Joachim Trier jurypresident for Kritikeruken i Cannes

Cannes 2018: Vår egen Joachim Trier (Reprise, Thelma) blir jurypresident for den 57. Kritikeruken (La Semaine de la Critique) i Cannes.

Kritikeruken ble etablert i 1962 av de franske filmkritikernes forening, som et alternativ til Cannes-festivalens offisielle program. Seksjonen utmerker seg ved å konsekvent spane etter ferske talenter, og viser kun regissørers første eller andre spillefilmer.

Joachim Trier kommer med følgende uttalelse i dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt:

«Det fine med å være juryleder i Kritikeruken er at man får se noe av det beste den nye generasjonen filmskapere har å by på. Ideen om å ha et program hvor det kun er lov med første og andre gangs regissører er smart, og vi i juryen håper på å oppdage noe nytt og uventet blant filmene vi får presentert. Tradisjonelt er Cannes den festivalen hvor mange av årets sterkeste filmer blir presentert, og jeg forventer meg det samme i år.»

Trier har selv sterk tilknytning til Cannes-festivalen. Oslo 31. august hadde verdenspremiere i den offisielle sideseksjonen Un Certain Regard i 2011, og Louder Than Bombs konkurrerte om Gullpalmen i hovedkonkurransen i 2015. Trier har også tidligere juryert for festivalen (kortfilm, 2014).

Festivalen er begeistret for å ha Trier bak rattet:

«La Semaine de la Critique er svært glade for å kunne tildele presidentskapet i den 57. Kritikeruken til en filmskaper som på en moden og sensitiv måte utforsker noen av de store utfordringene i sin generasjon.»

Trier vil lede en jury bestående av regissør og skuespiller Chloë Sevigny, skuespiller Nahuel Pérez Biscayart fra Argentina, Eva Sangiorgi, direktør for den internasjonale filmfestivalen i Wien, og den franske kulturjournalisten Augustin Trapenard. Juryen skal dele ut tre priser: Nespresso Grand Prize til en av sju spillefilmer i konkurranse, Leica Cine Discovery Prize til én av ti kortfilmer, og (for første gang) Louis Federer Foundation Rising Star Award til en av skuespillerne i de nominerte filmene.

Kritikerukens endelige program offentliggjøres i begynnelsen av mai.