Topplister

Årets beste filmer – topp 20, 2012

2012 er avsluttet, og etter et langt og innholdsrikt filmår er det nå klart for å presentere vår sedvanlige samling av årslister fra Montages-staben. I denne artikkelen har vi samlet oversikten – dere finner listene over våre respektive 20 favorittfilmer fra 2012 ved å bla i menyen over.

Kåringer har alltid vist seg å være populære igangsettere av filmdiskusjoner her på Montages, og faste lesere vil sikkert huske våre årslister fra tidligere – for de som ønsker et gjensyn: her finner dere Montages-topplistene fra 2009, 2010 og 2011.

Så til innholdet. Filmåret 2012 har kort fortalt vært en fantastisk god årgang – med et vidt spenn av nye filmer med svært høy kvalitet, både fra gamle mestere som Michael Haneke og Martin Scorsese, og yngre, fremadstormende regissører som Xavier Dolan, Steve McQueen og Maïwenn. Som dere vil se av tekstene i våre lister er det flere tilfeller hvor 2012-filmer spås å bli betydningsfulle klassikere. Nå har vi aldri vært kjent for å spare på superlativene når vi skriver om filmer vi elsker, men det skal bemerkes her at 2012 er et filmår i særklasse.

Ettersom vår stab ser film på veldig mange forskjellige arenaer, om det er på filmfestivaler, norsk kino eller via streamingtjenester, har vi etablert et samlende regelverk som gjelder for hvilke filmer som kvalifiserer som «2012-film»: Filmene må ha hatt lansering på kino- eller hjemmevideomarkedet i inneværende år, ha vært vist på en festival i inn- eller utland i samme periode eller ha vært å få tak i på lovlig vis via andre kanaler. Unntaket er om en film man har sett i 2012 er kjøpt inn til lansering på samme måte neste år – da forskyves tittelen til neste års kåring. Eksempelvis vil flere glimrende filmer vi så på festivaler først bli med på neste års lister, da de lanseres på kino i 2013 – som Holy Motors og The Master. På den andre siden står en film som Laurence Anyways uten norsk distribusjon, og gjelder dermed som 2012-film.

Hver av enkeltlistene taler for seg, men vi har tidligere fått tilbakemelding på at det også hadde vært interessant med en ‘samleliste’ der Montages under ett erklærer sine favoritter fra året som gikk. En slik offisiell redaksjonell liste krever riktignok en annen type innfallsvinkel, men for å sprite opp denne utgaven av vår årlige kåring har vi helt pragmatisk regnet sammen summen av filmenes plassering på de individuelle listene – for å gi en samlet oversikt som i det minste indikerer en slags konsensus. Men den må ikke tas som mer offisiell enn at den representerer en tydelig trend.

Feilmarginen er dessuten betydelig – noen filmer er høyt representert på bare noen få lister, men uteblir fra de andre. Ikke nødvendigvis fordi filmene er valgt bort, men fordi det kan være få som har fått sett disse. Andre filmer kommer kanskje litt høyere på samlelisten fordi de samlet er sett av de fleste i staben, og dermed har lettere for å få poeng – selv om de ikke fikk noen førsteplasser. (Og noen førsteplasser er bare på én enkeltliste.) Uansett, med disse begrensningene med i lesningen, tegner oppsummeringen likevel et godt bilde av filmåret 2012 – og alle filmene nedenfor anbefales varmt av oss i redaksjonen:

1.  Laurence Anyways av Xavier Dolan
2. Amour av Michael Haneke
3. Moonrise Kingdom av Wes Anderson
4. Shame av Steve McQueen
5. The Dark Knight Rises av Christopher Nolan
6. Hugo Cabret av Martin Scorsese
7. Vi må snakke om Kevin av Lynne Ramsay
8. Margaret av Kenneth Lonergan
9. Polisse – reddende engler av Maïwenn
10. Play av Ruben Östlund

Som vanlig oppmuntrer vi alle til å kime inn i kommentarfeltet med innspill – og gjerne også egne topplister. Måtte 2013 bli et like bra filmår som 2012!

PS: Vi diskuterer også disse topplistene i denne podkast-episoden av Filmfrelst.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 48 kommentarer

 1. Daniel Flyum Neira sier:

  For tidlig å lage en liste for min del. Har ikke fått sett Amour, Argo, Django Unchained eller The Master.

  Shame og Vi må snakke om Kevin hadde jeg på fjorårets liste, blir det feil å ha de på årets liste og?

 2. Iram Haq sier:

  Amour, Play, The beast of southern wild, Shame, De urørlige.

 3. Hei Daniel! Alle har jo sine egne regler, men for oss i staben gjelder eksempelvis «Django Unchained» og «The Master» som 2013-filmer. Og hvis vi har inkludert en film på fjorårets liste, som får lansering året etter, tar vi den ikke med på ny. Men som sagt: det er bare våre regler!

  Anbefaler deg varmt å prioritere å få sett «Amour»… i alle fall fremfor «Argo».

 4. Daniel Flyum Neira sier:

  Det med å lage slike lister hvert år har alltid irritert meg. Det er alltid masse filmer man ikke får sett flere måneder inn på nyåret. Jeg skjønner at det er naturlig å ta valget med å anse de filmene som neste års filmer når man lager listen, men når jeg ser tilbake på f.eks. filmåret 2012 om 20 år ville jeg jo inkludert filmer jeg ikke enda har sett som Django Unchained og the Master.

  For å ta enda et eksempel så hadde ikke Toy Story premiere i Norge før i 1996, men om jeg skulle plassert den på en liste i dag ville den jo åpenbart vært på 1995.

 5. Espen Morild sier:

  En film som kommer med på min Top 10, men som jeg ikke regner med å se noe sted er Mel Gibsons «Get the gringo», som floppet på kino og gikk under radaren til de fleste. Men jeg koste meg stort med denne, den leverer alt det jeg forventer av en slik film.

 6. Enig i dilemmaene, Daniel, og vi har diskutert dette mange ganger. Årslister som dette må anses som ferskvare, og i kåringen av 00-tallets beste filmer var det som du sier slik at en film fra 2007 var fra 2007, selv om den fikk norsk premiere i 2008. Men selv den kåringen har – nå som jeg ser tilbake på den to år senere – et bein i ferskvaredisken.

  Så slike rangeringer vil alltid være gjenstand for revurdering, og det gjør jo eksempelvis Sight & Sound-kåringen av tidenes beste filmer – som de gjør om igjen hvert tiende år – til et illustrerende tilfelle.

 7. sverreyo sier:

  Hadde «Shame», «Vi må snakke om Kevin» og «Polisse» på fjorårets liste jeg med. «Shame» på toppen, fantastisk film. Kult å se «Polisse» og «Margaret» her, meget undervurdert filmer, synes nå jeg.

  Har ikke sett «Lawrence», og gjespet meg igjennom «Hugo», men ellers enig i mye. Ville nok hatt «Play» litt høyere og «The Dark Knight Rises» lavere. Tror også «The Perks of Being a Wallflower», og muligens «Weekend», «Paradis Kjærlighet» og «Sound of My Voice», ville funnet veien inn på min liste. Vanskelig å begrense seg til kun 10 filmer. Enig i «Amour» på toppen.

 8. Mathias Reistad sier:

  Mange sterke lister her. Fint å sjå Hugo få litt oppmerksomhet, følte den vart ganske undervurdert i oscarsamenheng. Svir då litt å sjå The Dark Knight Rises på overraskande mange av listene, og i tillegg også The Hobbit, og til og med The Avengers i eit tilfelle. Eg føler eg må få sett nokre av årets høgt favoriserte før eg kan seie meg ferdig med lista mi, som: We Need To Talk About Kevin, Martha Marcy May Marlene, Tomboy og spesielt Amour. Men så langt ser lista sånn ut:

  1. Moonrise Kingdom
  2. Shame
  3. Polisse
  4. Play
  5. The Raid: Redemption
  6. Holy Motors
  7. Hugo
  8. En kongelig affære
  9. Tinker, Tailor, Soldier, Spy
  10. Seven Psychopaths

  Tok med Holy Motors, sidan eg såg den på BIFF. Kjem det podcast om filmåret forresten?

 9. Takk for fin liste, @Mathias – podcast kommer plutselig (på fredag, om alt går etter planen)!

 10. Dag Sødtholt sier:

  Mathias: Ja, det var (ahem) meg som hadde The Avengers med på lista. Synes det er litt merkelig å registrere antipatien mot denne filmen fra en del – for min egen del var den noe av det mest underholdende og spennende jeg så i 2012, på et purt blott-til-lyst-nivå. Burde jo ikke være så kontroversielt å like denne egentlig, den har tross alt 69 i score på Metacritic, med 32 positive reviews: http://www.metacritic.com/movie/the-avengers-2012

 11. Jeg hadde også The Avengers med, riktignok på 19. plass. Skrev omtale om den her (overveiende positiv, men med noen innvendinger):

  http://montages.no/2012/05/the-avengers-kontrollert-ekstravaganza/

 12. Robin sier:

  Favoritter:
  1. The Dark Knight Rises
  2. The Master
  3. Beasts of the Southern Wild
  4. The Imposter
  5. The Hobbit: An Unexpected Journey

  Skuffelser:
  1. Killing Them Softly
  2. Cloud Atlas
  3. Life of Pi
  4. Argo
  5. Lawless

 13. Fernando Nikolic sier:

  Som alltid er det interessant å titte på hva favorittene deres er, og fint at dere har litt variasjon dere imellom! Men synd å se at Sleeping Beauty ikke gjorde stort av seg.

  Min liste:

  1. Margaret
  2. Sleeping Beauty
  3. Amour
  4. The Master
  5. Holy Motors
  6. Som Du Ser Meg
  7. House Of Tolerance
  8. Polisse
  9. The Perks of Being a Wallflower
  10. Michael

 14. Mange gode lister her! Må vel reklamere litt for min egen omstendelige liste også, da.
  http://www.filmstedet.no/2012/12/topplisten-2012/

  Bare for å kommentere The Avengers-diskusjonen ovenfor: det er faktisk mer kontroversielt å ikke like filmen. Jeg mener uten tvil at det er en av 2012s mest oppskrytte og ufortjent godt mottatte filmer, (litt sammen med Kon-Tiki). Men det er fordi jeg mener den har alt for mange svakheter som film – ikke fordi jeg absolutt føler for å være kontroversiell. Mer om det her og her.

 15. Hei Fernando! Jeg hadde Julia Leighs «Sleeping Beauty» på fjorårets liste, og da på femteplass. Ser forøvrig at vi har mange overlappende favoritter i år (og da særlig med tanke på at jeg enda ikke har sett «The Master» og er nødt til å spare «Holy Motors» til 2013, jamfør listereglene).

 16. Fernando Nikolic sier:

  Ah, så bra! Jeg inkluderte den på min i år pga Filmfest Oslo. Veldig rik film, på alle måter.

 17. Dag Sødtholt sier:

  Skulle gjerne tatt en lengre diskusjon på The Avengers, men føler jeg må se den om igjen først. Den er sett én gang, og det ble med den ene, for like etterpå kom Moonrise Kingdom og Prometheus ut, noe som overskygget det meste annet. Og siden den ene gangen har jeg i mellomtiden intet mindre 268 visninger, hjemme eller på kino, under beltet, så den er ikke så veldig «current»…

 18. Erik Vågnes sier:

  Jeg er enig i The Avengers-kritikken. Jeg vil også tilføye at Hunger Games er årets verste for min del. Svak samfunnskritikk og kjedelig filmskaping i en irriterende smørje.

  Med det sagt, så såg jeg Ti Wests fornøyelige skrekkfilm «The Innkeepers» rett etter fristen; en film som definitivt hadde kommet seg med på listen min. Richard Linklaters «Bernie» ville kanskje også sneket seg med. Vil også gi hederlig omtale til «Caesar Must Die».

 19. Er veldig enig med Erik angående både «The Avengers» og «The Hunger Games» – begge er blant årets mest overvurderte filmer. At «The Hunger Games» skulle være så fantastisk har jeg oppriktig problemer med å forstå, uansett hvilken synsvinkel jeg forsøker å se den fra.

  Fikk også sett Ti Wests «The Innkeepers», men i motsetning til Erik ble jeg litt skuffet. Det manglet rett og slett noe bakenforliggende – det hele bar litt for mye preg av å være en øvelse. Når det er sagt synes jeg Wests forrige film, «The House of the Devil» var et mesterstykke, nettopp fordi den rendyrket et enkelt, men uhyre effektivt konsept. Kanskje ble forventningene for høye denne gangen? Uansett har jeg sansen for hva West gjør innenfor horror-sjangeren, og jeg kan også anbefale «The Innkeepers» til alle som er tørst på psykologisk horror, om enn med visse forbehold.

 20. Sveinung Wålengen sier:

  Jeg har også store problemer med å forstå jubelbruset bak The Avengers. For meg ble det hele bare masete og hult.

  Men The Hunger Games ble en positiv overraskelse for min del. Jeg hadde riktignok minimalt med forventninger, men det var flere ting jeg likte godt ved filmen. For det første synes jeg Jennifer Lawrence er knallgod her, selv om rollefiguren ikke akkurat er milevis unna hennes rolle i Winter’s Bone. I tillegg synes jeg det er litt urettferdig at det har vært så lite snakk om det visuelle ved filmen, for i mine øyne var dette en nydelig fotografert film! Tenker da først og fremst på det som foregår ute i naturen – flyten i bilder og klipp her. Kombinasjonen av dette og Lawrences tilstedeværelse gjorde også at jeg kom veldig i kontakt med hennes handlinger der ute.

 21. OrjanB sier:

  Hunger Games er en bokstavelig talt veldig todelt opplevelse; den første delen av filmen (før de kommer ut på øya og selve dødslekene starter) er i mine øyne mislykket på så og si alle plan. Estetisk ser det til tider veldig ille ut, og forsøket på samfunnskritikk virker nærmest latterlig og ikke minst veldig uaktuell i 2012. Filmen skifter derimot veldig takt i andre halvdel, og alt som skjer på øya synes jeg i det hele tatt var veldig underholdende, spennende og ikke minst mye penere å se på. Det enkle men veldig effektive premisset for lekene er jo kjempegodt egnet som filmfortelling, og jeg ville mye heller sett at filmen kvittet seg med eller slanket vekk daukjøttet fra første halvdel til fordel for mer av det som skjer på øya. Da kunne dette blitt en virkelig bra film, men slik den er burde den være milevis unna enhver toppliste.

  Her er forøvrig min topp 10: http://mubi.com/lists/2012-ranked–40

  Vet ikke helt om jeg synes dette var et så veldig fantastisk filmår for min egen del; det var kun Amour, House of Tolerance og Moonrise Kingdom jeg virkelig elsket, men disse var derimot helt fantastiske, 10/10 og alle de respektive regissørers magnum opus. The Master og Laurence Anyways hadde kanskje havnet i samme kategori hadde jeg fått sett de. Ellers var det noen skuffelser; spesielt Hugo og The Avengers, men også til en viss grad Hobbiten og TDKR var ikke helt etter forventning. Hyggelige overraskelser var 21 Jump Street (som jeg lo meg i hjel av)og Walk Away Renee (som var veldig intenst og uforglemmelig).

 22. Ingen som har «Killing Them Softly» blant topp 20. Skuffende. Synes den filmen var en av de store opplevelsene i 2012.

 23. Susanne sier:

  Morsomt å sammenligne flere av disse listene. :) Jeg så ikke så mange filmer i 2012, men ble inspirert nå! Den beste jeg så var nok Moonrise Kingdom…

  Men hvorfor kommer ikke Laurence Anyways på kino i Norge hvis den er så bra som dere skriver? Sjekket traileren og det så veldig kult ut.

 24. Mathias Reistad sier:

  Problemet mitt med The Avengers var at den ikkje fungerte godt nok som useriøs og storslått blockbuster. I eit slikt tilfelle, der man ser etter reine underholdningsfilmar, vert det meir naturleg for min del å trekke fram The Raid: Redemption. Første timen i The Avengers var dørgande keisam, og ikkje minst ganske så unødvendig, medan The Raid gjorde eit smart trekk innan sin sjanger. The Raid er nemlig klar over at den hadde ei tynn historie og overflatiske karakterar, og gjekk dermed rett på moroa etter knappe ti minutt. Joda, The Avengers måtte introdusere heltane våre, men den brukte jo ærlig talt meir tid på lange og platte monologar frå Samuel L. Jackson sin karakter, som forklarar filmens elles ganske tynne plott i overdriven detalj. I tillegg følas aldri den tafatte skurken noko truande, og filmen vert dermed aldri særlig spennande. Siste del av filmen var meir inne på det eg hovudsaklig hadde forventa, med overdrivne actionsekvensar der gule drosjer flyr rundt i alle eksplosjonane. Men før det var det ikkje så mykje moro å hente, humoren var også ganske variabel, men då smålig morosam i visse tilfelle.

  Fint å høyre litt hat mot ein enda verre film: The Hunger Games og. Heldigvis var ikkje den å finne på nokon av listene. Såg også Wests The Innkeepers nylig, og syntest den fungerte fint som ein nostalgisk sjangerfilm med god oppbygning.

 25. Espen Morild sier:

  Har satt sammen en top 10 uten rangering, for jeg synes det var veldig vanskelig å rangere i år. Kanskje jeg lager en rekkefølge senere. here goes:

  The Raid
  The Avengers
  Get the gringo
  Looper
  The Grey
  Moonrise Kingdom
  Vi må snakke om Kevin
  Cabin in The woods
  Attack the block (siden den til slutt kom her på DVD)
  Chronicle

  Har mange filmer jeg ikke har rukket å få se, så den ville kanskje sett annerledes ut om jeg hadde sett flere..

 26. The Avengers var noe av det aller ypperste jeg så på kino i 2012 og selv etter ett gjensyn stiller jeg meg 100% bak den filmen. Jeg har sett alle de foregående marvelfilmene som bygger opp til denne og av dem er det vel egentlig bare Iron Man som er en brukbar film.

  Men, The Avengers er bare så utrolig mye mer og det skyldes spesielt tre elementer. Den første vesentlige faktoren som skiller den fra forgjengerne er den fantastiske actionkoreografien som jeg knapt nok så maken til i året som gikk. Kampsekvensene flyter veldig naturlig og det er ingen tvil om at de har lagt ned mye arbeid akkurat her. Det andre punktet er CGI. Effektene i The Avengers ser helt super awesome ut. Både Iron Man og Hulken fremstår f.eks. mye mer levende enn tidligere.

  Til slutt må jeg jo selvsagt trekke frem Joss Whedon sitt bidrag til prosjektet. Whedon har en unik evne til å skrive troverdige karakterer som passer godt inn i universet han skaper. Det kommer også tydelig frem at Whedon har god kjennskap til kildematerialet og tar det på alvor. Manuset er på mange måter veldig enkelt, men samtidig treffende på den måten at det skapes en herlig kjemi mellom superheltene som ikke har vært tilstede før. De fleste one-linerene sitter som ett skudd og er som all annen humor i filmen perfekt balansert. Whedon er her ekstremt dyktig til å nytte potensialet i karakterenes personlighet og egenskaper for det de er vært. Tross i at filmen bruker mye tid på humor klarer den også fortsatt å opprettholde et bra tempo og 140 minutter føles knapt nok som 90. Denne kombinasjonen av action, humor og driv er i mine øyne vanvittig imponerende og derfor har jeg heller ingen problemer med å kalle den en av årets aller beste filmer selv i en så sterk årgang som det 2012 har vært.

  Så ja, jeg er skikkelig forvirret og skjønner egentlig ingenting av denne motbølgen.

 27. Dag Sødtholt sier:

  Dette fikk det til å ringe noen bjeller for meg. Helt enig i det meste Øyvind skriver, spesielt den vittige dialogen og interaksjonen mellom karakterene, der Whedon løfter opp tegneseriematerialet på en intelligent og pirrende måte.

 28. Det er alltid spennende med topplister, og spesielt av denne typen. Disse listene til Montages er i hvert fall moro å lese da dere har mer variasjon enn mange andre sider.

  Morsomt å følge The Avengers-diskusjonen, og personlig synes jeg den fungerte veldig godt som ren underholdningsfilm, men om den fortjener en plass på en toppliste er opp til hver enkelt person. Den fikk da ikke plass på min, som dere kan lese her.

 29. Robin sier:

  Avengers var en alright gjennomføring av hva Michael Bay har gjort de siste åra. Det er forøvrig langt kulere action-sekvenser i Transformers 1-3, men det er kanskje en annen diskusjon. Plottet er mye lettere å følge her, men hvilken rolle spiller egentlig det når historien er så utrolig døll? Vil ikke si det er så mye mer til karakterene heller. Ingenting står på spill, bare one-liners og gangs. Alt så ut som plastikk og den «klimatiske» siste akten ser ut som om den ble filmet på parkeringsplassen til Disney. Forsøk på emosjonelle øyeblikk var direkte latterlige (ref; iron man sekvensen mot slutten. ugh)

  Nei da tar jeg heller rotet til Bay jeg

 30. Anders Utsigt sier:

  Takk for mye godt lesestoff og tips til nye filmopplevelser.

  En spesiell stor takk til Thor Joachim som har klart å sette ord på mine egne tanker og følelser for Prometheus i sin oppsummering. I tillegg til å være en eksepsjonelt god film, er den uten tvil den beste 3D-opplevelsen jeg har hatt på kino så langt (og det inkluderer Hobbiten).

 31. Prometheus ble en ganske stor skuffelse for meg – av samme årsaker som de fleste kritikerne av den har påpekt – men jeg har tenkt mye på den under arbeidet med topplisten, og fått et litt varmere syn på den etterhvert. Derfor syntes jeg det var veldig gledelig at den toppet Thor Joachims liste, for jeg føler at den nesten er nødt til å være representert på et eller annet vis. Hva gjelder for eksempel produksjonsdesignet kan jeg ikke komme på noen filmer som kan måle seg – filmuniverset er så fantastisk godt konstruert, og det er jo et enormt pluss.

 32. Jeg synes også det er rart at de som misliker historiefortellingen blindes for filmens visuelle fortrinn. Produksjonsdesignet er, som du påpeker, eventyrlig bra.

 33. Hyggelig å se flere likesinnede ang. PROMETHEUS! Sjelden vare.

  Jeg synes faktisk også at historiefortellingen er god (alt må ikke overforklares til enhver tid, slik mange kritikere nærmest har krevd). De få utsettelsene jeg har på filmen har med andre ting å gjøre, og egentlig ganske betydningsløse i det store bildet (bokstavelig talt).

 34. Dag Sødtholt sier:

  Operasjonssalscenen i Prometheus er vel det suverent største tour de force-øyeblikket i 2012. På en av visningene i Paris satt det en høygravid kvinne noen plasser bortenfor meg, og jeg lurte på hvordan det skulle gå med henne. Men når jeg skottet bort på et strategisk punkt virket hun merkelig uberørt. Kanskje hun hadde vært igjennom en del harde fødsler allerede.

 35. Jeg så den franske horrorfilmen Inside på Kosmorama for noen år siden med en høygravid dame i salen. De som har satt denne skjønner nok hvorfor hun var ganske opprørt etterpå.

  Det er alltid artig med lister. En film jeg savner er Andrea Arnolds Wuthering Heigths, i mine øyne en original og utrolig visuell sterk tolkning av 1800-tallsklassikeren. Eller kanskje det bare er jeg som er ekstra svak for hardcore naturalistisk minimalisme i 4:3.

  Jeg har laget en liste her (den går til 24, til ære for det som er det ultimate antallet bilder pr. sekund): http://letterboxd.com/zann/list/2012-the-24-fps-edition/

 36. Jonas Heitmann sier:

  Kule lister! Akkurat hørt podcasten å har skrevet ned en god del filmer jeg må få sett!

  Her kommer min egen litt sære liste.

  1: Hobbiten, en uventet reise
  2: Shame
  3: The Grey
  4: The Avengers
  5: The Cabin in the Woods
  6: Smiley
  7: The Amazing Spiderman
  8: Batman The Dark Knight rises
  9: Promotheus
  10: Lawless

 37. Tobias sier:

  The Avengers ja..

  Det er sikkert andre filmer som heller fortjener all denne nettrafikken, men bak det kostbare tøvet – som enkelte avfeier den som – ligger en svært solid konstruert fortelling som trenger litt kjærleik fra oss som setter pris på den slags.

  The Avengers legger ikke opp til så avanserte trinn som sine sommerbrødre Prometheus og TDKR – men det er ingen enkel sak å inkludere så mange figurer i den samme dansen. Ved å holde ting enkelt frastøter den seg kanskje de som vil ha noe mer av sine storfilmer, men samtidig blir også forventningene enklere å innfri. (for selv tilhengere kan vanskelig si at Nolan og Scott var helt 100% forrige sommer med sine svært ambisiøse, men trøblete bidrag…)

  The Avengers er kanskje fint lite mer enn en film om økning – økning av helter, fargerike kostymer, destruksjon, hva som står på spill, etc. etc.. – men den klarer å holde seg unna Michael Bay’s suppefaktor ved hjelp av en svært effektiv fortelling og Whedons retningssans.

  Så tommel opp for en blockbuster som både funker og underholder.

 38. Anette sier:

  Min liste, med deres utgangspunkt (veldig forvirrende siden alle listene mine dateres med året filmene blir utgitt):

  1. Weekend (Meget skuffende anmeldelse fra deres side her, er grunnleggende uenig.)
  2. Tyrannosaur (Fantastisk.)
  3. Amour (Jeg tar meg selv i å beundre filmen som film i større grad enn jeg blir grepet – men likevel en utmerket film.)
  4. Laurence Anyways (Annerledes og herlig rotete, har vært fan av Dolan siden hans debutfilm – og denne skuffet absolutt ikke.)
  5. Shame (Rystende til beinet.)
  6. Elena (Undervurdert perle som skildrer det russiske samfunnet på en utmerket måte.)
  7. We Need To Talk About Kevin (Både brutal og vakker.)
  8. Monsieur Lazhar
  9. Play
  10. Beasts of the Southern Wild (Kreativ og spennende)

  Legger til en ekstra

  Årets beste norske:
  1. 90 Minutter (Ingen andre i nærheten.)

  Basert på dette har jeg nå lært at jeg bør lage en ekstra liste hvert år med filmene jeg SER det året. Takk. :)

 39. Har også kvaler med å sette sammen en topp 10 list, da det er sikkert et tredvetalls filmer som enda er usett fra året som gikk. Som småbarnsforeldre er ikke kinoen et enkelt sted å besøke. Langt enklere å sette på en DVD når melkeflaskene har kjølt seg ned rundt klokken 22. Men er min lista, så langt. Subject to change, definitely!

  1. Take this Waltz – Sarah Polleys spillefilm fra 2012.

  2. Hugo – Jeg er en av de som elsker Scorseses Hugo, og som fint tar denne til hjertet, på tross av alle dens feil og mangler.

  3. Monsieur Lahzar – En av 2012s store overraskelser for meg. En liten kanadisk film.

  4. Tabloid – En fantastisk dokumentar om gale gale GALE mennesker!

  5. Moonrise Kingdom – Årets nest vakreste film, etter Hugo

  6. Margin Call – Årets thriller, uten tvil

  7. Indie Game – the movie – Fabelaktig og hjertenær dokumentar om unge mennesker som virkelig jobber!

  8. Take Shelter – Også en av årets aha-opplevelser. Shannon er fabelaktig.

  9. The Hobbit – Kanskje årets gøyeste fiilm!

  10. The Avengers – Kanskje årets nest gøyeste film!

  Runners up: Tyrannosaur, Martha Marcy May Marlene, Berne og Killer Joe.

 40. Sveinung Wålengen sier:

  Thor-Eirik: Jeg har riktignok ikke lest boka, men jeg er helt enig i det du sier om Wuthering Heights. Den var ikke så langt unna å havne på topplisten min, men jeg synes filmen tapte seg nokså mye i andre halvdel. Etter mitt syn gikk den fra å være en veldig sanselig og naturalistisk (som du også skriver) opplevelse, til å bli et relativt ordinært kostymedrama. Derfor ble den værende på «hederlig omtale»-listen.

 41. Mats Flåten sier:

  Mitt 2012:

  Favoritter i nogenlunde rangert rekkefølge:
  1. Moonrise Kingdom
  2. Spring Breakers
  3. Savages
  4. The Hobbit
  5. Beasts of the Southern Wild
  6. Amour
  7. Rust and Bone
  8. Laurence Anyways
  9. Las Acacias
  10 I. Play
  10 II. 11 Flowers (måtte få noe asiatisk inn på lista)

  Filmer jeg ennå ikke har sett, men som jeg tror har mulighet til å havne på topp 10: Margaret, Som du ser meg, House of Tolerance. Filmer som Django Unchained, The Master og Holy Motors ser jeg på som 2013-filmer.

  Beste norske:
  – Mer eller mindre mann
  – Kanskje i morgen (ja, ser på denne som norsk og 2012)

  Beste dokumentarer:
  – Jiro Dreams of Sushi
  – Searching for Sugar Man
  – Marley
  – Indie Game: The Movie
  – How to Start a Revolution

  Skuffelser:
  Prometheus, Life of Pi, The Darkn Knight Rises

  Populære filmer jeg HATET: Hugo, The Hunger Games

 42. Anette S sier:

  Hans Petter: Enig med deg angående Take this Waltz, veldig fin film. Men den nådde ikke helt opp hos meg.

  Ellers morsomt at det snakkes om Wuthering Heights (2011), spennende versjon. Mørkt og dystert, og med Andrea Arnolds tydelige regi. Hun har talent, jeg likte Fish Tank godt også.

  Prometheus får nok prisen for årets dårligste film (jeg ser svært lite dårlig-dårlig film heldigvis) av meg. Skuffende, jeg elsker Alien-filmene.

 43. Solveig sier:

  Ville absolutt hatt med Michael. Ekstremt sterk, en film som en tenker på lenge etter og som treffer hard i all sin stillferdighet.

 44. 1. Amour
  2. Moonrise Kingdom
  3. Hugo
  4. Shame
  5. Life of Pi
  6. Play
  7. Polisse
  8. We Need To Talk About Kevin
  9. Tinker Taylor Soldier Spy
  10. Take Shelter
  11. The Dark Knight Rises
  12. Tomboy
  13. Tyrannosaur
  14. Argo
  15. Looper

  Boblere: The Hobbit, Prometheus, Skyfall, The Descendants, The Artist, Lawless, Beasts of the Southern Wild, Killing Them Softly, To Rome With Love, Killer Joe, Haywire, The Perks of Being a Wallflower, Bernie, Haywire, Intouchables

  Ikke sett: Laurence Anyways, Margaret, Som du ser meg, Once Upon a Time in Anatolia

 45. oppdaget denne nå. bidrar med en liste som baserer seg på at jeg så filmene i 2012, som jeg for det meste gjorde på festivaler:

  1. Faust, Alexandr Sokurov. Ingen opplevese kom i nærheten av denne vanskelige, drømmelignende avslutning på sokurovs kvartett om makt. Sett på Tiff.no i jan 2012

  2. Chapiteau Show, Sergei Loban. En gal, gal film som får med seg så mange aspekter av den russiske og pan-europeiske mentaliteten. sett i leipzig, des. 2012.

  3. La folie Almayer, Chantal Akerman. Akerman er en av mine favoritt-filmskapere gjennom tidene. Almayers folly kommer ikke opp til det hun drev på med på syttitallet, men likevel et utrolig sterkt melodrama. Sett i cannes 2012.

  4. Film Socialisme, Jean-Luc Godard. Ingen filmskapere som er kjent for almuen eksperimenterer så mye med medium og form som det Godard gjør. En leken og vakker film som er med på å fundamentere de digitale mediers egenheter (istede for å bare være transparent og angivelig ikke-synelig). Fikk meg til å besøke hans åttitallsproduksjon som innhelder mange perler. Filmen er i fra 2010, men fikk sen tysklandspremiære og ble vist i leipzig jan. 2012

  5. Barbara, Christian Petzhold. Sålangt den beste beskrivelsen av DDR på film. Petzhold er helt klart en undervurdert filmskaper; eller kanskje er han for tysk? sett i leipzig, sommeren 2012.

  6. Perfumed Nightmare, Kidlat Tahimik. En fantastisk kritikk av kaptialsimen og globaliseringen fra 1977. Tok den med siden tahmik sine filmer har opplevd en ny vår dette året og jeg var heldig nok å se en 16mm screening i berlin.

  7. De jueves a domingo, Dominga Sotomayor. vinneren i Rotterdam i fjor. En utrolig fin roadmovie. Barndom er den en evig kilde for inspirasjon og fantasier.

  8. Once upon a time in Anatolia, Nuri Bilge Ceylan. En slags eventyr-episode og en skitten-realisme i ett. Leipzig, sommeren 2012

  9. Rushes, Clemens von Wedemeyer. Nok et utrolig sterkt meta-melodrama. Den setter også i gang diskusjonen om hvor film skal vises da den er laget som et TV-drama vist i tyskland og som en installasjon for documenta. 35.000 så den på TV. hvor mange så installasjonen vites ikke, men documenta var besøkt av over 800.000. Jeg så begge variantene dog så jeg tv-versjonen på kino, men det er klart at filmen er laget opprinnelig som en installasjon. Kassel sommer 2012, leipzig, des. 2012

  10. Nightfall, James Benning. Benning lager filmer som ingen andre.

  Extra: Tabu, miguel gomes. Fin film, tar den vel egentlig med fordi jeg elsker hans Beloved Month of August.
  litt usikker hvor jeg så den, men det må ha vært i 2012….

  bobler:
  The Silver Linings Playbook (David O. Russell)
  Holy Motors (Leos Carax)
  Monument Film + Monument Sculpture (Peter Kubelka)
  Amour (Michael Haneke)
  Syrakus (Klaus Wyborny)

  det er en drøss med filmer jeg ikke har sett enda, the beast of the southern wild, the master etc. etc. etc.

 46. Daniel Flyum Neira sier:

  Skal få med meg Holy Motors og The Master i løpet av noen uker nå, så poster jeg min liste.

 47. Daniel Flyum Neira sier:

  Har ikke sett Holy Motors, men her kommer min topp-10 liste fra 2012. Har kun med filmer som anses som 2012-filmer av IMDB, og har ikke tatt hensyn til norsk premiere. Dermed kan jeg trekke opp listen om 10 år uten å endre.

  1. The Master
  2. No
  3: Rust and Bone
  4. Django Unchained
  5. Looper
  6. Lawless
  7. Argo
  8. Dredd
  9. From Rome With Love
  10: Skyfall

 48. Daniel Flyum Neira sier:

  Amour nådde ikke opp. For stor skuffelse for meg da jeg forventet noe i samme gate som Cache og Det hvite båndet.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>