Nordisk råds filmpris 2016 til Louder Than Bombs!

Nordisk råds filmpris 2016 ble ikveld tildelt Louder Than Bombs av Joachim Trier, og dermed har endelig en norsk film vunnet denne gjeve nordiske utmerkelsen, som har blitt delt ut siden 2002 – men aldri tidligere gått til en norsk film.

Prisen er på 350.000 danske kroner, og deles mellom filmens regissør (Trier), manusforfatter (Eskil Vogt) og produsent (Thomas Robsahm). Montages gratulerer! I forbindelse med tildelingen uttaler de tre prisvinnerne seg i en pressemelding: «Bak Louder Than Bombs står det en gruppe mennesker fra flere av de nordiske landene, og jeg vil takke juryen for å gi oss denne ærefulle prisen,» sier Trier, som indikerer at det har vært noe usikkerhet knyttet til at filmen tross alt er på engelsk og foregår i USA: «Jeg vil spesielt takke dem for å hedre filmen med denne nordiske prisen på tross av at den har et engelsk talespråk. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, og filmspråket kjenner ingen nasjonale grenser.»

Eskil Vogt uttrykker også glede, kombinert med en viss humor: «Dette er veldig gøy og en stor ære. Jeg må innrømme at jeg hadde nesten gitt opp håpet om at vi noen gang skulle få denne prisen – personlig er dette fjerde gang jeg har vært nominert og har blitt ganske vant til å gå tomhendt hjem.» Produsent Robsahm er takknemlig på vegne av Trier og Vogt (som altså har vært nominert tidligere), og understreker prisens betydning: «Det er ikke mange filmpriser som henger høyere enn Nordisk råds filmpris.» I alle fall ikke i Norden.

På Nordisk råds seremoni i København har også prisene for litteratur, barne- og ungdomslitteratur, miljø og musikk blitt delt ut (se vinnerne), men her på Montages er det naturligvis Nordisk råds filmpris som får oppmerksomhet. Nylig diskuterte vi de nominerte filmene i vår spesialepisode av Filmfrelst, og der spådde Montages’ redaktører begge at Louder Than Bombs var den mest sannsynlige vinneren – og det er en glede å kunne konkludere med prisen nå endelig kommer til Norge, fullt forjent.

Vi håper denne prisen også kan oppmuntre flere nordmenn til å se denne glimrende filmen, og om noen lesere trenger påminnelse – les våre analyser av Louder Than Bombs, og hør gjerne vår podkastepisode om filmen.