Kanonprisen 2021 avlyses

Kosmorama 2021: Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival har siden oppstarten i 2005 også vært vertskap for Kanonprisen, «Norges svar på Oscar-utdelingen», der filmbransjen stemmer på sine egne favoritter. I dag melder Kosmorama at de avlyser arrangementet for 2021 i lys av korona-situasjonen.

Årets Kosmorama går av stabelen fra 8.-14. mars 2021 og satser på «fysisk festival», bare uten større sosiale arrangementer, for å kunne overholde de gjeldende smittevernsreglene. Dette innbefatter Kanonpris-utdelingen, som vanligvis samler filmarbeidere fra hele landet i Trondheim. «Med restriksjonene og anbefalingene som foreligger er er det ikke mulig å ha mange tilreisende og gjennomføre et så stort arrangement», heter det i dagens beskjed fra festivalen.

Ledelsen har vurdert en digital utgave av Kanonprisen, men slått fra seg alternativet fordi den sosiale rammen er en såpass vesentlig del av konseptet. En digital gjennomføring ville også vært kostnads- og tidkrevende, og i et år med begrensede ressurser og svært usikre rammer har ikke Kosmorama hatt kapasitet til en gjennomføring på det nivået festivalen ville ønsket.

Direktør for festivalen Silje Engeness utdyper til Montages:

«Utfordringen er at prosessen med å nå ut til alle stemmeberettigede er like tidkrevende uansett om vi hadde gjennomført dette fysisk eller digitalt. Denne prosessen har blitt enda mer krevende med dagens GDPR-regler. Vi har vanligvis leid inn en person til å jobbe dedikert med dette, forberedelsene og gjennomføringen i om lag tre måneder på full tid, i tillegg til at også andre i staben har brukt mye tid på dette.

I og med at festivalen kommer til å ha lavere inntekter i 2021 forårsaket av garantert lavere billettsalg og dessuten ha noe lavere sponsorinntekter (noen av samarbeidspartnerne våre kan ikke bidra like mye fordi pandemien også har fått konsekvenser for dem) har vi sett oss nødt til å kutte kostnader og prioritert å bruke ressursene på å sikre en trygg filmfestival for publikum. I tillegg har vi utviklet et digitalt supplement, slik at vi også har et tilbud om situasjonen er nær lockdown i uke 10.

Vi er naturligvis veldig lei for at vi må avlyse Kanonprisen, men syns det er fint at vi får delt ut Edith Carlmar-prisen og får gjennomført Midtnorsk filmmarked digitalt. For en liten organisasjon som Kosmorama har det vært et svært krevende år å navigere i den stadig endrede situasjonen pandemien har medført, og det betyr at vi har måttet ta noen tunge valg for årets festival.»

Edith Carlmar-prisen vil i år da bli delt ut på festivalens første dag, mandag 8. mars. Prisen skal gå til en kvinnelig filmarbeider som har vist integritet, nytenkning og vilje til å bryte grenser. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Prisen deles ut med støtte fra Sparebank 1 SMN. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny og Andrea Bræin Hovig.

Under årets Kosmorama vil det bli vist film på Prinsen kinosenter, i tråd med reglene som gjelder for Trondheim Kino per i dag. I tillegg vil det foregå enkelte andre arrangementer i tråd med de smittevern-restriksjonene som gjelder på disse arenaene.

Kosmorama lanserer fullt program torsdag 18. februar. Da vil det også komme mer informasjon om den nye plattformen Kosmorama Digital, som vil tilby rundt 40 titler.