Her er de første trailerne til Netflix’ to kommende norske sjangerfilmer: Troll og Blasted – Gutta vs Aliens

Norsk sjangerfilm har de siste 15 årene vært mer enn kommersielt levedyktig på kino – alt fra grøssere, eventyr-, krigs- og katastrofefilmer har som regel fylt norske kinosaler jevnlig siden midten av 2000-tallet. Nå er to nye norske sjangerfilmer snart premiereklare, og nedenfor kan dere se de ferske trailerne… men i god 2020-talls-ånd tilhører disse strømmetjenesten Netflix, og et tydeligere tegn på at the times are a-changin‘ får man vel ikke? 

Norske kinosjefer hungrer etter flere kommersielle filmer å trekke publikum tilbake til kinosalene med, etter pandemiens illevarslende vi-blir-hjemme-effekt på våre seervaner. Samtidig arrangerer Netflix denne uken sitt promoteringsevent for sjangerfilm, Geeked Week, og i anledning presentasjonene av strømmetjenestens kommende spillefilmer i går, ble de første trailerne til Roar Uthaugs Troll og Martin Sofiedals Blasted – Gutta vs Aliens offentliggjort. (En rekke andre produksjoner fikk også avdekket sine første glimt, se alt her.)

Nå trenger kanskje ikke Roar Uthaug noen nærmere introduksjon i denne sammenhengen, da han vel er en av de viktigste bidragsyterne til forløsningen av 2000-tallets norske sjangerfilmrevolusjon med grøsseren Fritt vilt (2006) og etter hvert også katastrofefilmen Bølgen (2015). Martin Sofiedal er mindre profilert: Etter internettsuksess med fanfilmen Uncharted: Ambushed (2014) og produktive år med kortere formater, spillefilmdebuterte han med rett-på-video-produksjonen Benjamin Falck og dødsdolken i 2019, og nå slippes altså andrefilmen Blasted – Gutta vs Aliens på Netflix. Smakebiten nedenfor virker lovende, og Sofiedal kan fort bli en ny norsk regissør av internasjonalt kaliber.

Både Troll og Blasted – Gutta vs Aliens er originalskrevne filmer, henholdsvis av Espen Aukan og Emanuel Nordrum, to manusforfattere med bakgrunn fra Den norske filmskolen på Lillehammer. Det er jo også et paradoks – om man tar filmbransjebrillene på – at ideer til norske filmer som ikke er basert på et eksisterende forelegg/merkevare satses på av nettopp den amerikanske giganten Netflix. (Den såkalte sannheten om at originalkonsepter har mindre kommersiell appell burde for lengst ha blitt motbevist. Både nevnte Fritt vilt og Bølgen var i sin tid originalideer som ble store suksesser på kino. Men gang på gang argumenteres det i Norge for å filmatisere kjente og kjære merkevarer, Flåklypa-style.)

Det disse to norske Netflix-filmene uansett har til felles, er en gjenkjennelighet – at fortellingene er forankret i lett tilgjengelige motiver og sjangre: Troll er eventyr-action med et urnorsk symbol i sentrum, og Blasted – Gutta vs Aliens er en sci-fi-komedie med et ekte high concept-premiss: Hva hvis paintball-økten på utdrikningslaget blir en ekte nærkamp mot zombielignende aliens? Trailerne nedenfor viser også at begge filmene fremstår lettsolgte, og bare siden i går har hver av klippene sanket flere hundretusen klikk på YouTube.

En ny æra for norsk film er for lengst i gang på både internasjonale og lokale strømmetjenester, men vi er vel ikke de eneste som får følelsen av at både Troll og Blasted – Gutta vs Aliens er filmer man… helst skulle sett på kino?

*