Edith Carlmar-prisen tildelt Titina-regissør Kajsa Næss

Edith Carlmar-prisen ble i år tildelt animasjonsregissør Kajsa Næss, i forbindelse med bransjedagene under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival.

Kajsa Næss var i fjor høst aktuell med sin første fullengder, animasjonsfilmen Titina, som mottok svært gode anmeldelser. I den forbindelse var hun gjest i vår podkast Filmfrelst, der hun diskuterte sitt arbeid sammen med Helt super-regissør Rasmus A. Sivertsen.

Allerede i 1996 etablerte Næss produksjonsselskapet og animasjonstudioet Mikrofilm sammen med Lise Fearnley og Liv Berit Helland. Hun står bak en rekke prisbelønte arbeider, inkl. Bygningsarbeidere (2008), Du velger selv (2013) og It Was Mine (2015).

I juryens begrunnelse heter det:

«Årets vinner av Edith Carlmarprisen, må kunne sies å beherske tålmodighetens kunst. Ikke bare jobber hun innenfor et format som krever ekstrem tålmodighet, hun har også jobbet innenfor eget selskap i over 25 år, med det krever av vilje til å ta risiko og til å tørre «å bryte grenser». Hun har en rekke prisbelønnede perler i kort format i bagasjen, og i 2023 tok hun steget over i langfilmformatet.

Sammen med sine kolleger i Mikrofilm og internasjonale samarbeidspartnere har hun nå bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang. Med filmen Titina har hun laget en storslått, poetisk og visuelt vakker film med et utradisjonelt blikk på norsk polarhistorie. Årets vinner har vist både «integritet» og «evne til nytenkning» og Edith Carlmar-prisen 2023 går til regissør og animatør Kajsa Næss

Årets jury har bestått av Anne Gjelsvik, professor i film ved NTNU, Line Klungseth Johansen, filmregissør og filmprodusent og Marit Bakken, seniorrådgiver seksjon kunst og kultur, Trøndelag fylkeskommune og tidligere leder for Femmina Internasjonale filmfestival i Verdal.

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser, og siden 2018 den vært knyttet opp mot Kosmorama. Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør, og særlig kjent for Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959).

Vinneren av Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner (i samarbeid med Sparebank 1 SMN) og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig, Karen Fabritius Gram og Itonje Søimer Guttormsen.