Martins topp 20, 2012

Dette er en del av Årets beste filmer – topp 20, 2012

Hopp rett til

Neste:  Sveinungs topp 20 – 2012

01Hobbiten: En uventet reise

hobbiten-en-uventet-reise
New Zealand, USA, 2012

Hvorfor akkurat denne garanterte kassasuksessen, gigantfilmen av et publikumsfri på toppen av årets toppliste? Simpelthen fordi Hobbiten med et hestehode utgjorde årets mest overveldende og fråtsende sanseeventyr. Det filmatiske håndtverket er av en annen verden, og den skjellsettende presentasjonen i 3D HFR er rett og slett det råeste jeg har vært med på i en kinosal noensinne.

Rent dramaturgisk er det utvilsomt ting å sette fingeren på her, men som audiovisuell fest og eskapisme har Peter Jackson & co. med dette verket sugd meg inn i Midgard på så forførende og teknisk overveldende vis at jeg nesten ser et ørlite håp for kinolerretet i årene som kommer likevel.

Møtet med det parisiske barnevernsavsnittet og dets tilhørende hverdagsliv og forferdeligheter serveres med gaterealisme og skuespill av sterkeste kaliber, og røsker brutalt tak i det meste man har av følelser.

Årets sterkeste og mest interessante science fiction-film er en elegant, oppfinnsom og leken reise i tid og sinn som vet både hvor den kommer fra og hvor den skal.

Selv om filmen er så tettpakket av påfunn, figurer og plot at den nesten går opp i limingen, klarer Christopher Nolan beundringsverdig nok likevel å gi sin Batman-trilogi en verdig og tilfredsstillende sisteakt.

Dette polerte familie-eventyret er et teknovisuelt vidunder og en sann fryd for øyne og øre. Scorsese øser generøst fra overflødighetshornet, og har med Hugo laget en filmhyllest det simpelthen ikke er mulig å motstå.

06Skyfall

skyfall
Storbritannia, USA, 2012

Det gjorde godt å få servert en verdig Bond-film i år, og jeg lar meg villig forføre med på denne tettere, mer humane og navlebeskuende tilnærmingen til 007 og MI6 (selv om det slo uheldig ut i forrige film).

Ben Affleck viser seg etter hvert som som en dreven regissør, og har med Argo levert en underholdende og sitrende thriller av ypperste klasse.

Et fullstendig overrumplemende, hjertefølt, corny-morsomt barneeventyr for voksne med forfriskende egenart og nøysommelig utført humor i hver eneste innstilling.

09Into the Abyss

into-the-abyss
Storbritannia, Tyskland, USA, 2011

Werner Herzog setter oss ansikt til ansikt med morderen, og tvinger oss samtidig til å se samfunnet som avler og henretter mordere i hvitøyet.

10Shame

shame
England, USA, 2011

Etter knallsterke Hunger serverer britiske Steve McQueen nok et instendig, kroppsnært, underholdende og urovekkende drama med skuespillerprestasjoner fra øverste hylle.

11. Amour (Haneke)
12. Prometheus (Scott)
13. Martha Marcy May Marlene (Durkin)
14. The Descendants (Payne)
15. Dredd 3D (Travis)
16. Play (Östlund)
17. Cosmopolis (Cronenberg)
18. The Raid Redemption (Evans)
19. Vi må snakke om Kevin (Ramsay)
20. Miss Bala (Naranjo)

Dette er en del av Årets beste filmer – topp 20, 2012

Hopp rett til

Neste:  Sveinungs topp 20 – 2012