Filmfrelst

Filmfrelst #9: Briller

Briller

Vi har sett Briller (Megane), gleder oss til mer 3D i kinosalene etter å ha sett Monsters vs. Aliens, og løser mysteriet med de forskjellige sluttene på Max Manus.

Med: Karsten Meinich, Martin Sivertsen, Eirik Smidesang Slåen, Eric Vogel og Sara Marie Vollset

Relevante lenker

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 9 kommentarer

 1. Eric Vogel sier:

  @John Einar: takk for 3D-oversikten.

  Litt lek med tall:

  Med omlag 425 kinosaler i Norge er 3,3% utstyrt for digital 3D hvis vi tar utgangspunkt i oversikten din.
  I USA er det ca. 39 000 kinosaler. Av disse er ca. 2000 utstyrt for digital 3D = litt over 5%

  Riktignok utgjør disse salene i storbyene en langt større markedsandel enn mange andre saler i mer grisgrendte strøk. Men det er godt stykke igjen før digital 3D som teknisk innovasjon er like utbredt som f.eks. lydfilmen … (det tok forøvrig bare litt over to år før «talkies» ble standard i USA etter at de første filmene ble lansert i 1927)

  Kilder: Film&Kino årbok 2007, Wikipedia, KCRW’s The Business (råbra podcast, sjekk iTunes), NATO (National Theatre Owners’ Association!)

  @Geir: Takk for korreks av språk! Har du forresten tips om noen japanske titler verdt å sjekke ut for en nybegynner?

 2. Se her ja…Vogel…gode saker…nå er tonen en annen. 3D er et vanvittig sterkt verktøy i hendene på den rette filmskaperen og fotografen, med det rette manuset. Coraline overrasker nok mange 3D-skeptikere som ikke klarer å se forbi den dårlige «gimmick»-opplevelsen de selv hadde i Disneyland. Og det virker som om de fleste avventer sin konklusjon om 3D inntil Avatar lanseres 19.desember i år. At alle filmer i fremtiden vil bli laget i 3D tror jeg derimot ikke noe på.

  Jeg vil anbefale Hitchcock`s «Dial M for Murder» hurl.no/Vt i 3D. Cinemateket i Oslo har 3D-filmfestival med jevne mellomrom der de viser flere fantastiske 3D-klassikere.

  http://www.ucs.no jobber med å klargjøre kinoer i Norge og Skandinavia for 3D, og de opplyser at deres 3D-saler er som følger:

  Ringen 1
  Ringen 2
  Ringen 3
  Ringen 6
  Colosseum 2
  Fredrikstad 5
  Prinsen 3 Trondheim
  Prinsen 6 Trondheim
  Hønefoss sal 1
  Konsertpaleet 5 Bergen
  Magnus Barfot 4 Bergen
  Stavanger (under installasjon denne eller neste uke)
  Sandnes (under installasjon denne eller neste uke)
  Norsk Filminstitutt Tancred (blir installert i mai)

  De regner med at antallet vil øke en del før sommeren.

 3. Interessant Briller-diskusjon! To kommentarer:

  Et generelt tips for uttale av japanske ord: på japansk har man, så fremt ikke annet er indikert med doble konsanter eller lange vokaler, jevnt trykk på alle stavelser, og korte vokaler. me-ga-ne, med andre ord, ikke megaaaane. Og ja, Briller er en direkte oversettelse av tittelen.

  Vogel, årsaken til at du nok stort sett bare har sett japanske filmer i hver sin ekstreme ende av skalaen er en av mine «pet peeves»: distributørene og filmfestivalene henter stort sett bare inn slike om de kjøper inn/programmerer japansk film. Det finnes masse (god) japansk film i midten av skalaen også, men den blir jevnt over ignorert av de vestlige kanalene.

 4. Eric Vogel sier:

  Takk igjen, Geir!

 5. Vogel, du kan jo forsøke deg på noen av filmene til Juzo Itami, for eksempel. Tampopo er et ypperlig førstevalg. Debutfilmen til Shunji Iwai, Love Letter er fantastisk. Welcome Home, Mr. McDonald er en morsom komedie om et radioteaterstykke som sklir ut (og er en av svært få, åpenbart kommersielle japanske filmer som har gått på norske kinoer). Shall We Dance? er også fin, selvsagt. Oscarbidraget til Japan for et par år siden, Hula Girls, er i praksis samme film som Joe Johnstons undervurderte October Sky, men med huladans istedet for rakettkonstruksjon. Kjempefin!

 6. E sier:

  jess, endelig ny pcast

 7. Samavo sier:

  Vil bare minne alle filmfrelste om dokumentarfilmfestivalen i Volda neste uke. Masse masse bra dokfilm!!! http://www.dokfilm.no

 8. ilykke sier:

  Siden ingen av dere hadde sett «Briller» på kino, men åpenbart mente at lytterne burde det, tok jeg dere på ordet og så den i dag fra kinosalen. Den var fantastisk! Vet ikke om det faktum at jeg så den på lerret var avgjørende for min filmopplevelse, men jeg ble virkelig helt bergtatt av den filmen.

  Fin podkast forresten. Keep up the good work!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>