Voldsom ny trailer til Henrik Martin Dahlsbakkens påkostede krigsepos Konvoi

Regissør Henrik Martin Dahlsbakken (Rett vest, En affære) er vår tids mest allsidige norske filmskaper, men foreløpig har han bare signert én ny kinofilm i 2023 (kritikerroste Munch). Frykt dog ikke: det kommer heldigvis én til! Dahlsbakkens ellevte spillefilm, det påkostede krigseposet Konvoi, har premiere 1. juledag, og filmens voldsomme nye trailer signaliserer en actiondrevet fortelling satt til havs.

Produksjonsselskapet Fantefilm Fiksjon har siden gjennombruddet med Fritt vilt (2006) lyktes med å lage flere solide norske sjangerfilmer av høy kvalitet, som har gått veldig bra på kino. Og ettersom de stadig har utvidet porteføljen fra skrekk-, til katastrofe- (Bølgen, osv.), eventyr- (Gåten Ragnarok) og julefilm (Snekker Andersen, osv.), innså også de selv det opplagte som manglet: kommersielt orienterte norske filmprodusenter har ikke rundet Monopol-brettet før de har sine hus og hotell trygt plassert på «film om andre verdenskrig»-feltet.

Den største forbrytelsen (2020) var ikke bare Fantefilms første spillefilmproduksjon med handling satt til andre verdenskrig, det var også selskapets første gravalvorlige film – naturlig nok, ettersom filmatiseringen av Marte Michelets bok om jødeutryddelsen også var smidd som et viktig signalverk om et bekmørkt kapittel i norsk historie. Med kinopremiere den første julen under pandemien kan ikke billettsalget helt måles – hvem vet hva potensialet egentlig var for Den største forbrytelsen på kino? — men filmen ble i alle fall en av Fantefilms få produksjoner uten tydelig kommersiell suksess.

Skru kalenderen tre år frem til 2023, og vi ser traileren til Konvoi som ble sluppet i dag – et velkjent, intenst, actiondrevet og maskulint helteepos som bærer bud om trygg kinounderholdning. Her virker vi å kunne returnere til norsk krigsfilm «slik vi kjenner den», der en gruppe motstandsdyktige unge nordmenn (sjømenn, ispedd en kvinnelig radiooperatør) går nazistenes overmakt i møte med mot i brystet, vett i panna og sterk nasjonalfølelse. Som i Gunnar Vikenes Krigsseileren (krigsfilm du jour i fjor) er plottet sentrert rundt sivile norske skip som seiler mellom luftwaffe og unterseeboot-er i minelagte farvann, og uunngåelig nok utsettes for stor fare.

Rollebesetningen med Anders Baasmo og Tobias Santelmann ved roret – husk riktig tittel i billettluka: Kon-voi, ikke Kon-Tiki – signaliserer enda en trygg havn for publikum å navigere mot, så alt tilsier at romjulsutflukten til kinoen, med flere generasjoner som skal bli enige om filmvalget, peker mot A Film By Fantefilm.

Nedenfor har vi limt inn traileren og et knippe frysbilder.