TIFF 2022 presenterer årets åpningsfilm og de første smakebitene fra programmet

TIFF 2022: På nyåret står filmfestivalen i Tromsø igjen for døren (17.-23. januar), og denne uken har festivalen offentliggjort årets åpningsfilm, som blir Erik Poppes Utvandrerne. Et par andre smakebiter er også sluppet tidligere i høst, så nå begynner vi for alvor å glede oss.

TIFF 2021 ble som kjent avlyst i sin fysiske form, og med unntak av noen utekinovisninger ble hele programmet vist digitalt. Men et helt år med vaksinering og økt kunnskap om pandemien vil gjøre at 2022-utgaven står på trygg grunn. For på tross av økt koronasmitte denne høsten, vil festivalen gå som planlagt – antageligvis med noen tiltak og en koronapass-ordning i bunn, som gjør at publikum kan føle seg trygge på kino og andre møtesteder, men dette er uansett bedre enn tiltak som krever avstand og antallsbegrensning.

Da den svenske mesterregissøren Jan Troell besøkte Tromsø i 2013 med sin forrige film Dom över död man fikk vi gleden av å intervjue ham, og etter opptak var det ikke til å komme utenom å gi ham honnør for hans mange fantastiske filmer, og da i særdeleshet hans usigelig vakre og vonde immigrantdrama Utvandrarna (1971), som i sin tid ble Oscar-nominert i fem kategorier (inkludert for beste film og regi).

Det er ikke uten mot og dristighet at Erik Poppe nå da har gått løs på sin egen påkostede filmatisering av Vilhelm Mobergs romanserie Utvandrerne (utgitt som fire bøker, mellom 1949 og 1959), og om vi skal ta i bruk den første teaser-traileren (limt inn nedenfor) som målestokk, virker Poppe og fotograf John Christian Rosenlund å ha oppnådd et vakkert visuelt uttrykk med fine nye skuespillertyper (Sofia Helin og Gustaf Skarsgård) i rollene som Liv Ullmann og Max von Sydow gjorde til sine foran Troells kamera. (Poppe hadde for øvrig også åpningsfilmen på TIFF i 2018, da festivalen startet med dokumentaren Per Fugelli – siste resept.)

I tillegg til nyheten om Utvandrerne, har TIFF også sluppet et knippe andre titler som blir del av årets program. Tromsø-publikummet kan allerede nå begynne å glede seg til å se japanske Ryûsuke Hamaguchis Drive My Car, den tyske dokumentaren Mr. Bachmann and His Class av Maria Speth og den islandske spillefilmdebutanten Valdimar Jóhannssons mystiske Lamb.

Den 32. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival starter altså mandag 17. januar med Utvandrerne, som deretter har ordinær norsk kinopremiere fredag 28. januar.