Montages kårer 90-tallets 100 beste filmer

Hvilke er de 100 beste filmene fra 1990-tallet? For halvannet år siden bestemte vi oss for å finne ut av dette, og nå er listen vår klar. Her er de 100 beste filmene fra 90-tallet, slik Montages ser det.

For å starte med det viktigste: alle kåringer av kvaliteten på kunst er omskiftelige og menneskelige. Ideelt sett har vi i Montages nå laget den definitive listen over 90-tallets beste filmer, men sannheten er – og vil alltid være – at diskusjoner rundt film og kvalitet er farget av subjektivitet og smakspreferanser.

Vi kan med andre ord ikke gjøre alle til lags, men har brukt mye tid og tankekraft på å kvalitetssikre vurderingene, åpne opp samtalene og belyse hverandres argumenter med kritiske perspektiver. Vi er nysgjerrige og lidenskapelige når det kommer til film, og med all vår kollektive kunnskap har vi forsøkt å destillere det hele ned til en best mulig kåring. En kåring som speiler hva Montages står for.

Bakgrunn

99. plass, «L'eau froide».
99. plass «L’eau froide»

Arbeidet med 90-tallslisten (som vi kaller den) startet vinteren 2012/2013, så vi har gått grundig til verks. Mange av oss er født slik at 90-tallet ble en viktig dannelsesperiode for vår filminteresse, så for de fleste i Montages er 90-tallet og filmene fra tiåret også noe personlig. Rent objektivt sett er det ingen tvil om at 90-tallet var et viktig og grensesprengende tiår for filmkunsten, med fremveksten av digital teknologi og viktige uavhengige bevegelser, og i våre diskusjoner har både store filmhistoriske trender og små, personlige minner fått plass.

Fra våre samtaler: «Er denne filmen god bare fordi jeg elsket den som barn? Må denne filmen virkelig med, bare fordi den er filmhistorisk viktig? Hæ, den er jo fantastisk! Hæ, den er jo forjævlig! Tre filmer av den regissøren er for mye, og ingen filmer av den regissøren er for lite.» En sentral tommelfingerregel har vært å se de fleste av filmene om igjen, i lys av samtalene og argumentene for og i mot.

Selv om filmenes helhetlige kvalitet alltid veier tyngst i våre diskusjoner, har vi også fokusert på å lage en variert sammensetning av filmer, i forskjellige sjangre og fra ulike deler av verden. Som igjen betyr at vi har sett mange aktuelle 90-tallsfilmer også for første gang, og dette er en av årsakene til at vi har brukt lang tid på å ferdigstille listen.

Vi håper at kåringen kan være en kilde til inspirasjon, og at dere vil finne veien inn til filmer dere ikke har hørt om, samtidig som mange sikkert også vil finne kjente og kjære filmer på listen.

Metode

Noen vil sikkert huske at vi i 2010 kåret de 100 beste filmene fra 00-tallet, og i arbeidet med – og presentasjonen av – denne kåringen av 90-tallets beste filmer følger vi en forholdsvis lik mal. Filmene på listen presenteres i ti separate artikler, fra 100. til 1. plass, og parallelt med artiklene vil vi publisere podkastepisoder av Filmfrelst der vi i detalj diskuterer hver enkelt film.

Innledningsvis i arbeidet med denne kåringen inviterte vi bidragsytere til Montages, og flere av våre tilknyttede bloggere, til å nominere frem hundrevis av filmer (med urpremiere f.o.m. 1990 t.o.m. 1999). Med utgangspunkt i en lang liste nominerte, ble det stemt frem 50 rangerte favoritter av hver enkelt bidragsyter. Totalt var det til slutt 15 personer som sendte inn sine lister innen fristen, og ut fra denne demokratiske avstemningen fikk filmene sin første plassering.

Deretter har denne rangeringen fungert som grunnlag for Montages-redaksjonens arbeid med å kuratere frem den endelige listen og rekkefølgen. Redaksjonen har i dette arbeidet bestått av Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Sveinung Wålengen og Thor Joachim Haga, og vi har jobbet svært grundig med å balansere, diskutere og destillere frem de 100 endelige filmene. Til slutt har vi kommet i mål, og vi håper dette blir like gøy for dere som det har vært for oss.

Nå begynner kåringens neste fase – for vi vet av erfaring at dette vil igangsette samtaler og følelser. Utvalget vårt vil føre til diskusjoner i kommentarfeltene, og forhåpentligvis lede til mange nye filmoppdagelser, så vel som bekreftende nikk til filmer dere lesere setter like høyt som oss. La oss også sikte mot fruktbare og interessante meningsutvekslinger. (Jada, vi vet det sikkert blir krangling også. Men vi oppfordrer til velargumenterte innlegg.)

Vi håper denne kåringen vil fungere som en bred og forseggjort oversikt over det som for oss er 90-tallets 100 beste filmer. Og så må debatten med våre lesere – og tidens tann – vise om listen holder mål.

Listen presenteres som sagt over 10 separate artikler, og vi begynner med plasseringene 100-91, og beveger oss derfra og oppover. Alle artiklene og podkastene i kåringen er listet opp her, og vil bli oppdatert etter hvert som vi publiserer dem – slik at man kan finne alt på ett sted. God fornøyelse!

*

101. plass

Til slutt: Begrepet «101. plass» oppstod tidlig i våre diskusjoner, etter hvert som vi innså hvor mange glimrende filmer som ikke fikk plass på listen. 101. plass er også en rang, og vi hyller alle de filmene som deler den plasseringen. Dere vet hvem dere er. 90-tallet ville ikke vært seg selv uten.

90-tallet ville ikke vært det samme uten 'guilty pleasures', på 101. plass.