Andrea Bræin Hovig og Maria Sødahl nominert til European Film Awards for Håp

Maria Sødahls fremragende Håp er nominert til European Film Awards for beste regi. I tillegg er hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig nominert i kategorien for beste kvinnelige skuespiller.

Bræin Hovig er den første norske skuespilleren som har blitt nominert til European Film Academy sin European Film Award for en rolle i en norsk film. Og det skulle bare mangle, for som vi spurte oss i denne podkasten om det norske filmåret 2019: Leverte noen i hele verden en bedre rolleprestasjon i fjor? Ane Dahl Torp er for øvrig også nominert, for sin rolle i svenske Amanda Kernells Charter. Så dette er virkelig en historisk dag for norske skuespillere!

Regissør Maria Sødahl er på sin side kun andre norske regissør til å bli nominert til en EFA-pris. I dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt jubler hun: «Det er stor stas å bli nominert for beste regi! Det er inspirerende for videre arbeid og en oppmerksomhet jeg ønsker å dele med resten av det fantastiske teamet på Håp

«Dette er første gang en norsk skuespiller blir nominert til denne prisen, så å si at dette føles som en ære er tidenes største underdrivelse. Det å få denne internasjonale anerkjennelsen betyr svimlende mye for meg», forteller Andre Bræin Hovig. «Norge har ikke klart å hevde seg spesielt i European Film Awards sammenlignet med Sverige og Danmark. Da er det ekstra gledelig at vi i år har fått to høythengende nominasjoner», sier Håps produsent Thomas Robsahm.

Viktor Kosakovskiys bejublede dokumentarfilm Gunda (som får norsk kinopremiere 1. juledag, via Arthaus) er også nominert. I dokumentarkategorien har Norge hevdet seg fire ganger tidligere.

Les vår analyse av Håp og lytt til vår podkast med Andrea Bræin Hovig. En komplett oversikt over årets EFA-nominasjoner finner du på akademiets hjemmesider.