Tuva Novotnys Blindsone dominerte fullstendig under årets Kanonpris-utdeling

Kosmorama 2019: Det ble nesten fullstendig storeslem for Blindsone da Tuva Novotnys film tok hjem hele fem Kanonpriser under Kosmorama internasjonale filmfestival i kveld.

Totalt 30 kandidater var nominert til Kanonpris-utdelingen (den 15. i rekken), i ti kategorier basert på stemmer fra medlemmer i bransjens filmforbund. På Byscenen i Trondheim torsdag kveld stakk forhåndsfavoritten Blindsone av med prisene for beste kvinnelige hovedrolle (Pia Tjelta), beste mannlige birolle (Oddgeir Thune), beste manus (Tuva Novotny), beste regi (Tuva Novotny) og beste produsent (Elisabeth Kvithyll).

Da ble det ikke mye igjen til de andre, men Utøya 22. juli fikk to tekniske priser (Gisle Tveito for beste lyddesign og Martin Otterbeck for beste foto), mens Sonja vant for beste produksjonsdesign (Lina Nordqvist), Mordene i Kongo for beste mannlige hovedrolle (Tobias Santelmann) og Tårnet for beste klipp (Silje Nordseth og vår egen Karsten Meinich).

Skjelvet, som var nominert til hele fem priser, fikk ingen av dem — men kunne til gjengjeld hente hjem Filmwebs Kanonpris, publikumsprisen.

I fjor vant Iram Haq både fagpriser for Hva vil folk si og den ærefulle Edith Carlmar-prisen. I år kunne Tuva Novotny innkassere en lignende prishøst – både to individuelle fagpriser og Edith Carlmar-prisen. Begrunnelsen fra juryen lyder slik:

Årets prisvinner har gjort seg bemerket i norsk og nordisk film og fjernsyn i en årrekke, – i ulike roller. Etter å ha gått fra roller foran kamera til også selv å ta fjernsynsregi i 2014, fikk hun sitt gjennombrudd som filmregissør i 2018. I et år hvor juryen hadde mange kandidater å velge mellom utmerket hennes debutfilm seg, gjennom sitt sterke tema, sin eksperimenterende form, og ikke minst gjennom et sterkt og modig samarbeid mellom kvinnelig regissør, produsent (Elisabeth Kvithyll) og hovedrolle (Pia Tjelta).

Filmen som juryen har latt seg begeistre og bevege av, viser fram et av samfunnets vondeste blinde felt, med en filmatisk kraft som er en erfaren filmskaper verdig. Carlmarprisen skal gå til en profesjonell filmkvinne som har vist «integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser», noe som i høyeste grad kan sies å gjelde for manus og regi på filmen Blindsone.

*

Her følger igjen listen over vinnerne i de forskjellige kategoriene:

Beste produksjonsdesign: Lina Nordqvist (Sonja)

Beste lyddesign: Gisle Tveito (Utøya 22. juli)

Beste kvinnelige hovedrolle: Pia Tjelta (Blindsone)

Beste birolle: Oddgeir Thune (Blindsone)

Beste manus: Tuva Novotny (Blindsone)

Beste regi: Tuva Novotny (Blindsone)

Beste foto: Martin Otterbeck (Utøya 22. juli)

Beste klipp: Silje Nordseth, Karsten Meinich (Tårnet)

Beste mannlige hovedrolle: Tobias Santelmann (Mordene i Kongo)

Beste produsent: Elisabeth Kvithyll (Blindsone)

Edith Carlmar-prisen: Tuva Novotny