Cannes 2019: Den norske kortfilmen The Manila Lover i konkurranse i sideseksjonen Kritikeruken

Cannes 2019: Forrige uke kom første slipp av filmer fra det offisielle programmet til Cannes-festivalen; i dag ble filmene i sideprogrammet Semaine de la Critique (Kritikeruken) offentliggjort.

Vanligvis er det ikke så tett mellom filmene i Kritikeruken (de gir plass til ca. 20 filmskapere hvert år – fordelt på lange og korte filmer), men seksjonen blir ikke mindre interessant av den grunn. Kritikeruken fokuserer sitt arbeid mot å oppdage nye talenter, og i programmet er det kun første- eller andrefilmer fra regissører som velges ut til visning. (De har også et vitalt kortfilmprogram.)

Blant årets filmer finner vi nettopp gledelig nok en norsk kortfilm i konkurranseprogrammet. Regissør Johanna Pyykkös film The Manila Lover er inkludert i det eksklusive utvalget på kun ti kortfilmer som deltar i Kritikeruken, og dette betyr at Pyykkö (som ble uteksaminert fra Den norske filmskolen på Lillehammer i 2016) og alle de andre involverte i prosjektet får en enestående synlighet i Cannes – og det gir norsk filmbransje en etterlengtet tilstedeværelse nettopp i Kritikeruken, seksjonen som mange internasjonale aktører retter blikket mot for å oppdage nye talenter.

The Manila Lover er produsert av det Oslo-baserte selskapet Barbosa Film AS, ved produsent Nina M. Barbosa Blad, og mottok 1 million kroner i produksjonsstøtte av Norsk filminstitutti 2017. Daværende kortfilmkonsulent Kari Moen Kristiansen skrev den gang om prosjektet at «dette er en sterk og ukonvensjonell fortelling fra en spennende ung regissør som både våger og evner å gå langt i å utfordre konvensjoner samtidig som hun viser en varme og kompleksitet for sine karakterer». Ideen til filmen oppstod, ifølge NFI, etter «regissørens møte med en asiatisk forretningskvinne som var frustrert på den sexismen og rasismen hun opplevde fra vestlige menn».

Nedenfor kan dere se hele programmet i Kritikeruken under årets filmfestival i Cannes.

*

Konkurranse

Langfilmer:

Kortfilmer:

Offisiell plakat for Kritikeruken i Cannes 2019.

Spesialvisninger

Langfilmer:

Kortfilmer:

*