TIFF-aktuelle Ibelin kjøpt opp av strømmegiganten Netflix

TIFF 2024: Benjamin Rees Ibelin hadde verdenspremiere i henholdsvis Sundance og Tromsø denne uken, og har mottatt voldsomt sterk respons fra publikum. Nå er filmen kjøpt av strømmegiganten Netflix.

Gårsdagens premierevisning av Ibelin i Tromsø lignet nærmest en begravelse – man kunne høres snufs og hulk gjennom hele visningen. Det er en sjelden respons, og et resultat av måten regissør Benjamin Ree forteller den forbløffende historien om den avdøde gameren Mats Steen på. Netflix har åpenbart notert seg lignende tilbakemeldinger i Sundance, for Variety rapporterer at de har kjøpt filmen til sin strømmetjeneste.

Det betyr at Ibelins sjanser for Oscar-nominasjon i kategorien for dokumentarfilm er vesentlig styrket. Etter å ha sett filmen, kan Montages skrive under på at Norge aldri har hatt større sjanse for å bli nominert til denne prisen. Mesteparten av Ibelin foregår på engelsk, som er en stor fordel, og filmens vinkling og fortellerstil er så unik at den vil bli en snakkis overalt der den vises, ikke minst blant gamere. Med verdens største utstillingsvindu på toppen av det hele, bør veien til neste års award season være kort.

Etter det internasjonale gjennombruddet med Kunstneren og tyven (2020), ble Benjamin Ree raskt å regne som et av de store nye talentene innen norsk dokumentar. Med Ibelin har Ree nok en gang valgt en medrivende historie fra virkeligheten, og i fortellingen om den avdøde gameren Mats Steen har han et minst like fascinerende rollegalleri som i Kunstneren og tyven. I begge filmene finnes et felles motiv: både «tyven» Karl-Bertil og Mats har et langt rikere indre liv enn hva deres nærmeste har fått øye på. Og gjennom å løfte vekk lag på lag, både foran kameraet og i filmenes sofistikerte fortellerteknikk (klipperen Robert Stengård vant en meget fortjent Amanda-pris for Kunstneren og tyven, og er tilbake i toppform her), stiger en dypt rørende og (i all sin uforutsigbare kompleksitet) menneskelig historie frem.

Ibelin har regulær norsk kinopremiere 8. mars. Euforia er distributør.