Rachel Morrison er den første kvinnelige filmfotografen nominert til bransjeprisen ASC Award

American Society of Cinematographers, ASC, har – i likhet med Oscar-akademiet – aldri tidligere nominert en kvinnelig filmfotograf til sin gjeve pris. I så måte ble Rachel Morrison historisk, da hun i går kveld ble nominert for sitt arbeid på filmen Mudbound.

Mudbound er en Netflix-produksjon som begeistret kritikerne da den hadde premiere i desember, og som for tiden nyter moderat Oscar-oppmerksomhet. Ekspertene spår at Mary J. Blige vil bli nominert for sin birolle, og etter ASC-nominasjonen er Morrison naturligvis blant forhåndsfavorittene i kategorien for beste foto.

Det gjenstår ennå å se om sistnevnte blir dobbelt-historisk, for ASC unnlot nemlig å nominere thailandske Sayombhu Mukdeeprom for hans vidunderlige arbeid i Call Me By Your Name – noe de mange ikke-amerikanske stemmegiverne i Oscar-akademiet muligens vil gjøre noe med. I så fall er det mulig at Morrison trekker det korteste Oscar-strået blant de ASC-nominerte, siden de øvrige regnes som «sikre» i Oscar-sammenheng (med et mulig unntak av Delbonnel): Roger Deakins for Blade Runner 2049; Bruno Delbonnel for Darkest Hour; Hoyte van Hoytema for Dunkirk; og Dan Laustsen for The Shape of Water.

Morrison er den faste fotografen til regissør Ryan Coogler, og står således for fotoarbeidet på den kommende Marvel-filmen Black Panther.