Krigsseileren nominert til Nordisk råds filmpris

Krigsseileren, som var den norske kinofilmen som solgte mest billetter i fjor, ble i dag utropt til Norges kandidat til Nordisk råds filmpris.

Årets Amanda-jury unnlot å nominere både Krigsseileren og Kampen om Narvik i noen av de tyngste kategoriene – hvilket vi syntes var et forfriskende valg, all den tid det er grenser for hvor lenge vi skal fortsette å løfte frem mer eller mindre konvensjonelle filmer om andre verdenskrig. Men da utdelingen var over, hadde Krigsseileren tatt med seg hele fire priser – mer enn noen av de andre nominerte.

Og i dag er den altså vår kandidat til Nordisk råds filmpris – i stedet for den kanskje mest opplagte konkurrenten, Syk pike, som for en stund tilbake ble historisk da den vant Filmkritikerprisen i samtlige tre kategorier: film, skuespiller, fagfunksjon).

Nordisk råds filmpris deles likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, så årets norske nominerte er derfor manusforfatter og regissør Gunnar Vikene og produsent Maria Ekerhovd. Ekerhovd mottok søndag en særdeles fortjent Aamot-statuett, Film & Kinos ærespris, for sin enestående innsats for norsk film.

«Jeg er veldig glad for den store anerkjennelsen det er på bli nominert til Nordens viktigste filmpris. Krigsseileren er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Jeg håper at nominasjonen gjør at historien deres når enda bredere ut», sier Gunnar Vikene i en pressemelding sendt ut av PR-byrået Kulturmeglerne.

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik (som har skrevet denne grundige analysen av filmen på Montages). Her er deres begrunnelse:

«Med Krigsseileren har regissør og manusforfatter Gunnar Vikene skapt en episk storfilm om andre verdenskrig, og en intim og troverdig fortelling om krigers menneskelige omkostninger. Med sine originale estetiske og dramaturgiske valg, er filmen om de som reiste ut og de som måtte vente hjemme, blitt et mangefasettert portrett som overskrider det vi vanligvis ser i krigsfilmsjangeren. Med sitt søkelys på hvordan arbeidsfolk blir fanget av avgjørelser de ikke er herre over, og på hvordan krigstraumer kan bli umulige å bære, har filmen dessuten relevans langt utover sin historiske kontekst.

I sentrum av fortellingen står to venner som på umenneskelige prøvelser og umulige valg, sterkt portrettert av to av Norges fremste skuespillere, Kristoffer Joner og Pål Sverre Hagen. Seeren dras med ut på det storslåtte og livsfarlige havet, inn i det klaustrofobiske maskinrommet, og til livet på land ved hjelp av Sturla Brandth Grøvlens fantastisk nærværende fotoarbeid og en imponerende lyddesign, på måter som både er svært skremmende og dypt berørende.»

Krigsseileren er nominert sammen med disse andre nordiske filmene: Viften (Danmark), Kupla (Finland), Alanngut Killinganni (Grønland), Driving Mum (Island) og Motståndaren (Sverige).

Det er første gang Grønland deltar i konkurransen.