Filmfrelst #469: Venezia 2021 – Paolo Sorrentinos The Hand of God og Jane Campions The Power of the Dog

Venezia 2021: I denne festivalepisoden fra Lido har vi besøk av den italienske kritikeren Tommaso Tocci, og blant filmene vi setter under lupen er Paolo Sorrentinos The Hand of God («È stata la mano di Dio») og Jane Campions The Power of the Dog – begge produsert av Netflix.

Da Bong Joon-ho sin jury delte ut festivalens priser lørdag kveld, ble både Paolo Sorrentino og Jane Campion invitert opp på scenen i Sala Grande for å motta hver sin sølvløve. The Hand of God fikk juryens spesialpris og The Power of the Dog ble belønnet med prisen for beste regi. I tillegg gikk prisen for beste unge skuespiller til Filippo Scotti, som gestalter en ung Sorrentino i den dypt selvbiografiske The Hand of God.

I samtalen nedenfor – tatt opp noen dager før prisutdelingen – går vi grundig til verks i en diskusjon om disse to filmene, uten å avsløre sentrale plottdetaljer. Episoden er altså uten spoilere, og ser blant annet nærmere på hvordan både Sorrentino og Campion lykkes med å holde sin filmatiske egenart ved like nå som de er tilbake på det store lerretet i Venezia (paradoksalt nok med filmer laget for Netflix), etter at begge har tilbragt vesentlig tid som serieskapere det siste tiåret.

Med Tommaso Tocci som gjest ved mikrofonen, i samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich, foregår praten naturlig nok på engelsk, og mot slutten av episoden deler vår italienske kollega også noen observasjoner rundt mindre profilerte filmer han har sett i Venezia, og som også har gjort inntrykk.

God lytting!