Madly in Life vant Kosmoramas jurypris

Kosmorama 2021: Årets vinnere av Trondheim internasjonale filmfestival sin jurypris, New Directors Award, ble belgiske Ann Sirot og Raphaël Balboni for demens-dramaet Madly in Life. Alex Camilleris Luzzu tok med seg publikumsprisen.

New Directors Award-programmet har bestått av syv filmer fra hele verden, som alle skal bære preg av markante registemmer. Vinneren Madly in Life undersøker hva som skjer når demens gjør at rollene byttes om og det plutselig er forelderen som oppfører seg som et uregjerlig barn. Kosmorama beskriver handlingen slik: «Alex og Noemis planer om å stifte familie settes på vent når Alexs mor Suzanne begynner å oppføre seg fullstendig irrasjonelt og blir diagnosert med demens. Alex sliter med å takle at hun mister sosiale hemning og, ikke minst, stadig havner i trøbbel – men Suzanne selv er full av livsglede som alltid.»

Årets jury bestod av tidligere filmsjef i Kosmorama Ola Lund Renolen, filmprodusent Håvard Wettland Gossé og professor i filmvitenskap Ilona Hongisto. I sin begrunnelse skriver de: «Prisen går til en film som overbeviste juryen med sin balanse av tung tematikk, varme og delikat humor. Filmen tar for seg familierelasjoner på et punkt hvor rollene er reversert og forelderen har blitt barnet. Situasjonen er er framstilt med emosjonelt ladde scener som drives fram med humoristiske detaljer, og blander fantasifull iscenesettelse med øyeblikk som kjennes improviserte. Filmen tilbyr en rørende framstilling av en uhelbredelig sykdom, ansvar og kjærlighet.»

Madly in Life er blant de mange titlene fra årets Kosmorama-program som er tilgjengelige på festivalens hjemmesider frem til og med 28. mars.