Den norske fotografen Sturla Brandth Grøvlen vant ASCs Spotlight Award for Krigsseileren

Under årets utdeling av American Society of Cinematographers (ASC) sine priser vant den norske fotografen Sturla Brandth Grøvlen organisasjonens Spotlight Award for sitt arbeid på Krigsseileren.

ASC delte ut sine priser i går kveld, og hovedprisen for beste film gikk til Mandy Walker for hennes arbeid på Elvis – en historisk begivenhet, da Walker er den første kvinnelige fotografen til å vinne ASCs hovedpris. Hun er dessuten nominert til Oscar for samme film, og vil bli historisk som første kvinnelige vinner også der dersom hun tar hjem Oscar-statuetten. Nesten halvparten av gangene siden ASC delte ut sine priser første gang i 1987, har Oscar-prisen for beste foto gått til ASC-vinneren. Greig Fraser vant eksempelvis ASC i fjor for Dune, og fulgte opp med en Oscar.

Sturla Brandth Grøvlen har for lengst blitt lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt, etter gjennombruddet med det pustberøvende arbeidet på den tyske én-tagnings-filmen En natt i Berlin (2015), som Grøvlen mottok en Sølvbjørn for under Berlinalen det året. Han var fotograf på den danske Oscar-vinneren Et glass til (2020), og vant sin første Amanda-pris i fjor for De uskyldige, men å bli anerkjent i Hollywood av en så tungtveiende bransjeorganisasjon som ASC, er en særlig stor heder til Grøvlen, og vil bidra til å øke oppmerksomheten ytterligere rundt hans talent. Han skriver i dag følgende på Facebook, om å motta utmerkelsen fra ASC:

Since I started being interested in filmmaking the ASC has been this mythical society consisting of legends with endless knowledge about cinematography. Flipping through a rare copy of the ASC Magazine was like getting a sneak peak into the wonderful and mysterious world of cinematography. And I’m pretty sure it was one of the reasons I started to dream of becoming a cinematographer. And tonight, in LA, the ASC honoured me with an award. It’s totally insane and impossible to wrap my head around.

Prisene er stemt frem av medlemmene i ASC, som består av noen av de mest respekterte og anerkjente fotografer i bransjen. Her er listen over alle årets vinnere.