Filmåret 1979

Filmfrelst

Filmfrelst #76: Filmåret 1979

Igjen vender Filmfrelst blikket bakover, og denne gang hyller vi 32 år gamle filmer fra vårt herrens år 1979. Hvilke filmer sitter igjen? Hvilke filmer ser vi gladelig om og om igjen? Hva gikk i glemmeboken?

I denne episoden av podcasten vår får du høre Montages-gjengen Lars Ole Kristiansen, Kari Finstad, Thor Joachim Haga og Martin Sivertsen prate seg entusiastisk gjennom hver av sine fem favorittfilmer fra 1979.

Vi utfordrer deg naturligvis selv til å komme med din egen toppliste i kommentarfeltet :)

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 17 kommentarer

 1. 1. Apocalypse Now
  2. Stalker
  3. Being There
  4. Manhattan
  5. Life of Brian
  6. Alien
  7. Die Blechtrommel
  8. Mad Max
  9. Zombi 2
  10. Nosferatu

 2. Geir Jardar Olsen sier:

  Siden det er FAVORITTfilmer og ikke «hva mener du er den beste filmen som kom ut i 1979» så ser lista mi omtrent slik ut:

  1. The China Syndrome
  2. Alien
  3. Life of Brian
  4. Time After Time
  5. Escape from Alcatraz
  6. Kramer vs Kramer
  7. Lucio Fulci’s ZOMBI
  8. The Champ
  9. Nosferatu
  10. Murder by Decree

 3. Har ikke hørt på episoden ennå, men her er mine fem favoritter:

  1 Vengeance is Mine
  2 Apocalypse Now
  3 I… comme Icare
  4 Escape from Alcatraz
  5 Rocky II

 4. 1. Stalker
  2. Apocalypse Now!
  3. Manhattan
  4. Alien
  5. Escape from Alcatraz

  Bra episode, men selvsagt litt kjedelig når alle ender opp med de samme filmene i toppsjiktet. Det blir vel gjerne sånn når man tar for seg år for år.

  Når det gjelder forslag så støtter jeg Lars Ole’s forslag om 1966. Ett kanon år! Dog så må jeg innrømme at det ville blitt mer interessant om dere tok for dere ett tiår isteden for. Da gjerne ledsaget av en felles toppliste fra redaksjonen, ala topp 100 kåringen deres.

 5. Heksehatten sier:

  1. Alien
  2. Apocalypse Now
  3. The Warriors
  4. Rocky 2
  5. Kramer vs. Kramer

 6. Heksehatten sier:

  Forøvring enig med Øyvind her. Et tiår er kanskje litt mer interessant. Topp 100 podcasten deres er den beste episoden jeg har hørt fra filmfrelst. Må innrømme at jeg har hørt de 11 timene 4-5 ganger og dere har virkelig fått øyenene mine opp for noen perler der ute. Of Time and the City, Road to Perdition, Dykkerklokken og Sommerfuglen m.fl. Tusen takk for det.

 7. @Heksehatten (pastakongen!) har hørt Topp 100-podcastene 4-5 ganger??!?! Du milde muskedunder…the Force is strong with this one!

 8. Og ingen konkurranse? Nå lå vel egentlig alt til rette for å avsløre forrige rundes konkurranse, (uten at jeg skal røpe svaret).

  Har ikke noe mer enn en topp 3-liste, og den tilfører heller ikke noe spesielt nytt:
  3. Life of Brian – Monty Pythons beste film, nettopp fordi det er en film.
  2. Manhattan – Mye enig i Lars Oles kjærlighetserklæring, og den klart beste av Allens filmer jeg har sett, i alle fall.
  1. Apocalypse Now! – Ingen over, ingen ved siden!

  Har faktisk ikke sett Alien enda, så derfor er den ikke på min liste.

 9. Dag Sødtholt sier:

  Jeg har ingen liste, men applauderer inkluderingen av Murder by Decree på Geir Jardar Olsens liste. Forundrer meg forøvrig litt over at Tess av Roman Polanski ikke figurerer på noen liste så langt…

 10. Christoffer Ødegården sier:

  For meg er det ingen tvil at perioden 1965-1979 er filmens storhetstid. Hays koden forsvant, nytt blod kom på banen og kunstnerisk frihet blomstret. Jeg er på ingen måte en av de som ser ned på dagens filmindustri, den er fremdeles fantastisk, men mengden med kvalitetsfilm fra denne perioden er så unormalt høy at man nesten får sjokkskader.

  1. Stalker (1979, Andrei Tarkovsky)
  2. Wise Blood (1979, John Huston)
  3. All That Jazz (1979, Bob Fosse)
  4. The Warriors (1979, Walter Hill)
  5. Real Life (1979, Albert Brooks)
  6. Buffet froid (1979, Bertrand Blier)
  7. Die Blechtrommel (1979, Volker Schlöndorff)
  8. Apocalypse Now (1979, Francis Ford Coppola)
  9. Die Ehe der Maria Braun / The Marriage of Maria Braun (1979, Rainer Werner Fassbinder)
  10. Life of Brian (1979, TerryJones)

  Også 10 fantastiske filmer til:

  11. Die Dritte Generation / The Third Generation (1979, Rainer Werner Fassbinder)
  12. The China Syndrome (1979, James Bridges)
  13. Sibiriada (1979, Andrei Konchalovsky)
  14. Kramer vs. Kramer (1979, Robert Benton)
  15. Over the Edge (1979, Jonathan Kaplan)
  16. Time After Time (1979, Nicholas Meyer)
  17. Alien (1979, Ridley Scott)
  18. Escape from Alcatraz (1979, Don Siegel)
  19. The Brood (1979, David Cronenberg)
  20. Quintet (1979, Robert Altman)

  Min tjuende plass vil ikke treffe alle. Det er en av de mest uglesette filmene til Altman, men dens «råe» kvalitet, filmmatiske virkemidler dratt rett ut fra stumfilmestitikken, og for ikke å nevne de fantastiske omgivelsene. En mørk og dystopisk fremtidsvisjon som fokuserer på et kaldt og kynisk spill på liv og død, kalt Quintet. Spillet ble skapt for filmen, hele konseptet, også i brettform, men her er det på blodig alvor. Flere er påmeldt, bare en skal stå levende igjen.

  Det er også greit å bli påminnet om at jeg må få med meg Tess, det er lengden som har hold meg fra å oppsøke denne også, men må nok få satt meg ned med den snart.

 11. Dag,

  TESS nevnes på femteplass av yours truly i selve podcasten.

 12. Frode Løes Hvatum sier:

  Takker for nok en morsom podcast. Pendling har blitt nesten noe jeg ser frem til etter at jeg oppdaget podcastenes vidunderlige verden og dere ligger høyt oppe på lista over ting jeg abonnerer på. Det er alltid litt ekstra moro nå jeg har en ny Filmfrelst på telefonen.

  Martin: Er det mulig å få gjort en litt mer nøye nedklipp av episodene? Det var litt sjarmerende når Cylon begrepet dukket opp første gangen, men nå er jeg skikkelig lei av å høre på trøbbel m mikker og utfall ifra skype. Shit happens under innspilling, men det er ikke nødvendig at vi skal måtte høre på det. Dere er jo ganske flinke til å plukke opp tråden så det burde være fint mulig å snippe bort litt her og der.

  Beklager hvis jeg virker surmaget, for jeg synes virkelig dere er dritbra. Fin kjemi imellom dere og bra nivå på praten.

 13. Aksel Akselsen sier:

  Bra liste Christoffer ødegården. Enig i at Stalker er en soleklar førsteplass og wise blood er også suveren. Må få sett buffet froid.

 14. Christoffer Ødegården sier:

  Aksel – Bertrand Blier er i min mening kongen av satire. Han er virkelig ikke en mann som er redd for å tråkke over grenser og ha det gøy med tabuer. Vet ikke om du har sett noe annet fra ham før, men han er absolutt er regissør det er verdt å utforske. Andre anbefalinger inkluderer:

  Get Out Your Hankerchief (som vant Oscar for beste utenlandske film)
  Going Places
  Tenue de soirée aka Ménage

  Og hvis du kan finne den er Calmos en skikkelig perle. Handler om menn som er lei av alt maset fra konene/kvinner generelt, men som vanlig med Blier blir det tradt ut til de grader. Inkluderer blant annet et frihetstog hvor menn løper fra koner og barn, osv. Er jo så «feil» som det kan bli :D

 15. Christoffer Ødegården sier:

  Utelot visst å nevne hva filmene er satire av:

  Buffet Froid – Likegyldighet til vold
  Get Out Your Hankerchief – Hva som kan regnes som et sunt parforhold
  Tenue de soirée – Kjønnsroller

  Going Places er litt vanskeligere å kategorisere, men den tar nå for seg ungdomskriminalitet/pøbler. Alle filmene viser en ganske amoralsk verden. Blier kom forøvrig ut med en ganske morsom komedie om kreft i 2010 – The Clink of Ice. Den ble ikke så godt tatt imot av kritikerne som hans tidligere verker da, så det kan hende den bare er for fansen.

 16. Espen Nomedal sier:

  @Kari: Gøy å høre at Tarkovsky nevnes i samme åndedrag av vår kjære, men nesten bortglemte Tarjei Vesaas. Det er en spennende tanke jeg også har tenkt på i forbindelse med de voldsomt visuelle naturskildringene i bøker som ‘Kimen’, ‘Bruene’, ‘Is-slottet’ og som også finnes i noen av novellene hans hvor både hester og hunder er gjengangere og naturen rundt rollefigurene preger handlings-forløpene like mye på abstrakt nivå som i forgrunnen fysisk. Veldig fint av deg å sammenligne Tarkovsky og Vesaas, og jeg helt enig – de har mange fellestrekk.

  Ellers vil jeg nevne Kieslowski’s polske film ‘Camera Buff’ fra filmåret 1979 som virkelig anbefales å få med seg. For meg er det én av hans mest sårbare filmer og kanskje den mest selvbiografiske? Filmen virker uansett pinlig ærlig når den går ut på å skildre en førstegangspappa bli mer og mer opptatt av sitt nye 8mm-kamera enn sitt førstefødte barn. Denne Lidenskapen er ikke bare lett å kjenne seg litt igjen i, som filmentusiast, men ettersom den tar mer og mer over livet til hovedpersonen, jo mer ambivalent oppleves film som noe større enn livet.

 17. Even G. Benestad sier:

  Den avgjort beste filmen som ble utgitt i 1979 var Being There med Peter Sellers i sin beste rolle noensinne. Hal Asby som er mest kjent for og i enkelte kretser «bare» kjent for Harold & Maud gjorde en spesielt god jobb med regien på denne.

  Mad Max er også viktig å nevne siden den fremdeles er blant de beste action filmene som er laget. Noensinne! The Road Warrior som kom i 1981 er mer anerkjent, men ikke nødvendigvis bedre.

  En liten perle som ble laget for tv i 1979 er Elvis regissert med stø hånd av John Carpenter med Kurt Russel i hovedrollen. Finnes det roller den karen ikke takler?

  Stuart Rosenbergs «haunted house» fest, The Amityville Horror hører hjemme i en hver fornuftig filmsamling. Dessverre ble det laget en rekke forferdelige oppfølgere som ikke bør nevnes noe sted.

  1979 var også året da James Bond dreit skikkelig på draget i etterkant av Star Wars feberen. Moonraker er tidvis ganske morsom, men dessverre en kalkun. Når det er sagt er det absolutt en film alle bør se! Kjedelig er den nemlig ikke…

  Hvis dere derimot trenger søvn så sjekk ut Stalker. Kanskje den trøtteste filmen som noensinne er laget. En jammerdal!!! Hvem pokker bryr seg som sonen?

  Sist men ikke minst. Time after Time er nok en film mange ikke kjenner til. Allikevel er det en liten perle. H.G Wells har faktisk oppfunnet tidsmaskinen, men den blir stjålet av selveste Jack The Ripper. Et «must see»… Wells blir forøvrig spilt av Malcolm McDowell. Samme året fikk han smadret karrieren med Caligula. Offda…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>