Kinodokumentaren Gunda er årets norske nominerte til Nordisk råds filmpris 2021

Haugesund 2021: Under filmfestivalen i Haugesund ble det i dag offentliggjort at Victor Kossakovskys bejublede kinodokumentar Gunda er Norges nominerte film til Nordisk råds filmpris 2021.

Med to Amanda-priser i kofferten fra lørdagens utdeling (for beste lyddesign til Alexander Dudarev og beste foto til Kossakovsky og Egil Håskjold Larsen) kunne man tro filmskaperne bak Gunda ville reise mette og fornøyde hjem fra Haugesund, men nå får de med seg enda en hedersbevisning i form av nominasjonen til Nordisk råds filmpris 2021. Den særegne filmen ville skilt seg ut i ethvert norsk filmår, og filmviter Ingeborg Sofie Holmene beskrev Gunda slik i sin analyse her på Montages:

I Gundas poetiske minimalisme bindes ulike scener sammen med et tilsynelatende diegetisk lydbilde; dyre- og naturlyder er filmens «stemme» og «musikkspor» på samme tid. Gunda er ikke en dokumentar med noe klart definert handlingsforløp, om vi ser bort fra selve kronologien, der den følger en purke og grisungene hennes, etter hvert som flokken vokser opp, roter rundt i skogen og det åpne fjøset, og til slutt blir fraktet bort i en hvit konteiner.

Det er første gang siden 2002 (året prisen ble etablert) at en norsk dokumentar er nominert til denne nå så prestisjetunge utmerkelsen. (I 2002 var det Even Benestads film Alt om min far som var Norges nominerte. Prisen gikk til Aki Kaurismäkis Mannen uten minne.) Vi måtte faktisk vente helt til 2016 før en norsk film gikk til topps, da Louder Than Bombs vant og Joachim Trier, Eskil Vogt og Thomas Robsahm mottok prisen under seremonien i København.

Den norske juryen for filmåret 2020/2021 har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik. De sier følgende i sin begrunnelse:

«Gunda» er en av disse sjeldne dokumentarene som får deg til å se verden på en ny måte. Regissør Victor Kossakovsky bringer oss ut av menneskeperspektivet og inn i en dyreverden som følger en annen logikk og en langsommere rytme. Der møter vi Gunda, som lever på Grøstad gård i Vestfold sammen med grisungene sine, en idyllisk tilværelse der brutaliteten som alltid finnes i naturen, likevel kommer klart frem. En enbeint kylling og en stoisk flokk med kyr er de andre hovedpersonene i en film som er ydmyk overfor dyrene, men med krass politisk brodd. Egil Håskjold Larsens skarpe, poetiske bilder er med på å gjøre «Gunda» til en flott cinematisk opplevelse.

Nordisk råds filmpris-juryen vurderer (som Amanda-juryen) de norske filmene som har hatt kinopremiere mellom 1. juli 2020 og 30. juni 2021. Dette filmåret har da også holdt såpass høy kvalitet her til lands – merkbart når man ser på nominasjonslisten til årets Amandapris – at Gunda må ha møtt hard konkurranse. Filmer som kanskje særlig Kunstneren og tyven og Gritt, som har distinkt egenartede kunstneriske uttrykk (ikke ulikt kulturdyr-dokumentaren selv), utmerker seg som produksjoner med noe å være skuffet over i dag. Men på generelt grunnlag er det jo gledelig for norsk filmkultur at nivået er såpass høyt i «NM». Kanskje blir det, som i fjor med Barn, en norsk vinner?

Prisen gis for en kunstnerisk betydelig, nordiskprodusert kinolangfilm, og er på DKK 300.000 som deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er et resultat av tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene.

Her er de øvrige nominerte filmene fra Norden som Gunda skal opp mot:

  • Flukt (Danmark) – Jonas Poher Rasmussen (regi og manus), Amin (manus), Monica Hellström (produsent), Charlotte De La Gournerie  (animasjonsprodusent) og Signe Byrge Sørensen (produsent).
  • Ensilumi («Any Day Now», Finland) – Hamy Ramezan (regi og manus), Antti Rautava (manus), Jussi Rantamäki (produsent) og Emilia Haukka (produsent).
  • Alma (Island) – Kristín Jóhannesdóttir (regi og manus), Guðrún Edda Þórhannesdóttir (produsent), Friðrik Þór Friðriksson (produsent) og Egil Ødegård (produsent).
  • Tigrar (Sverige) – Ronnie Sandahl (regi og manus) og Piodor Gustafsson (produsent).

Prisvinneren offentliggjøres tirsdag 2. november 2021 under Nordisk råds sesjon i København.