Filmfrelst #494: Kosmorama 2022 – Mr. Bachmann and His Class og Playground

Kosmorama 2022: Trondheims største filmfestival er i gang, og i denne første podkastepisoden i forbindelse med årets Kosmorama, diskuterer vi to filmer med mye til felles: Maria Speths dokumentar Mr. Bachmann and His Class og Laura Wandels Playground.

Hallvar Witzøs snart kinoklare spillefilmdebut Alle hater Johan fikk æren av å være årets åpningsfilm på Kosmorama, og denne nesten heltrønderske produksjonen var en god match for festivalen. Etter å ha utsatt premieren fra november 2021, markerer filmens lansering nå en retur til «normalen» for det midtnorske filmmiljøet. Vi sneier raskt innom Alle hater Johan i starten av samtalen nedenfor, før vi går i gang med episodens hovedfokus.

Livet som skoleelev – enten det utspiller seg i undervisningen eller i friminuttene – har fristet mang en regissør til å velge det som setting og tematikk for en film. Tyske Mr. Bachmann and His Class og belgiske Playground er filmer som på hver sin måte gjør dette med bravur, og der førstnevnte holder seg mest til klasserommet er det skolegårdens brutale virkelighet som står i sentrum for sistnevnte.

Vi har sett dem begge, og reflekterer over hvilke formgrep og kunstneriske valg som er gjort av Maria Speth og Laura Wandel i de ulike perspektivene og sjangrene de har valgt for sine filmer. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich.

God lytting!