Årets åpningsfilm i Cannes blir Jim Jarmuschs stjernespekkede zombiekomedie The Dead Don’t Die

Cannes 2019: Det nærmer seg offentliggjøringen av Cannes-festivalens hovedprogram, og som vanlig slippes nyheten om åpningsfilmen først. I dag offentliggjorde festivalen at det blir Jim Jarmuschs stjernespekkede zombiekomedie The Dead Don’t Die som får starte ballet.

«Did she just say Chardonnay?» undrer Adam Drivers rollefigur tørt til Bill Murray midtveis i den ferske traileren til The Dead Don’t Die, mens en zombie sakte beveger seg mot dem mens hun hveser «schaaa-dooo-neehhh», og vi kan med trygghet slå fast at vi befinner oss i regissør Jim Jarmuschs lakoniske filmunivers igjen, tre år etter poetportrettet Paterson (også med Driver i hovedrollen) slentret seg inn på norske kinoer.

Det gir mening at Cannes-festivalen velger seg The Dead Don’t Die som åpningsfilm – det er et nytt verk av en auteur de elsker og har dyrket frem (Jarmusch vant debutprisen Camera d’Or for Stranger than Paradise i 1984), og dette forsvarer også at de lar årets åpningsfilm inngå i hovedkonkurransen. Ja, du leste riktig: zombiekomedien er in competition og vil konkurrere om Gullpalmen.

Det kan gi en god energi til festivalens første dag hvis åpningsfilmen har en viss humor og underholdningsverdi, og Jarmuschs første bidrag til subsjangeren zombiefilm (Dead Man teller ikke) ser i så måte ut til å levere, om man dømmer ut fra traileren. Den røde løperens autografjegere og fotografenes blitzlamper vil også få nok å henge fingrene i når gallapremieren på The Dead Don’t Die går av stabelen tirsdag 14. mai, ettersom det er spektakulært mange filmstjerner på rollelisten: Driver, Murray, Tilda Swinton, Selena Gomez, Iggy Pop, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, and the list goes on.

Den 71. utgaven av filmfestivalen i Cannes finner sted 14.-25. mai, og tradisjon tro vil Montages være på plass for å dekke festivalen. Nedenfor har vi limt inn traileren til The Dead Don’t Die, og filmens plakat.