Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Almodóvar, Malick, Xavier Dolan, Céline Sciamma

Om en knapp måned er det klart for den 72. utgaven av Cannes-festivalen, og etter dagens offentliggjøring av hovedkonkurransen kan vi se frem til nye filmer av blant andre Pedro Almodóvar (Pain & Glory), Xavier Dolan (Matthias & Maxime), Céline Sciamma (Portrait of a Lady on Fire) og Terrence Malick (A Hidden Life).

Selv om Gullpalme-vinneren i fjor, Hirokazu Kore-edas Shoplifters, var et tindrende mesterverk, ble hovedkonkurransen i 2018 regnet som en svak årgang, preget av et påfallende fravær av tungtveiende auteurer (hverken Olivier AssayasMellom linjene eller Claire DenisHigh Life ble inkludert, selv om de etter sigende var klare for Cannes). Nå som vi i dag endelig kan studere listen over filmene som vil utgjøre 2019-utgaven, ser vi at det offisielle programmet tar et markant steg opp fra i fjor – i alle fall på papiret.

Noen av titlene nedenfor har vært kjent en stund allerede – vi rapporterte i starten av april at Terrence Malicks nye film A Hidden Life (tidl. «Radegund») var klar for Cannes, og bransjebladet Variety har vært tidlig ute med å antyde at vi kunne forvente oss at festivalen ville presentere nye filmer fra sørkoreanske Bong Joon-ho (sist i Cannes med Okja) og britiske Ken Loach (sist i Cannes med Gullpalme-vinneren I, Daniel Blake). Det var også et håp om at Quentin Tarantinos niende film, Once Upon a Time in Hollywood, skulle bli klar – men filmen var ikke en del av dagens offentliggjøring. («Han er fortsatt i klipperommet,» ble det sagt, men det utelukker likevel ikke helt at filmen kan bli inkludert i siste sekund.)

I tillegg til nye filmer fra regissørene nevnt ovenfor, kan vi også glede oss til å se hva veteraner som de belgiske Dardenne-brødrene (The Young Ahmed) og italienske Marco Bellocchio (The Traitor) har i ermet, samt ferskere bekjentskaper som brasilianske Kleber Mendonça Filho (sist i Cannes med Aquarius), som vil delta i år med Bacurau, og rumenske Corneliu Porumboiu – som etter å ha deltatt i festivalens sideprogrammer flere ganger, nå er inkludert i hovedkonkurransen med The Whistlers.

Programsjef Thierry Frémaux trakk også frem på dagens pressekonferanse at de i 2019 har tretten kvinnelige filmskapere i det offisielle programmet (og for Cannes er dette en forbedring – fire av disse er i årets hovedkonkurranse, som da bare er én mer enn i fjor). At en fremragende regissør som Céline Sciamma ikke allerede har vært i hovedkonkurransen med en av sine tre første filmer er nå én ting, men det er i alle fall gledelig at hun nå for første gang er inkludert – med Portrait of a Lady on Fire. Det samme gjelder østerrikske Jessica Hausner, som bl.a. har signert egenartede filmer som Lovely Rita og Lourdes tidligere, men som først nå inkluderes i hovedkonkurransen, med Little Joe.

Jim Jarmuschs zombiekomedie The Dead Don’t Die ble annonsert som årets åpningsfilm allerede for en uke siden. Programmene for henholdsvis Semaine de la Critique (Kritikeruken, der den colombianske regissøren Ciro Guerra i år er jurypresident) og Quinzaine de Réalisateurs annonseres om innen kort tid. Som vanlig vil hovedkonkurransen og Un Certain Regard «etterfylles» med titler som ennå ikke er avklart frem til festivalstart.

(For litt bakgrunn og noen flere detaljer om hvordan Cannes-festivalens programkomité jobber, lytt til vårt intervju med programsjef Thierry Frémaux, fra da han gjestet Gimle kino høsten 2017, i anledning førpremieren på hans kompilasjonsfilm Lumière! Eventyret begynner.)

Årets utgave av Cannes-festivalen varer fra 14.-25. mai, og Montages vil som vanlig være til stede og rapportere om årets filmer i hovedkonkurransen og sideprogrammene. Nedenfor finner dere årets offisielle festivalprogram.

Fra dagens pressekonferanse om Cannes-festivalens offisielle program.

*

Hovedkonkurransen

The Dead Don’t Die av Jim Jarmusch (åpningsfilm)
Pain & Glory av Pedro Almodóvar
The Traitor av Marco Bellocchio
The Wild Goose Lake av Diao Yinan
Parasite av Bong Joon-wo
The Young Ahmed av Dardenne-brødrene
Oh Mercy! av Arnaud Desplechin
Atlantique av Mati Diop
Matthias & Maxime av Xavier Dolan
Little Joe av Jessica Hausner
Sorry We Missed You av Ken Loach
Les Misérables av Ladj Ly
A Hidden Life av Terrence Malick
Bacurau av Kleber Mendonça Filho og Juliano Dornelles
The Whistlers av Corneliu Porumboiu
Frankie av Ira Sachs
Portrait of a Lady on Fire av Céline Sciamma
It Must Be Heaven av Elia Suleiman
Sybil av Justine Triet

*

Un Certain Regard

Invisible Life av Karim Aïnouz
Evge av Nariman Aliev
Beanpole av Kantemir Bagalov
The Swallows of Kabul av Zabou Breitman & Eléa Gobé Mévellec
A Brother’s Love av Monia Chokri
The Climb av Michael Covino
Jeanne av Bruno Dumont
A Sun That Never Sets av Olivier Laxe
Chambre 212 av Christophe Honoré
Port Authority av Danielle Lessovitz
Papicha av Mounia Meddour
Adam av Maryam Touzani
Zhou ren mi mi av Midi Z
Liberté av Albert Serra
Bull av Annie Silverstein
Summer of Changsha av Zu Feng

*

Midnight Screenings:
The Gangster, The Cop, The Devil av Lee Won-Tae

Utenfor konkurranse:
The Best Years of a Life av Claude Lelouch
Rocketman
av Dexter Fletcher
Too Old to Die Young – North of Hollywood, West of Hell av Nicolas Winding Refn (episode 4 og 5 av serien)
Diego Maradona av Asif Kapadia
La Belle Époque av Nicolas Bedos

Spesialseanser:
Share av Pippa Bianco
For Sama av Waad Al Kateab og Edward Watts
Family Romance, LLC. av Werner Herzog
Tommaso av Abel Ferrara
To Be Alive and Know It av Alain Cavalier
Que sea ley av Juan Solanas

*

Årets festivalplakat i Cannes.