Filmfrelst #321: Om de fem filmene nominert til Nordisk råds filmpris 2018

I denne episoden av Filmfrelst ser vi nærmere på de fem nominerte til Nordisk råds filmpris 2018, og diskuterer årets utvalg – i forkant av arrangementet Nordisk filmhelg (26.-28. oktober), der alle filmene vises på Cinemateket i Oslo.

Det er i år 15. gang prisen deles ut, og mottakeren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober under Nordisk råds sesjon i Oslo. De fem nominerte filmene i år er: Kvinne på krigsstien (Benedikt Erlingsson, Island), Euthanizer (Teemu Nikki, Finland), Thelma (Joachim Trier, Norge), Korparna (Jens Assur, Sverige) og  Vinterbrødre (Hlynur Pálmason, Danmark).

Som man ser av oversikten er alle årets nominerte filmer skrevet og regissert av menn, så den forfriskende balansen og variasjonen fra i fjor (da 2 av 5 filmer var laget av kvinner, og alle var spillefilmdebutanter) må vi se langt etter. Videre er det også verdt å merke seg at både Sverige og Danmark har unnlatt å nominere kandidater som The Square (Ruben Östlund) og Team Hurricane (Annika Berg) – og dette blir også diskutert i episoden nedenfor.

I podkastsamtalen kommer Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen med sine vurderinger av de forskjellige filmene, og ser på mønstre og trender som kanskje kan gi oss et litt mer meningsfullt helhetsbilde av hva fjorårets nordiske filmflora bestod av.

God lytting!

NB: I starten av episoden kommer vi i skade for å hevde at billettene til filmvisningene på Nordisk filmhelg er gratis – det stemmer ikke. Det er rødsvinsglassene mellom visningene som er gratis. Billettene er uansett billige, 50 kr. per film, og komplett (og korrekt) informasjon finner dere her.