Her er de nominerte til Nordisk råds filmpris 2020: Dag Johan Haugeruds Barn representerer Norge

I dag ble det klart at Dag Johan Haugeruds Barn – som nylig vant rekordmange Amanda-priser – er nominert til Nordisk råds filmpris fra Norge.

«Jeg er glad og beæret over at Barn er nominert til Nordisk råds filmpris. Det føles som en viktig anerkjennelse for alle som har jobbet på filmen,» sier Haugerud i en pressemelding sendt ut av Filmfestivalen i Haugesund, der nominasjonen ble offentliggjort.

Som før er det en lokal jury i hvert nordiske land som velger ut sin kandidat til Nordisk råds filmpris, og i den norske juryen sitter Britt Sørensen, Inger Merete Hobbelstad og Kalle Løchen. I sin uttalelse sier de følgende om valget av Haugeruds film:

Barn er en film som i sin kjerne handler om «den norske væremåten». Samtidig strekker den seg kunstnerisk og tematisk langt ut over dette. En i utgangspunktet tragisk historie balanseres på en subtil streng av politisk finurlighet og menneskelig varme. Via tre generasjoner og deres kryssrelasjoner tegnes et mangfoldig bilde av et samfunn der voksne og barn lever tett sammen, men likevel befinner seg i hver sin verden, og befatter seg med skyldfølelse og samvittighet på ulikt vis. På en dempet måte handler Barn om det mest fundamentale i livet.

De fire andre nominerte filmene er:

  • Danmark: Onkel, av Frelle Petersen (regi/manus) og Marco Lorenzen (produsent)
  • Finland: Koirat Eivät Käytä Housuja (Dogs Don’t Wear Pants), av Jukka-Pekka Valkeapää (regi/manus), Juhana Lumme (manus), Aleksi Bardy (produsent) og Helen Vinogradov (produsent)
  • Island: Bergmál (Echo), av Rúnar Rúnarsson (manus/regi/produsent), Live Hide (produsent) og Lilja Ósk Snorradóttir (produsent)
  • Sverige: Charter, av Amanda Kernell (regi/manus), Lars G. Lindström (produsent), Eva Åkergren (produsent)

Prisen offentliggjøres tirsdag 27. oktober under Nordisk råds sesjon i Reykjavik.