Danske Dronningen vant Oslo Pix’ publikumspris – svenske Goliat vant den nordiske fiksjonsprisen

Oslo Pix 2019: Årets åpningsfilm, Dronningen, skrevet og regissert av May el-Toukhy, tok med seg publikumsprisen under årets Oslo Pix. Tyske Systemsprenger, signert Nora Fingscheidt, trakk lengste stråd i det internasjonale konkurranseprogrammet, mens den nordiske fiksjonsprisen ble tildelt svenske Goliat av Peter Grönlund. Pisen for beste nordiske dokumentar gikk til svensk-danske Transnistra av Anna Eborn.

Prisene ble delt ut på avslutningsseremonien til Pix, lørdag kveld, på Vega Scene i Oslo. I juryens begrunnelse for Oslo Grand Pix Nordisk Fiksjon het det: «Prisen for beste nordiske fiksjonsfilm går til en film som har rystet oss helt inn til beinet. I denne filmen er det noe som virkelig står på spill. Den er brutal, og likevel veldig skjør. Mye takket være strålende skuespill og godt samspill dem imellom.» Årets jury bestod av Kristine Berg, Anne Köhncke og Namra Saleem. Regissør og manusforfatter Peter Grönlund har tidligere gjort seg bemerket for Flukten (Tjuvheder, 2015).

Juryen til Oslo Grand Pix Nordisk Dokumentar bestod av Søren Birkvad, Lise Fearnley og Marie Bergby Hadeland. I sin begrunnelse skrev de: «Vinneren av Oslo Grand Pix Nordisk Dokumentar går til en film som er et helhetlig og balansert stykke dokumentarkunst. Subtilt bygget opp med delikat kinematografi, har filmen en hypersensitiv visjon om å portrettere unge mennesker uten retning – i et øde område i Øst-Europa.» Både Oslo Grand Pix Nordisk Fiksjon og -Nordisk Dokumentar gir vinneren 25.000 kroner, sponset av strømmetjenesten Blockbuster.

I juryen til Oslo Grand Pix Internasjonal satt Bartek Kaminski, Gunhild Varvin og Montages’ egen Helga Brekke Mathisen. Om vinneren Systemsprenger sa de: «Denne filmen er en eksepsjonell debutfilm som presenterer relevante spørsmål om hvordan enkeltindivider forholder seg til hverandre og som representanter i et større system. (…) Skuespillerpresentasjonen til den ni år gamle hovedrollen i filmen alene hadde nok innflytelse til å ta oss alle med storm.» Oslo Grand Pix Internasjonal gir 10.000 kroner, sponset av Institut français de Norvège og TV5 Monde.

Publikumsprisen ble overrakt av Rina Mariann Hansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet, og festivalen tok imot prisen på vegne av regissør May el-Toukhy. Dronningen har ordinær kinopremiere 30. august, og er distribuert av Storytelling. Både Goliat og Systemsprenger distribueres av Mer Film (henholdsvis 28. juni og 1. november).