Mohamed Jabalys IDFA-prisvinner Life is Beautiful – Al haya helwa åpner filmfestivalen i Tromsø i 2024

TIFF 2024: Det begynner å nærme seg filmfestivalen i Tromsø i januar, og i dag ble det klart at den norsk-palestinske dokumentarfilmen Life is Beautiful – Al haya helwa (2023) blir åpningsfilm på Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF), mandag 15. januar 2024.

Da den aspirerende palestinske regissøren Mohamed Jabaly besøkte Norge i 2014, ble grensene til Gaza stengt – og Jabaly fant seg sittende fast i Tromsø. Ti år senere får hans nye dokumentar, Life is Beautiful – Al haya helwa, norgespremiere samme sted – etter vellykket verdenspremiere på IDFA i november, der han også fikk prisen for beste regissør.

Filmen følger reisen hans gjennom alle disse årene – og utspiller seg hovedsaklig i Tromsø, der han viste filmen Ambulance i 2017. Jabalys kamp for å beholde sin palestinske identitet, samt det å bli anerkjent som filmskaper, er de sentrale motivene i Life is Beautiful – Al haya helwa, som ved en slags skjebnens ironi ble ferdig omtrent samtidig som en ny, grusom krig startet i Gaza denne høsten.

På mange måter er denne dokumentaren et kjærlighetsbrev til Tromsø som by, der Jabaly ankommer og blir tatt i mot på beste vis, og filmen vil altså få sin «selvsagte» norgespremiere på hjemmebane under Tromsø internasjonale filmfestival. Samtidig er det også en melankolsk skildring av savnet hjem til Gaza, og hjem til mor.

I en pressemelding sendt ut av TIFF i dag forteller festivalsjef Lisa Hoen om valget av åpningsfilm: «Life is Beautiful – Al haya helwa er en film om samhold, fellesskap og en hyllest til Tromsø som by og solidariteten Jabaly fikk fra menneskene som tok imot han.»

Festivalen beskriver det videre plottet i fortellingen slik: «I filmen søker Jabaly om arbeidsvisum som filmregissør, men møter motstand fordi han på daværende tidspunkt ikke hadde filmfaglig utdannelse, det til tross for at dokumentarfilmen hans Ambulance ble vist på flere av verdens største filmfestivaler. Jabaly må kjempe for å bli anerkjent som filmskaper.»

For Jabaly blir det emosjonelt å vise filmen på TIFF: «Tromsø har vært som et andre hjem for meg, det er nesten 10 år siden jeg kom hit for første gang og jeg har følt meg som en Tromsø-væring siden.»

Filmfestivalen i Tromsø arrangeres fra 15.-21. januar 2024, og Montages vil som vanlig være på plass og rapportere fra festivalløypa i «Nordens Paris».

Mohamed Jabaly og Lisa Hoen (Foto: Jamie Michael Bivard / TIFF)