Topplister

Årets beste filmer – topp 10, 2009

2009_4

Filmåret 2009 ble året da District 9 og Moon revitaliserte science-fiction på lavbudsjett, mens James Cameron med sin Avatar beviste at det fortsatt finnes regissører som vet å bruke multimillionbudsjetter for å gi oss helt unike opplevelser. Massivt hypede filmer som Watchmen og The Curious Case of Benjamin Button var lett forglemmelige, mens en liten produksjon som Slumdog Millionaire viste at det til syvende og sist er den engasjerende historien som trekker publikum. Fenomener kom i form av andre del i Twilight-serien og nullbudsjettsfilmen Paranormal Activity, mens Michael Jackson-fansen gledet seg over This is it. Atter andre fans registrerte skuffet at enda en gang hadde Hollywood greide å ødelegge for seg selv med en overraskende kjip Terminator-film. Som i årene før kom allikevel den aller mest interessante delen av amerikansk produksjon i det mindre budsjetterte segmentet – The Hurt Locker, A Single Man, 500 Days of Summer, A Serious Man, Up in the Air ble alle filmer som på slutten av året står igjen som veldig gode minner fra et ellers sjeldent mangfoldig amerikansk filmår.

I den litt mindre publikumsorienterte delen av filmbassenget her i Europa viste etterhvert veletablerte filmkunstnere som Lars von Trier og Michael Haneke at de per i dag er de største, trass i at førstnevntes Antichrist vel må kunne kalles årets mest forhatte film. Vi her i Montages elsket den riktignok, og kanskje ble mottakelsen av filmen årets store irritasjon for oss. Det hvite båndet sementerte på sin side Haneke som den store, europeiske auteuren av i dag, med en film som ikke bare har vist kunstfilmens potensiale som publikumsattraksjon, men også at det fortsatt finnes mye upløyd filmlandskap der ute. Jacques Audiards Profeten fortjener meget mulig tredjeplassen om man skal kåre årets store europeiske filmverk, men sålangt har ingen av oss her på Montages sett den. Ellers fikk Lone Scherfig sitt virkelig internasjonale gjennombrudd med kritikerfavoritten An Education, Claire Denis viste at hun er blant Europas mest spennende regissører med White Material og Steve McQueen sjokkerte med sin stramme og brutale regidebut Hunger.

Men kanskje var det i Asia de mest interessante titlene ble fremdyrket. Bong Joon-hos Mother og Park Chan-wooks Thirst figurerer høyt på våre lister, mens Hirokazu Kore-eda har begeistret oss med Air Doll og Still Walking, for ikke å glemme Hayao Miyazakis Ponyo på klippen ved havet. Vi har enda ikke fått med oss titler som Chuan Lus City of Life and Death eller Felix Chong & Alan Maks Overheard, men forventningene er store!

Her oppe i nord gledet vi oss på starten av året over suksess med Nord på Berlinalen, men ettersom 2009 skred frem ble det raskt klart at dette ikke skulle bli noe spesielt godt norsk filmår. Der svenskene befestet sin posisjon som kanskje Europas mest interessante filmnasjon via titler som De ufrivillige, Man tenker sitt og Menn som hater kvinner, var norsk film på sitt beste vellaget og lite mer. Kanskje ble 2009 året da konformiteten i det norske uttrykket endelig nådde sitt ubehagelige klimaks, med forsøksvis kunstnerisk ambisiøse filmer som Upperdog og Engelen, som allikevel mest av alt fremstod som svake og feige sammenlignet med kreativiteten vårt naboland leverte. Publikumsbesøket så også ut til å gå rett vest, men ble på tampen reddet via titler som Knerten og Jul i Blåfjell. «Reddet» er i så måte utelukkende relatert til billettsalget, for spesielt interessante var ikke filmene. Snarere fremstod de som kyniske melkekuer med Blånisse-milkshake hos McDonald’s og overdimensjonerte Knerten-statuer som fikk oss Vestly-fans til å grøsse.

Les også:

Her er Montages-stabens topp 10 favorittfilmer for 2009, hentet fra festivalvisninger, vanlig kino, førpremierer og på dvd. Klikk deg direkte til hver enkelt skribent, eller bla deg igjennom alt sammen. Og ikke nøl med å legge igjen din topp 10 i kommentarfeltet under!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 28 kommentarer

 1. Kari Petronella Finstad sier:

  Kudos for The Fall!
  Skulle gjerne hatt den med på min liste, men den kom aldri på kino i Norge. Og dvd-en ble vel sluppet i fjor. Hvis jeg tar feil, får jeg bare ydmykt beklage.
  Den er i alle fall en fabelaktig film – eventyrlig, annerledes og storslått – som alle burde se!

 2. Tor Fosse sier:

  The Fall ble presentert på BIFF i 2008 og fikk strålende mottakelse av publikum. En estetisk nytelse!

 3. Robin Johansson sier:

  Hva med en topp-10 liste over tiåret?

 4. Kari Petronella Finstad sier:

  Tor: Fint å se at flere er enige!

  Robin: Det kommer! Topp 100, faktisk!

 5. Cathrine Jensen sier:

  Claire Denis kommer til TIFF i januar, der blir det retrospektiv, godt å høre at årets film falt i smak!

 6. 1. The Hurt Locker
  At det måtte en kvinne til for å lage den beste Irak filmen, er pussig og logisk på en gang.

  2. Rachel getting married
  Andreplassen går til hjerteskjærende og årets mest overbevisende skuespill.

  3. Upperdog
  Noen klarer å lage film i Norge med unge mennesker i rollebesetningen som tar sin egen historie seriøst. Endelig.

  4. Anvil! The Story of Anvil
  Årets morsomste dokumentar.

  5. Un conte de Noël (En Julefortelling)
  Egentlig en 08 film, men nådde meg nå først i 2009. Fantastisk drama fra Frankrike.

  6. Doubt
  Kammerspill av rang som følelsemessig setter en på plass.

  7. In the Loop
  Sjeldent har så mange banneord vært så morsomt. Tar det politiske spill på kornet.

  8. Sleep Furiously
  God dokumentar fra Storbritannia

  9. Slumdog Millionare
  Fabelen til Danny Boyle er like fantastisk gang på gang.

  10. Vicky Cristina Barcelona
  Woody Allen finner endelig formen i en storslagen dramakomedie. Alt lukter spansk i denne.

 7. Trond Grøtteland sier:

  Jeg bare lurer på hvorfor ingen av dere har tatt med Frost/Nixon som forøvrig er en veldig bra film og burde være på hvilken som helst liste over årets beste filmer. Den kom ut i februar 2009 her til lands og jeg synes det er veldig rart at ingen av dere har den med. Er det fordi dere regner den som en 2008 film?

 8. Martin Larsen sier:

  Hvor er The Wrestler? Hadde jo norgespremiere i år.

 9. boby sier:

  TAKEN er den beste filmen fra 2009. skjønner ikke hvordan dere klarer å glemme den??????????

 10. Christoffer sier:

  Må da si at Watchmen og The Curious Case of Benjamin Button var mye bedre enn Slumdog Millionaire, hvordan var dens historie så mye mer engansjerende enn disse?

  Forrøvrig gleder jeg meg til å se Det Hvite Båndet, har ikke hatt anledning til å se den ennå og den ser virkelig fantastisk ut, håper den fremdeles er på kino når jeg kommer tilbake til Oslo.

 11. @boby Jeg har med «Taken» på min liste ;-) Herlig film.

 12. Trond Grøtteland – det var nok ikke så mye interesse for Frost/Nixon her på berget. Selv synes jeg den faktisk var direkte dårlig. Martin Larsen – Et par fans av The Wrestler på Montages, jeg synes den var ganske klisjéfylt og uengasjerende.

 13. Øystein Håland sier:

  The Wrestler klisjéfylt og uengasjerende? Samtidig elsket dere klisjéorgien Avatar. Blir ikke alltid like klok på smaken deres…

 14. Husk nå at Montages ikke har en definert, felles smak. Det ville vært like absurd som det ville vært kjedelig. Selv syntes jeg The Wrestler var en veldig god, rørende, nydelig spilt film, som dessverre svant litt hen i meg i etterkant. Derfor fikk den ikke plass blant de aller beste – og det tyder vel bare på et veldig sterkt år :) Frost /Nixon var velskrevet, velspilt, bunnsolid underholdning, men et ganske dvaskt stykke kunst. Den gangen Ron Howard makter å lage noe virkelig minneverdig, skal jeg sprette champagneflasker!

 15. Øystein Håland sier:

  Lars Ole: Ja, selvfølgelig skjønner jeg at dere skribenter har forskjellig smak. Var vel ment som et lite pek mot den unisone elsken Avatar har fått hos dere. Men forøvrig fint å se variasjon i listene her.

  Har faktisk ikke sett The Wrestler siden TIFF ifjor, så kan ikke akkurat si bastant at det er en fantastisk film. Men den grep meg og jeg tenkte faktisk veldig mye på den i etterkant. Fortjener et gjensyn snarlig.

  Ang. Frost/Nixon så er jeg helt enig. Ron Howard er rimelig forutsigbar og, for å bruke et engelsk uttrykk, «bland».

 16. Trond Grøtteland sier:

  Joda jeg skjønner veldig godt det som blir sagt angående Frost/Nixon og Ron Howard. Man kan si hva man vil om enkelte filmer men å kalle Frost/Nixon forutsigbar er å skyte seg selv litt i leggen. De fleste av oss kjenner til dette intervjuet og hva Nixon har feilet på så vi vet alle hva som kommer til å bli fortalt, men jeg synes det er gjort på en veldig enkel og elegant måte som funker samtidig så er det ikke alle filmer som trenger å være kunst for bli minneverdig.

  Filmer som Avatar og Star Trek skiller seg fra dårlige blockbustere som Transformers og X-Men: Wolverine men å kalle Avatar eller Star Trek for noen av de beste filmene fra i fjor er veldig opp til hver enkelt. Man blir imponert over det visuelle og velfortalte historier med mye action og underholdning. Men for å ta Avatar som et eksempel så må man se bort i fra det flate og kjedelige skuespillet, de dårlige replikkene, de latterlige tilfeldigehetene, det forutsigbare plottet(er lett å vite hva som kommer rundt hvert hjørne før det skjer) og det naive underligende budskapet(samtidskritikken) for å kunne la seg rive med i det spektakulære effekt og actionfylte historien. Jeg likte Avatar men å kalle den årets beste film er for meg helt latterlig kanskje den mest underholdene og unike kino-opplevelsen og dersom det teller mest så er jeg kanskje enig i at den skiller seg ut. Men vi har alle våre meninger og forskjellige favoritter.

  Jeg ser spesielt frem til Das Weisse Band som ser veldig bra ut og The Hurt Locker var kanskje fjorårets beste overraskelse! Ellers så synes jeg dere har kartlagt de fleste gode filmene fra i fjor!

 17. Trond Grøtteland sier:

  Glemte å si at District 9 også var kanskje blant de mest positive overraskelsene fra i fjor og en av de desidert beste filmene. Mer original enn Avatar som forteller den samme historien som Den Siste Samurai bare med en annen innpakning med tanke på hvordan historien er lagt opp…

 18. @Trond Grøtteland: Enig i din karakteristikk av Avatar og at District 9 er uendelig mye bedre og er mer betydningsfull enn suppa til Cameron. Følte personlig at Avatar var som en kjedelig versjon av Løvenes Konge med hakket bedre animasjon.

 19. Morsom liste men hvor er De ufrivillige????

  Apropos your #1:
  Haneke er en spaltet mann m filmatiske, formalistikse fortreffeligheter:) MEN på bunnen av dette mennesket lurer det dessverre fremtredende machochistiske og sadistiske verdier som noen snart må konfrontere Haneke med!
  Ærlig talt-.hva slags tematisk / dramaturgisk utvikling snakker vi om fra Funny Games- Pianolærerinnen – Det hvite båndet?

 20. Hvem sin liste snakker du om? Både jeg og Oda har i alle fall De ofrivilliga høyt oppe på våre respektive lister!

 21. Viktig å understreke verdien av å respektere at alle har forskjellig smak.. Forøvrig håper jeg flere kan by på sine topp 5-10 fra fjoråret.

  Ang Haneke så har jeg problemer med å se han slik du ser ut til å gjøre, Arild, men det er min mening;)

 22. Thomas Frydenlund sier:

  Mange spennende lister her! Min blir nok noe slik:

  1. Das Weisse Band (Michael Haneke)
  2. Vals Im Bashir (Ari Folman)
  3. Thirst (Chan-wook Park)
  4. The Wrestler (Darren Aranofsky)
  5. De ofrivilliga (Ruben Östlund)
  6. Antichrist (Lars von Trier)
  7. Hunger (Steve McQueen)
  8. Up (Pete Docter)
  9. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow)
  10. Inglourious Basterds (Quentin Tarantino)

 23. Flott liste! Jeg fikk forferdelig nok aldri sett «Vals med Bashir», og mistenker at den kunne kommet høyt opp hos meg. Men har den på DVD og skal sprekke den verkebyllen snarlig!

 24. Kristian Krogstad sier:

  Fint å se at MARTYRS og THE FALL så vidt er på noen av listene.

 25. Pål Slagsvold sier:

  Kudos til Christian Mongaard som nevner The Fall. Tarsem Singh er en fantastisk regissør og hvilken kreativitet han har!!!?!
  På listen min regner jeg ikke filmer med amerikansk 2008 release. Nå som jeg har sett listen til samtlige Montages folk ble jeg litt flau over alle de filmene jeg IKKE har sett på kino i år

  01. A Single Man
  02. Das Weisse Band
  03. District 9
  04. The Hurt Locker
  05. Avatar
  06. Inglourious Basterds
  07. Star Trek
  08. Jenta som lekte med ilden/ Luftslottet som sprengtes
  09. The Hangover
  10. Julie & Julia

  Fikk veldig lyst til å se Antichrist, Moon, Klassen, I Killed My Mother, Precious, Profeten og Waltz Im Bashir

 26. Øyvind M. sier:

  Virker nesten som dere ikke har med Frost/Nixon ene og alene pga at regissøren er Ron Howard, og han gir for lite «kred». Uansett, husker den som en veldig god film, helt klart inne på min topp 10 liste over dette året! Moon er nok min nr. 1.

 27. Flere har satt opp Menn som hater kvinner på listen over de ti beste filmene i 2009?

  Det er mulig jeg har et dårlig forhold til skandinavisk krim, men filmen var for meg en relativt kalkulert, og ikke spesielt givende filmopplevelse. Lisbeth Salander presenterer ikke noe nytt til sjangeren. For meg blir hun en røff, tatovert yngre utgave av Mrs. Marple. Personlig foretrekker jeg sistnevnte til tross for Salanders opplagte seksuelle ustråling.

  Forøvrig har jeg ikke lest en eneste Stieg Larsson bok…

 28. En norsk film vil jeg fremheve som et høydepunkt i 2009, og det er Vegas regissert av Gunnar Vikene. En undervurdert film som fortjente langt mer oppmerksomhet enn en rekke andre norske filmer som kom det året.

  Hvis den skal kritiseres for noe så er et det håpløs markedsføring. Hvem var det som fant på ideen å selge den som årets kuleste ungdomsfilm?

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>