Filmfrelst #527: En samtale om Titina og Helt super med regissørene Kajsa Næss og Rasmus A. Sivertsen

I denne podkastepisoden presenterer vi en samtale med to av Norges mest profilerte animasjonsfilmskapere, Kajsa Næss og Rasmus A. Sivertsen, som denne høsten er aktuelle med hver sin originalskrevne nye kinofilm: Titina og Helt super

Norsk animasjonsfilm holder høy kvalitet og har gjort det lenge, og det animerte uttrykket har en viktig plass i filmkulturen vår. Vi lager flere og mer varierte helaftens animasjonsfilmer enn våre naboland, og på grasrota kommer norske animatører jevnlig hjem fra utlandet med gjeve festivalpriser. Likevel føles det ut som det skjer noe ekstra betydningsfullt i norsk animasjonsfilm nå i høst, da to velrenommerte regissører fra samme generasjon er klare med hver sin nye, originalskrevne kinofilm.

Kajsa Næss‘ poetiske polareventyr Titina og Rasmus A. Sivertsens kjøkkenbenk-inspirerte superheltfilm Helt super viser på hver sin måte hvilket spenn og kunstnerisk talent som nå kommer til uttrykk, og i samtalen nedenfor snakker både Næss og Sivertsen inngående om sine arbeider – og reflekterer i dialog med Montages-redaktør Karsten Meinich også om hverandres filmer.

De to regissørene deler også sine tanker om animasjonsfilmens plass i norsk filmkultur, og gir oss detaljerte forklaringer om ulike animasjonsteknikker, sine viktigste inspirasjonskilder og betydningen av å ha et godt fagmiljø rundt seg, i henholdsvis Mikrofilm og Qvisten – de to «animasjonshusene» Næss og Sivertsen tilhører.

Episoden nedenfor er helt uten spoilere, men vi kan avsløre at Titina og Helt super er to av den norske kinohøstens største kunstneriske begivenheter, og at filmene bør ses på det store lerretet.

God lytting!