Edith Carlmar-prisen tildeles Ibelin-produsent Ingvil Giske

Produsenten Ingvil Giske, som blant annet står bak Ibelin, er årets vinner av Edith Carlmar-prisen i Trondheim.

Som vanlig vil prisen deles ut i forbindelse med et Edith Carlmar-symposium på Cinemateket i Trondheim, 8. mars, under filmfestivalen Kosmorama. Ingvil Giske har studert fjernsynsjournalistikk og dokumentarfilm ved Høgskulen i Volda, og har i mer enn tyve år vært en aktiv filmarbeider, som har spesialisert seg på å produsere dokumentarfilmer.

I år vil Giske trolig oppleve sin så langt største internasjonale suksess med Ibelin, som ble kjøpt opp av Netflix kort tid etter premierevisningen på filmfestivalen i Sundance, der den mottok fantastiske kritikker. I sin begrunnelse for tildelingen av Edith Carlmar-prisen skriver juryen:

Norsk filmbransje består av en rekke viktige aktører som gjør uvurderlig innsats for filmfeltet, men som likevel ikke alltid får den anerkjennelsen de fortjener. Årets prisvinner er en slik viktig aktør, som gjennom en årrekke har preget norsk dokumentarfilm-produksjon med sitt virke, og som har utvist stort mot som produsent innenfor et felt som krever både økonomisk risikovilje og kunstnerisk teft. Hun har sett og vært med på å løfte fram regitalenter, og filmene hun har fått på bena gjennom selskapet Medieoperatørene har stort tematisk spenn. Flere av filmene utmerker seg både i kraft av utfordrende tematikker og dristig uttrykk.

Årets prisvinner har blant samarbeidet lenge og tett med viktige dokumentarfilmskapere som Solveig Melkeraaen og Benjamin Ree. Prisvinneren har også lykkes i å sette viktig dokumentarfilm på kartet både nasjonalt og internasjonalt. Ikke minst vil juryen framheve hvordan det har lyktes henne å få norsk dokumentarfilm ut i verden blant annet gjennom deltakelse på viktige internasjonale filmfestivaler, nå nylig med de prisvinnende filmene Straff og Ibelin på Tromsø og Sundance Filmfestival.

Årets jury har bestått av Anne Gjelsvik, professor i film ved NTNU, Line Klungseth Johansen, filmregissør og filmprodusent og Marit Bakken, seniorrådgiver seksjon kunst og kultur, Trøndelag fylkeskommune og tidligere leder for Femmina Internasjonale filmfestival i Verdal.

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser, og siden 2018 den vært knyttet opp mot Kosmorama. Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør, og særlig kjent for Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959).

Vinneren av Carlmar-prisen får et stipend og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig, Karen Fabritius Gram, Itonje Søimer Guttormsen og Kajsa Næss.