Krigsseileren blir Norges Oscar-kandidat

I dag ble det offentliggjort at Gunnar Vikenes kinoaktuelle Krigsseileren er Norges Oscar-kandidat i kategorien for beste internasjonale film.

På Oscar-komiteens kortliste fant man også Krisoffer Borglis Cannes-konkurrerende Syk pike og Hallvar Witzøs Amanda-vinnende Alle hater Johan. I en pressemelding fra Norsk filminstitutt heter det at Krigsseileren har vunnet frem fordi den fremstår «ubehagelig dagsaktuell». Instituttets direktør Kjersti Mo utdyper:

«Dette viktige og kritikerroste historiske dramaet har gode forutsetninger for å nå opp i konkurransen om å bli nominert til en Oscar. Kombinasjonen av en sterk og til nå ufortalt historie, store skuespillerprestasjoner og et erfarent apparat bak, gjør at vi har tro på at Krigsseileren vil få den oppmerksomheten som skal til blant Oscar-akademiets medlemmer som velger ut de nominerte og stemmer frem en vinner.»

Regissør Gunnar Vikene er engasjert på vegne av filmens innhold: «Dette er selvfølgelig en anerkjennelse for alle som har jobbet med filmen. Først og fremst er vi likevel glad fordi det innebærer en anerkjennelse av krigs-innsatsen og betydningen til de norske sjøfolkene, og deres familier. Deres betydning for krigens utfall kan ikke overvurderes.»

Produsent Maria Ekerhovd vil lede filmens reise mot Oscar i Los Angeles:

«Vi gleder oss til å reise til USA og presentere filmen for et amerikansk publikum. Krigsseilernes historie er også relevant der, det var mange amerikanske krigsseilere. Vi fikk en utrolig sterk respons da vi viste filmen ved filmfestivalen i Toronto og opplever at filmen vekker engasjement og samtaler om hva krig gjør med mennesker. Dette er en film som er laget til publikum og dette er en unik mulighet til å nå enda flere i hele verden.»

Alle land i verden kan innstille én film til kategorien Beste internasjonale film, såfremt den er produsert utenfor USA og har et annet språk enn engelsk som hovedspråk. Filmen må være over 40 minutter og ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. januar 2022 til 30. november 2022. Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) har en egen komité for kategorien som vurderer alle filmene, før de velger ut femten titler til en kortliste. Nominasjonene blir offentliggjort 24. januar 2023 og den 95. Oscar-utdelingen går av stabelen 12. mars i Los Angeles.

Norge har tidligere blitt nominert til Oscar i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film/internasjonale film for Verdens verste menneske (2021) Kon-Tiki (2012), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

På rollelisten til Krigsseileren finner vi noen av Norges mest populære skuespillere, som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen.