Housekeeping for Beginners vant Aurora-prisen – her er alle årets prisvinnerne fra TIFF

TIFF 2024: Årets ulike juryer ved filmfestivalen i Tromsø presenterte i går kveld sine vinnere, og TIFFs hovedpris – Aurora-prisen – gikk regissør Goran Stolevski og hans film Housekeeping for Beginners («Domakinstvo za Pocetnici», 2023).

Lørdag 20. januar gikk avslutningsseremonien på TIFF 2024 av stabelen, og Kulturhuset i Tromsø var fylt til randen av forventningsfulle filmskapere og et spent publikum. Etter prisutdelingen var det klart for avslutningsfilmen, The Holdovers av Alexander Payne.

Årets utgave av TIFF har vært preget av høy kvalitet i de fleste seksjoner, og jurymedlemmene som deler ut de varierte prisene har sett både hovedkonkurransen, samt kort- og langfilmer fra nord. Nedenfor har vi limt inn hele festivalens oversikt, sendt ut som pressemelding, der hver priskategori presenteres, samt vinnere og hederlige omtaler blir inkludert.

TIFF avsluttes med en tettpakket visningsprogram på årets siste festivaldag, søndag 21. januar, før det kjøres tradisjonsrike repriser for lokalbefolkningen på mandag 22. januar.

*

AURORAPRISEN

Festivalens hovedpris går til den beste filmen i konkurranseprogrammet. Regissøren av vinnerfilmen får 5000 Euro gitt av TIFF.

Årets jury: Cédric Succivalli, Barbara Gasser og Kristin Bjørn.

Vinneren er: Houskeeping for BeginnersLand: Sverige, Kosovo, Polen, Serbia, Kroatia, Australia. År: 2023. Regi: Goran Stolevski

Hederlig omtale: Olfas døtre Land: Frankrike, Saudi Arabia, Tyskland, Tunisia. År: 2023. Regi: Kaouther Ben Hania

*

FIPRESCI

Den internasjonale kritikerprisen, delt ut av Federation Internationale de la Presse Cinématographique, den internasjonale paraplyorganisasjonen av profesjonelle filmkritikere og filmjournalister, etablert i 1930.

Årets jury: Simon Popek, Fernando Salvá og Peter Stuart Robinson.

Vinneren er: Riceboy SleepsLand: Canada. År: 2022. Regi: Anthony Shim

DON QUIXOTE

Prisen blir delt ut av FICC (Federation internationale des cine-clubs). Organisasjonen ble grunnlagt 1947 under Filmfestivalen i Cannes, og er en paraplyorganisasjon for filmklubber og ikke-kommersielle kinoer.

Årets jury: Maria Amalie Rikardsen, Katharina Anna Franck, og Ariadna Ulldemolins Abad.

Vinneren er: Olfas Døtre Land: Frankrike, Saudi Arabia, Tyskland, Tunisia. År: 2023. Regi: Kaouther Ben Hania

Hederlig omtale: Riceboy SleepsLand: Canada. År: 2022. Regi: Anthony Shim

*

DEN NORSKE FREDSFILMPRISEN (NoFPA)

Den norske Fredsfilmprisen/Norwegian Peace Film Award (NoFPA) gis til en film som setter søkelyset på direkte, strukturell eller kulturell vold, og som på en kreativ og kunstnerisk måte bidrar til forebygging eller reduksjon av vold/krig.

Tromsø internasjonale filmfestival samarbeider med Senter for fredsstudier ved Universitetet i Tromsø og Studentnettverk for fred om prisen fordi vi mener det ligger mye makt i filmen og fortellingen. Vi tror at film som tar opp temaer som undertrykking og maktmisbruk kan gjøre en forskjell.

Årets jury: Ana Luisa Sanchez, Helene Victoria Rosså og Fredrik Mortensen.

Vinneren er: The Monk and the GunLand: Bhutan. År: 2023. Regi: Pawo Choyning Dorji.

TROMSØPALMEN – KORTFILM

Tromsøpalmen deles ut til den beste kortfilmen (under 60 min.) i sideprogrammet Film fra nord. Vinnerfilmens regissør får 5000 euro fra ressurssentrene for film i Barentsregionen: Filmpool Nord, Luleå, Sverige; Film i Västerbotten, Umeå, Sverige og Nordnorsk Filmsenter, Honningsvåg, Norge.

Årets jury: Viktor Enoksen, Hrönn Marinosdóttir og Carl Christian Lein Størmer.

Vinneren er: Prosjekt Pappa Land: Norge, Estland. År: 2023. Regi: Camilla Jämting.

Hederlig omtaler:

BoysLand: Sverige År: 2023 Regi: André Vaara

PulseLand: Russland År: 2022 Regi: Darya Kuznetsova

*

TROMSØPALMEN – LANGFILM

I 2019 ble Film fra Nord utvidet for å kunne inkludere langfilmer i seksjonen. Årets utgave hadde rekordhøy påmelding og utvalg i dette formatet. Den imponerende økningen både i kvalitet og kvantitet har ført til opprettelsen av en egen pris for FFN-langfilm. Regissøren av vinnerfilmen får 2500 Euro gitt av TIFF.

Det er derfor aller første året det deles ut en egen pris til beste langfilm i sideprogrammet Film fra Nord.

Årets jury: Saara Saarela, Kingsford Siayor, og Martha Otte.

Vinneren er: Je’vida Land: Finland. År: 2023. Regi: Katja Gauriloff.

Hederlig omtale: What We See Land: Canada. År: 2023. Regi: Lucy Tulugarjuk, Carol Kunnuk.

FAITH IN FILM-PRISEN

Faith in Film-prisen er opprettet av Norske kirkeakademier, Tromsø kirkeakademi og KULT senter for kirke, kunst og kultur.

Vinnerfilmen velges på følgende grunnlag:

  • Filmen skal engasjere og stimulere til refleksjon, kritikk og ettertanke om religionens plass i menneskers liv og i samfunnet
  • Filmen skal gi innsikt i livssynsspørsmål eller åndelighet
  • Filmen skal være av høy kunstnerisk kvalitet.

Årets jury: Eilif Bremer Landsend, Tale Næss og Einar-Arne Drivenes.

Vinneren er: Straff Land: Norge. År: 2024. Regi: Øystein Mamen

*