Håp er Norges Oscar-kandidat

Maria Sødahls Håp er Norges offisielle Oscar-kandidat.

Oscar-komiteens norske avdeling består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Norsk Filmkritikerlag og Norsk filminstitutt, som sammen blir enige om hvilken film som skal innstilles til Oscar-akademiet. Etter at komiteen har kommet frem til kortlisten – som i år bestod av Jorunn Myklebust Syversens Disco, Maria Sødahls Håp og Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallins Selvportrett – blir produsentene for de tre filmene invitert til å presentere hver sin plan for en eventuell Oscar-kampanje. En godt uttenkt strategi er av stor betydning over there, så dette blir vektlagt i siste runde.

I dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt ble det understreket at alle de tre produsentene viste stor forståelse for arbeidet som følger med å være norsk Oscar-kandidat, og at den pågående pandemien gjør det enda viktigere å tenke nytt og kreativt for å nå frem til Oscar-medlemmene som skal se og stemme på filmene. Etter en grundig vurdering av de tre filmene og produsentenes kampanjer, ble Håp utpekt som Norges Oscar-kandidat til kategorien Beste internasjonale film.

Her er juryens begrunnelse:

Filmen Håp er en sjeldent intim og original beretning om en familie som gjennomgår en altomfattende krise. I skyggen av brå og alvorlig sykdom hyller filmen livet og kjærligheten i møtet med det verst tenkelige, det hele basert på filmskaperens personlige erfaringer. Å nærme seg det aller innerste og sammensatte med så finstemt bruk av filmatiske og emosjonelle virkemidler, er derfor en bragd. Manusforfatter og regissør Maria Sødahl balanserer ensemblet så vel foran som bak kamera med imponerende sikkerhet. Ikke minst er Andrea Bræin Hovigs usentimentale tolkning av hovedrollen, i nydelig og nært samspill med Stellan Skarsgård som introvert ektemann, med på å skape et sjeldent universelt og sterkt portrett av et skjørt kjærlighetsforhold. Det gjør Håp til en rørende og klok film som framfor alt framhever nettopp håp og livsvilje som ubestridelige faktorer når mørket omslutter troen på en framtid.

Juryen har tro på at tematikkens evige aktualitet og filmens modige og sterke tilstedeværelse kan bringe Håp langt i konkurransen om å bli nominert til Oscar for beste internasjonale film.»

I pressemeldingen avlører produsenten Thomas Robsahm at han lenge har tenkt at filmen har Oscar-potensiale: «Første gang jeg leste manus, tenkte jeg; denne kan vinner Oscar. Nå er vi et skritt nærmere, og det føles fantastisk!»

Tidligere denne uken ble Håp nominert til hele 3 European Film Awards, inkludert beste regi og kvinnelige skuespiller. Les vår analyse av Håp og lytt til vår podkast med hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig.