Denne uken ble det klart at Tuva Novotnys kritikerroste og prisbelønte debutfilm Blindsone blir Norges kandidat til Nordisk råds filmpris 2019.
Etter å ha gjort storeslem på Kanonprisen i mars, etterfulgt av å vinne to priser da Norsk filmkritikerlag kåret 2018s beste norske film, var det mange som skvatt til da Blindsone kun ble nominert til én Amanda-pris på forsommeren. Under Amanda-utdelingen i Haugesund forrige lørdag vant da til gjengjeld Pia Tjelta (høyst fortjent) prisen for beste kvinnelige hovedrolle, og når det nå er klart at Blindsone har blitt nominert til Nordisk råds filmpris, blir det en mulighet for filmpris-yatzy likevel.
Som før er det en lokal jury i hvert nordiske land som velger ut sin kandidat til Nordisk råds filmpris, og i den norske juryen sitter Britt Sørensen, Inger Merete Hobbelstad og Kalle Løchen. I sin uttalelse sier de følgende om valget av Tuva Novotnys film:
Blindsone er et intenst drama som utvikler seg fra etableringen av et realistisk univers, via situasjonen som skaper sjokk og fortvilelse, til forløsning av hovedkarakterenes traume og angst. Alt fortalt i ett sveip, en lang kameratagning, som skaper imponerende rolleprestasjoner, foto og lyddesign. Tuva Novotnys debutfilm som regissør utnytter filmatiske virkemidler til fortellingens beste.
I sin analyse av Blindsone her på Montages skrev filmviter Eirik Frisvold Hanssen også inngående om hvordan Novotny har brukt kameraet til å fange tidsforløpet i realtid – i sin ene lange tagning – for å uttrykke en helt egen form for realisme, og på hvilken måte dette lykkes:
Den ubrutte tagningen i Blindsone er et usedvanlig vellykket grep, og [jeg] sliter med å forestille meg at filmen kunne vært laget på en annen måte, nettopp fordi de vilkårene som i flere anmeldelser presist blir beskrevet som begrensninger ved formatet – det skjulte, det uvisse, tid som går uten at man klarer å fylle den – også er det Blindsone handler om. Det er blindsoner og transportstrekninger som utgjør spilleplassen for fortellingen, som foregår i mellomrom og anonyme ikke-rom, i trappeoppganger, døråpninger og korridorer, i garderober, langs gangveier og motorveier, i bakseter og venterom. Filmen spiller hele tiden på dynamikken mellom helhet og fravær, det synlige og det usynlige, og særlig hvordan det som vises innenfor bildets ramme forholder seg til det som er blitt kalt filmbildets «skjulte rom» eller «blinde felt».
De øvrige nominerte til Nordisk råds filmpris i 2019 er Dronningen (Danmark, May el-Toukhy), Rekonstruksjon Utøya (Sverige, Carl Javér), Hvítur, hvítur dagur (Island, Hlynur Palmason) og Aurora (Finland, Miia Tervo) – som betyr at tre av fem nominerte filmer er regissert av kvinner i 2019, en kjønnsbalanse denne prisen ikke alltid har kunnet smykke seg med.
Utdelingen finner sted tirsdag 29. oktober under Nordisk råds sesjon i Stockholm. Arrangementet Nordisk filmhelg blir tradisjonen tro avholdt på Cinemateket i Oslo helgen før utdelingen (25.-27. oktober), og da får publikum anledning til å se alle de nominerte filmene og møte de aktuelle filmskaperne.