Edith Carlmar-prisen 2022 tildeles Itonje Søimer Guttormsen (Gritt)

Kosmorama 2022: Edith Carlmar-prisen 2022 tildeles regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen. Debuten hennes, Gritt, ble nylig kåret til fjorårets nest beste film av Montages.

Edith Carlmar-prisen deles ut i forbindelse med Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival, som arrangeres hvert år i 8. mars-uka. Vi er naturligvis svært glade for at nettopp Guttormsen mottar årets pris, for det vi mener er en av de beste norske filmene som er laget. (Les vår analyse, signert redaktør Lars Ole Kristiansen.)

I dagens pressemelding fra Kosmorama forklarer Guttormsen hvordan prisen påvirker motivasjonen under arbeidet med hennes neste film:

«Det betyr veldig mye! Den lykksalige beskjeden kom helt ut av det blå en morgen hvor jeg kjente meg særs skrøpelig fordi jeg kvelden før hadde lest igjennom mitt nye manus og tenkt; herregud, har jeg mot og krefter til å lage en film til? Det skal sies at jeg så vidt var frisk fra omikron, det var årets dystreste måned og jeg hadde pms, men like fullt: Det kjentes som at jeg med denne prisen, som står for vågemot og har så sterke foregangskvinner som mottakere, forpliktes til å hoppe i det.»

Tittelrollen Gritt spilles av Birgitte Larsen. På spørsmål om hva hun har betydd for filmen, svarer Guttormsen:

Birgitte Larsen og Itonje Søimer Guttormsen. (Foto: Ingrid Eggen.)

«Alt! Det var ikke noe Gritt uten Birgitte Larsen. Vårt samarbeid strekker seg tilbake til 2007, da hun vekte min nesegruse fascinasjon da hun spilte i en filmskolefilm jeg lagde. Birgitte gestalter vår inderlige Gritt med største alvor, og ikke minst har hun et stort komisk talent. Hun er en svært intelligent observatør, har et stort hjerte for intense mennesketyper, og er dessuten en strålende forfatter av egen dramatikk, noe som gjør henne til en naturlig medskaper i filmens mange friere partier. Dessuten er hun en av mine beste venner, noe som har vært en stor fordel i dette langdrøye arbeidet.

Karakteren så sitt lys i 2009, da jeg møtte Birgitte tilfeldig på et pledd i Sofienbergparken. Da hadde jeg nettopp sendt av gårde en manussøknad til den filmen jeg jobber med nå, som jeg nok egentlig innså var alt for ambisiøs som debutfilm. Jeg hadde mye trass i meg og kjente meg på kollisjonskurs med kulturen, og jeg gikk svanger med en radikal kvinnetype, en slags Taxidrivers skandinaviske onkelbarn. Når jeg møtte Birgitte og vi begynte å diskutere livet selv, ble det fort opplagt at det var hun som skulle hjelpe det barnet til verden.»

Om sin nye film røper hun «at det blir en reise fra Askim, via Berlin til Gran Canaria, og at den handler om to særs ulike halvsøstre som vokste opp som eneste bofaste barn i en charterresort, og som motvillig må returnere til barndomsøya for å rydde opp i sin frivoldige mors makabre død i de canariske fjellene.»

Edith Carlmar-juryen har bestått av professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik, rådgiver seksjon for kunst og kultur i Trøndelag fylkeskommune og filmviter Marit Bakken og regissør og produsent Line Klungtveit Johansen. Her er juryens begrunnelse:

«I et eksepsjonelt godt år for norsk film og fjernsynsbransje, både nasjonalt og internasjonalt, hadde årets jury svært mange gode kandidater fra mange ulike fagfunksjoner å velge mellom: både gode navn med lang fartstid i bransjen, og kandidater som særlig har utmerket seg i nyere tid.

Imidlertid var det et navn som klart skilte seg ut, og som Edith Carlmar-prisens kriterier, «integritet», «uredd», «vilje til å bryte grenser», nærmest syntes å være skrevet for.

Årets pris går derfor til en spillefilmdebutant, som i 2021 til fulle innfridde alle forventingene som hennes lovende kortfilmproduksjon hadde skapt.

Vinneren har skrevet manus til, regissert og klippet en film som blant annet handler om å være nyskapende, nysgjerrig og overskridende som kunstner. I samarbeid med en annen kompromissløs kunstner, skuespilleren Birgitte Larsen, har prisvinneren skapt en original, tankevekkende og provoserende film, som bryter både tematiske og estetiske grenser.

Gritt ble «snakkis» i 2021 og kommer ganske sikkert til å bli stående i norsk filmhistorie, og Itonje Søimer Guttormsen tildeles Edith Carlmar-prisen 2022 for denne filmen.»

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser, og siden 2018 den vært knyttet opp mot Kosmorama. Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør, og særlig kjent for Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959).

Vinneren av Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner (i samarbeid med Sparebank 1 SMN) og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig og Karen Fabritius Gram.