Filmfrelst

Filmfrelst #385: Safdie-brødrenes Uncut Gems

I denne ferske podkastepisoden snakker vi om Safdie-brødrenes nye film Uncut Gems, som har Adam Sandler i hovedrollen og er sluppet direkte på Netflix i Norge.

Selv om Safdie-brødrene allerede for over ti år siden gjorde seg bemerket med de uslepne indiejuvelene The Pleasure of Being Robbed (2007) og Daddy Longlegs (2009) var det først i 2017 regissørduoen fikk sitt definitive gjennombrudd, med Good Time, som ble vist i hovedkonkurransen i Cannes og fikk bred distribusjon verden over.

Med Uncut Gems vender de nok en gang tilbake til sitt kjære New York, der de fanger inn livets realiteter langs metropolens slitne gater og de mindre gemyttelige figurene som balanserer et liv på kant med loven. Med diamanthandleren Howard Ratner har Safdie-brødrene, i nært samarbeid med Adam Sandler, skapt en ikonisk filmkarakter – som fyller omtrent hvert eneste bilde i denne intense filmen.

Vi har sett Uncut Gems og i denne episoden diskuterer vi vår opplevelse av filmen, vårt forhold til Sandler, og hvordan Safdie-brødrene forløser sine audiovisuelle ideer. I panelet sitter Pernille Middelthon, Thor Joachim Haga og Karsten Meinich. Episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Jon Christoffersen sier:

  Super film full av adrenalin! Det går i hundre hele veien og slutten er AMAZING! Har sluppet billig unna spillavhengighet, men man får jo forståelse for hvor vanskelig det må være å slutte og oppsøke det kicket for dem som er avhengig. Trenger bare 8 poeng til nå – 6 – 4 – …. Veldig gøy å høre Thor Joachim! Alle på Filmfrelst er kjempebra, men det er ofte stor enighet synes jeg. Det er ikke noe galt i det, men et ekstra pluss at Thor Joachim vektlegger litt andre ting enn de andre, og det gir en kul dynamikk i de episodene der han er med :)

  • Gøy at du også hadde sansen for filmen, Jon – den virker jo å være en acquired taste der ute i befolkningen. Har du også sett Good Time, eller andre av Safdie-brødrenes filmer?

  • Jon Christoffersen sier:

   Ja, det tror jeg du har rett i. Jeg la blant annet merke til at idaspeeda likte filmen, og den kom vel også godt ut på topplistene til en del av Montage-gjengen for 2019. Jeg hadde også sansen for Good Time. Noen ganger er det deilig med filmer der tempoet og spenningen er høy. Passa jo ekstra bra i Uncut Gems der temaet spillegalskap og spenningen man føler som tilskuer gikk som hånd i hanske :) Ellers har jeg ikke sett noe annet av Safdie-brødrene, men skal prøve å følge med på dem fremover.

 2. Karsten Ekren sier:

  Fin episode. I gjennomgangen av Sandlers arbeid nevner dere ikke Funny people (Apatow, 2009). Et mesterverk! (Inntii den kollapser fullstendig i siste akt.) Filmen er interessant både med sitt blikk på Sandlers liv og karriere (han og Apatow delte leilighet da de som unge komikere forsøkte å slå gjennom og filmen inneholder private klipp fra denne perioden) og i sin fremstilling av både film- og komikerbransjen. Dessuten er den i denne episodens sammenheng relevant fordi den er påfallende velspilt. Filmen er forøvrig skutt av Kaminski.

  • Morsomt at du nevner det – vi brukte jo langt mer tid på Sandler og hans karriere enn jeg egentlig forestilte meg i forkant av episoden, men Funny People hoppet vi glatt over. For min egen del: mest fordi jeg aldri helt fant ut av den filmen. Den faller litt mellom to Sandler-stoler for meg. Men viktig empiri, og en film man bør ha sett når både Apatow og Sandler kommer på (samtale)bordet.

   Forglemmelsen jeg gremmet meg litt over etter denne episoden, som sikkert skjedde fordi vi hadde begrenset med tid (og Lars Ole ikke var i panelet), var at vi aldri fikk snakket om Darius Khondjis fotoarbeid..! :/

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>