Her er de nominerte til Kanonprisen 2020 – Håp og Barn leder an

Kosmorama 2020: Årets nominasjoner til Kanonprisen er nå offentliggjort, og med henholdsvis 8 og 6 nominasjoner står Maria Sødahls Håp og Dag Johan Haugeruds Barn som de mest fremtredende norske filmene fra 2019.

Det er filmfestivalen Kosmorama som står bak Kanonprisen, som i år blir delt ut for 16. gang. I motsetning til Amandaprisen følger Kanonprisen kalenderåret for sine vurderinger, så det er filmene som hadde premiere i løpet av 2019 som er aktuelle for priser. Det er som vanlig den norske filmbransjen selv som stemmer frem vinnerne, i en avstemning gjort av medlemmene i Norsk filmforbund, Produsentforeningen, Norske filmregissører, Norske dramatikeres forbund, Norsk filmlydforening, Skuespillerforbundet, NOPA og Norsk komponistforening.

Maria Sødahls Håp er altså nominert fleste ganger, i åtte forskjellige kategorier, deriblant beste regi og manus til Sødahl, og i samtlige tre skuespillerkategorier. Dag Johan Haugerud er også nominert i kategoriene manus og regi, for sitt arbeid med Barn, som nå nylig fikk prisen for beste nordiske film ved Gøteborg internasjonale filmfestival. Martin Lund kompletterer speilingen mellom manus- og regikategoriene som den tredje dobbeltnominerte, Lund da for sitt arbeid på den kritikerroste ungdomsfilmen Psychobitch.

Ettersom Kanonprisen er som nevnt basert på en demokratisk avstemning, og ikke opererer med en pris for “beste film” (men isteden en publikumspris), så det blir logisk å anse regi- og produsent-kategoriene som de bransjemessig mest tungtveiende. I kategorien for beste produsent avviker to av årets nominasjoner fra manus/regi-kategoriene, med Psychobitch som eneste representant i alle tre. (Disco og Tunnelen er av Produsentforeningens medlemmer stemt frem foran Håp og Barn.)

Også verdt å påpeke er at Hans Peter Molands Ut og stjæle hester, som vant fem Amanda-priser i august 2019, ikke er nominert til flere enn tre Kanon-priser – en ubalanse som antageligvis har å gjøre med både vurderings- og kalenderforskjellene mellom Amanda- og Kanonprisen. (Håp og Barn er først aktuelle for Amanda til sommeren, mens Ut og stjæle hester kvalifiserte der i fjor.)

Utdelingen av Kanonprisen 2020 finner sted torsdag 5. mars på Britannia Hotel i Trondheim. Nedenfor følger den komplette listen over årets nominasjoner. Hør for øvrig gjerne også vår omfattende podkastsamtale om det norske filmåret 2019 her – i panelet sitter Anders Danielsen Lie, Roskva Koritzinsky og Lars Ole Kristiansen.

*

Kanonpris-nominasjonene 2020

Beste regi
Martin Lund (Psychobitch)
Maria Sødahl (Håp)
Dag Johan Haugerud (Barn)

Beste manus
Maria Sødahl (Håp)
Dag Johan Haugerud (Barn)
Martin Lund (Psychobitch)

Beste produsent
Ruben Thorkildsen (Psychobitch)
Maria Ekerhovd (Disco)
John Einar Hagen og Einar Loftesnes (Tunnelen)

Beste kvinnelige hovedrolle
Andrea Bræin Hovig (Håp)
Ingrid Bolsø Berdal (Spionen)
Henriette Steenstrup (Barn)

Beste mannlige hovedrolle
Nicolai Cleve Broch (Disco)
Jan Gunnar Røise (Barn)
Stellan Skarsgård (Håp)

Beste birolle
Gjertrud L. Jynge (Håp)
Espen K. Høiner (Hjelperytteren)
Tobias Santelmann (Ut og stjæle hester)

Beste lyddesign
Baard H. Ingebretsen og Tormod Ringnes (Kaptein Sabeltann og den magiske diamanten)
Hugo Ekornes (Tunnelen)
Gisle Tveito (Ut og stjæle hester)

«Psychobitch»

Beste klipp
Christian Siebenherz (Håp)
Jens Christian Fodstad (Barn)
Frida Eggum Michaelsen og Mina Nybakke (Disco)

Beste foto
Manuel Alberto Carlo (Håp)
Rasmus Videbæk (Ut og stjæle hester)
Øystein Mamen (Barn)

Beste filmmusikk
Ginge Anvik (Askeladden – i Soria Moria slott)
Eirik Myhr (Brillebjørn på ferie)
Johannes Ringen (Born2Drive)

Beste produksjonsdesign
Camilla Lindbråten (Psychobitch)
Jørgen Stangebye Larsen (Håp)
Kari Kankaanpää og Fredrik Syvertsen (Astrup – Flammen over Jølster)

«Ut og stjæle hester»