Joachim Trier og Thelma nominert til Nordisk råds filmpris

Joachim Trier er nominert til Nordisk råds filmpris for fjerde gang. 

Etter lørdagens Amanda-prisutdeling, var på det ingen måte sikkert at Thelma ville bli nominert til Nordisk råds filmpris – selv om det utvilsomt er fjorårets mest internasjonalt anerkjente norske film. Men i dag ble det offentliggjort at Trier, som vant prisen for Louder Than Bombs i 2016, er nominert igjen – sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm. (Vogt er nominert for femte gang, siden han også konkurrerte om prisen med regidebuten Blind i 2015.)

«Det er en stor anerkjennelse og vi er utrolig glade for at juryen valgte Thelma som kandidat til Nordisk råds filmpris,» sier regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm i dagens pressemelding.

Den norske juryen består i år av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I begrunnelsen heter det blant annet:

I Thelma bruker regissør Joachim Trier grep fra skrekkfilm og eventyr for å fortelle historien om den ensomme, lengtende og sanselige Thelma, i en film som også er en overbevisende skildring av spenningen mellom undertrykkelse og undertrykket. Kreftene som holder igjen, står mot behovene som trenger seg frem, og er fryktinngytende når de får fritt utløp.

«Thelma».

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

De øvrige nominerte filmene er: Vinterbrødre (Danmark), Euthanizer (Armomurhaaja, Finland), Woman at war (Kona fer í stríð, Island) og Ravnene (Sverige).

Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem. Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober under Nordisk råds sesjon i Oslo.