Greta Gerwig skal regissere to påkostede Narnia-filmer for Netflix

C.S. Lewis‘ fortellinger om fantasiuniverset Narnia, opprinnelig skrevet og utgitt i syv bøker på 1950-tallet, skal igjen bli filmatisert. Denne gangen hos Netflix, og strømmetjenesten har nå sikret seg Greta Gerwig som regissør, for minst to filmer.

Det er The Hollywood Reporter som rapporterer at den særegne regissøren og manusforfatteren ønsker å eksperimentere med mer kommersielle prosjekter fremover; produksjonen av Barbie har åpenbart gitt mersmak. Gerwig skal nemlig samarbeide med Netflix om å bringe tilbake en av fantasylitteraturens største klassikere, C.S. Lewis‘ Narnia-fortellinger.

Lewis’ legendarium har allerede avstedkommet en rekke adaptasjoner, inkl. den for åtti- og nittitallsgenerasjonen ikoniske, men grusomt daterte BBC-serien (1988), og Andrew Adamson og Michael Apteds kinofilmtrilogi fra totusentallet. Her varierte kvaliteten veldig, men den første av filmene, Løven, heksa og klesskapet (2005), har holdt seg overraskende godt (den blir som regel sendt flere ganger på linær TV gjennom romjulen og er nærmest umulig å ikke få med seg glimt av for aktive zappere).

Yngre generasjoner vil kanskje få sine første møter med Narnia på Netflix om noen år, når rebooten som er i utvikling hos strømmetjenesten vil være klar. Uansett, det er ingen overraskelse at disse fortellingene returnerer enda en gang. Narnia har tålt tidens tann, og hvis både Ringenes herre og Harry Potter nå skal bringes tilbake i nye versjoner, var det vel bare et tidsspørsmål om når også Lewis’ bøker igjen skulle adapteres? Netflix sikret seg rettighetene allerede i 2018, men siden da har det vært stille. Og det viktigste spørsmålet er likevel: hvem skal bringe sin visjon til disse kjente og kjære bøkene, og bringe et friskt blikk til en ny versjon?

«Løven, heksa og klesskapet» (2005).

I anledning promoteringen av snart kinoklare Barbie, fremgår det i en sak hos The New Yorker om innspillingen at regissør Greta Gerwig ikke bare nå kommer med sin første blockbuster-produksjon, men at det er ambisjonen hennes fremover å være studio-regissør. Og om det neste prosjektet, står det at «Gerwig has a deal with Netflix to write and direct at least two films based on C. S. Lewis’s “The Chronicles of Narnia”». Hun lyktes meget godt med Little Women i 2019, som vel er kvalifikasjon nok til å ta fatt på Narnia, men Barbie vil også vise om Gerwigs kvaliteter har like fritt spillerom under tyngden av et massivt budsjett.

Det blir spennende å se hvordan Gerwig tilnærmer seg oppgaven, og hun vil stå som en slags garantist for at resultatet blir bra; Gerwig har for god smak til å gjøre noe dårlig. Samtidig er det jo litt sørgelig at det nå kommer til å bli veldig mange år og filmer mellom hennes første briljante originalmanus (Francis Ha, Mistress America, Lady Bird) og det neste. Gerwigs gryende auteurstatus vannes nødvendigvis ut av et så tydelig work for hire som Narnia, og det er litt trist.

I alle tilfeller er det bare å krysse fingrene for at Netflix gir Gerwig tilstrekkelig med kunstnerisk frihet, og at hun samtidig ivaretar Lewis’ kunstneriske arv uten å spe ut magien med for mange anakronistiske elementer, moderne ideologiske vendinger og tilsvarende. Foreløpig er det ikke kjent om Gerwig også skal skrive filmene (det får vi håpe!), men når slike rebooter først skjer, er det alltid et lyspunkt at en distinkt filmskaper og manusforfatter får oppgaven.

Det er fortsatt ikke avklart hvilke titler fra serien Gerwig skal gi seg i kast med, men det er i alle fall rimelig å anta at enten Løven, heksa og klesskapet eller forløperen The Magician’s Nephew blir først ut. Netflix planlegger etter sigende mange filmer og i tillegg en eller flere serier satt til Narnia-universet.