Bling Ring och The Master. Detta var filmer jag hade väldigt höga förväntningar på.

  The Master är bra, kanske till och med väldigt bra, men det var inte det mästerverket som jag hade hoppats på efter en bra uppbyggnad med mystiska trailers med Jonny Greenwoods musik och en Joaquin Phoenix som irrade omkring.

  Vill gärna rekommendera att kolla in siten Letterboxd. Som pro-medlem (20-25 dollar i året) så får man en så här fin sammanfattning från året: http://letterboxd.com/joakimjansson/year/2013/

  Ser fram emot er Filmfrelst-episode om 2013.

 13. 1. The Master
  2. The Act of Killing
  3. La vie d’Adèle
  4. La grande bellezza
  5. Stoker
  6. Spring Breakers
  7. Only God Forgives
  8. Django Unchained
  9. Holy Motors
  10. Captain Phillips
  11. Prisoners
  12. Side Effects
  13. Jagten
  14. Frances Ha
  15. Zero Dark Thirty
  16. Mud
  17. Rush
  18. Simon Killer
  19. Dans la maison
  20. Call Girl

  Runners up: Gravity, Le passé, Lincoln, Before Midnight, Paradies: Hoffnung, Silver Linings Playbook, Beyond The Hills, The Place Beyond The Pines, Passion, Trance, The Spectacular Now, Stranger By The Lake

  Pur moro: Pacifim Rim, This is The End, The World’s End, Pain & Gain, Wreck-It Ralph, Alan Partridge: Alpha Papa

  Ikke sett: The Grandmaster, Blue Jasmine, A Touch of Sin, Anna Karenina, The Counselour

 14. henrik sier:

  Får slenge meg på med min egen lille liste. Full av hull, og tom for 2012-filmer!

  1. Spring Breakers
  2. The Great Beauty
  3. All Is Lost
  4. Before Midnight
  5. The Grandmaster
  6. Prisoners
  7. Gravity
  8. Frances Ha
  9. Only God Forgives
  10. Pacific Rim
  11. Ain’t Them Bodies Saints
  12. Captain Phillips
  13. Dallas Buyers Club
  14. Mama
  15. Computer Chess
  16. Upstream Color
  14. Heli
  15. The World’s End
  16. Side Effects
  17. Big Ass Spider
  18. Olympus Has Fallen
  19. Stoker
  20. 12 Years a Slave

  Blir noe håpløst mangelfull uten noen av de store høstfilmene, samt en del festivalfilmer. Spesielt Inside Llweyn Davis, Snowpiercer, Her, Wolf of Wall Street, Mood Indigo, Blue is the Warmest Color, Only Lovers Left Alive, American Hustle, Nebraska, The Wind Rises, Blue Jasmine, Big Bas Wolves, A Touch of Sin og The Zero Theorem er utfordrere til å klatre inn på lista, men man jobber nå med det man har.

 15. Her er min liste:

  1. Stoker
  2. Spring Breakers
  3. Drinking Buddies
  4. Berserk: The Golden Age Arc 1 & 2
  5. Linclon
  6. The Wolverine / Man of Steel / Star Trek Into Darkness
  7. Gravity
  8. Django Unchained
  9. Pain & Gain
  10. Computer Chess

  Hederlige omtale: The Human Scale, Laurence Anyways, Only God Forgives, The Desolation of Smaug, The Grandmaster, Monsters University, Frances Ha.

  For å oppsummere filmåret 2013; Ikke de samme høydepunktene som de to tre foregående årene, men jevnt over veldig bra kvalitet. Jeg så rundt 45 filmer fra i fjor og av dem var det kanskje bare 5-6 som jeg ikke likte.

  Godt nytt filmår folkens!

 16. Mats Bjørkøy sier:

  1. Drinking Buddies
  2. Mud
  3. I de beste hjem
  4. Django Unchained
  5. Stories We tell
  6. Spring Breakers
  7. Holy Motors
  8. Gravity
  9. Frances Ha
  10. The Spectacular Now

  Veldig sterkt filmår forutenom blockbusterne. Det er mange mange filmer jeg enda ikke har sett. Men topp 10 lista mi oser av kvalitet og variasjon, så 2013 får et lite utropstegn i margen uansett.

 17. Mange fine og interessante lister som alltid. Enig med mye, og uenig med enda mer, men det er jo slik som er moro. Som alltid ligger det litt frustrasjon rundt min egen liste når filmer som The Wolf of Wall Street, Nymphomaniac, Her, Enemy etc. ikke har kommet til Norge enda. Likefult har 2013 vært et godt filmår, og det er litt godt å høre Amerikanerne klage over Januar, mens vi får The Wolf of Wall Street, 12 Years a Slave, Nymphomaniac og mer!

  Min egen liste er: (les begrunnelse etc her)

  10. The Counselor
  09. Drinking Buddies
  08. Gravity
  07. The Kings of Summer (hvor er denne Montages og kommentarfelt?!)
  06. Upstream Color
  05. Lasting (Nieulotne)
  04. The Master
  03. Prisoners
  02. The Place Beyond the Pines
  01. Blå er den varmeste fargen (La vie d’Adèle)

  • Jørgen Lien sier:

   Jeg likte Kings of Summer kjempegodt, men den har vel ligget i limbo distribusjonsmessig her til lands lenge (kun tilgjengelig på import), også i hjemmekinosammenheng. Litt synd at TKoS og The Spectacular Now forsvant under radaren, når den mer ordinære The Way Way Back faktisk kom opp på kino.

  • Fortell gjerne mer om «The Kings of Summer», slik at jeg blir motivert til å bestille den. Husker at jeg leste om filmen på ThePlaylist. «The Way Way Back» var småtrivelig, men ikke noe å skrive hjem om, synes jeg. Da er «Adventureland» uendelig mye bedre, og den fikk dessverre aldri norsk kinodistribusjon.

 18. Jørgen Lien sier:

  Det aller beste jeg kan si om «The Kings of Summer» er at den passer på å punktere sin potensielle «coming-of-age»-selvhøytidelighet med jevne mellomrom. Den glemmer aldri at ungdommers frihets- og opprørstrang, selv om den kan føles reell og alvorlig nok for dem det gjelder, også ikke sjelden har noe impulsivt og bråkjekt over seg. Rollefigurene er definitivt spissede (ikke alle bifigurene fungerer), men gjennom et manus som er tettpakket av deadpan-vitser levert med god komisk timing, skinner det viktigste; nemlig at hovedpersonene ikke nødvendigvis er så mye modnere enn alderen skulle tilsi.

  Jeg er generelt veldig glad i barne- og ungdomsfilmer som tar rollefigurene sine på alvor både som aspirerende voksne og som ikke helt forhenværende barn, med alt hva det innebærer av deres evne til å finne dypt alvor i ganske små ting, og det uforståelig festlige i noe som er enda mindre.

  Den uomgjengelige klassikeren i så måte er naturligvis «Stand By Me», men jeg likte for eksempel også den litt mørkere, belgiske «The Giants» (2011), som jeg så på BIFF ifjor.

  http://www.imdb.com/title/tt1756595/?ref_=nm_flmg_dr_1

 19. Liv Joelle Barbosa Blad sier:

  Min liste:

  1. La grande bellezza
  2. GriGris
  3. Le passé
  4. Act of killing
  5. Gullburdet
  6. La vie d’Adèle
  7. The Master
  8. Like Father, Like Son
  9. Spring Breakers
  10. Stories We Tell

  2013 har vært en veldig bra filmår, alle filmene på listen kan jeg se om og om igjen!

 20. Petter Oshaar sier:

  Hobbiten var min favoritt 2013! Kan ikke forstå alt den kritikken disse Hobbit-filmene får. Jeg er en stor fan av Tolkien og stor fan av Peter Jackson! Andre filmer som var bra: Pacific Rim, The Hunger Games Cathing Fire, The World’s End, 12 Years A Slave, The Conjuring…

  World War Z var overraskende bra i min mening siden jeg er ikke noe stor fan av Zombie-filmer i det hele tatt. Jeg synes som regel at zombie-filmer er tåpelige og uinteressant, men World War Z var både spennede og smart regisert. Veldig bra film!

  Når det gjelder Gravity, visuelt så er den bra, men, jeg vet egentlig ikke helt hva jeg ikke ligte, men jeg kan si at jeg syntes at filmen var litt kjedelig noen ganger! Forstår overhode ikke hva som får folk til å si at dette var den beste filmen 2013.

  Skuffende filmer: Man of Steel! De første 20 minuttene av filmen var bra! Dramaet i midten ble bare forvirrende og rotete! Helt overdrevet action på slutten! De kan ikke en gang kalle denne filmen eller Superman for «Superman», grunnen til det er fordi navnet «Superman» og Veldig Mørk Tone går ikke sammen i det hele tatt.
  Thor: The Dark World var også skuffende!

  De absolutt verste filmene fra 2013 var After Earth og Grown Ups 2. Ikke det at jeg forvented noe bra utav Grown Ups 2, men fortsatt helt forferdelig!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>