Arthaus distribuerer den norske dokumentaren Gunda og Thomas Vinterbergs Et glass til

Kvalitetsfilmdistributøren Arthaus har sikret seg to nye titler for lansering denne høsten: Den norske, Joaquin Phoenix-produserte dokumentaren Gunda, om ei purke på en idyllisk gård i Vestfold, og Festen-regissør Thomas Vinterbergs Et glass til, som baserer seg på en teori av Finn Skårderud.

I pressemeldingen reflekterer Arthaus-leder Svend B. Jensen over koronatidens utfordringer og viktigheten av å fortsatt kunne tilby ferskvare på kino: «Det er unektelig en underlig og krevende tid vi er inne i, men vi jobber aktivt med å tilby kinoene et rikt, godt og variert program også under pandemien. Vi er derfor veldig glade over å kunne berike filmhøsten med to fabelaktige nordiske filmer. De er veldig forskjellige, både i form og innhold, men felles for dem begge er at de blir med deg lenge etter du er ute av kinosalen.»

Gunda, som hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin, er en lavmælt og etter sigende svært gripende dokumentar om dyras hverdagsliv, hvor vi følger den norske purka Gunda og hennes grisunger på Grøstad gård. Filmen er produsert av Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant, har regi av den prisbelønte russiske dokumentaristen Victor Kossakovsky, og foto av Egil Håskjold Larsen. Oscar-vinneren Joaquin Phoenix ble eksekutiv produsent, etter å ha sett filmen og opplevd den som et «fundamentalt viktig og et fabelaktig kunstverk». Gunda får Norgespremiere til jul, den 25. desember – altså midt i ribbesesongen.

Mads Mikkelsen og vennene hans har samlet seg rundt bordet for å ta «Et glass til». (Foto: Arthaus, Thomas Vinterberg og Henrik Ohsten.)

Et glass til («Druk») er Thomas Vinterbergs nye film, med et stjernelag av danske skuespillere, inkludert Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen. Filmen skulle egentlig ha konkurrert i Cannes i mai, og trolig i hovedkonkurransen, der Vinterberg har deltatt en rekke ganger (senest med Jakten i 2011).

Et glass til handler om fire lærere og venner som beslutter seg for å teste Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Teorien hevder at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre. Av Arthaus beskrives filmen som «et morsomt, rørende, livsbejaende og tankevekkende drama om vennskap, frihet – og alkohol».

Skårderud selv sier han egentlig aldri har fremmet en slik allmenn teori, men snarere ble feilsitert av journalister. Han gir imidlertid gode skussmål til filmen: «Jeg skrev i sin tid et forord til en bok om vinens psykologiske virkninger. Promillen har selvfølgelig mange effekter, gode som dårlige. En formulering ble entusiastisk vranglest og spredd av selveste NTB. Slik skapte de en lett beruset avisand. Man skal nok vokte seg for å fabulere når det gjelder alkohol eller annen rusmisbruk. Men det er samtidig spennende å få oppleve at dette har fått den ytterst begavede filmskaperen Thomas Vinterberg til å begå en flott film til ettertanke, sammen med et knippe fenomenale skuespillere.»

Et glass til får premiere 23. oktober.