Filmprat: En samtale med Mohamed Jabaly om Life is Beautiful – Al haya helwa

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og intervjuer.

*

TIFF 2024: I denne første episoden av årets Filmprat fra Tromsø møter vi regissør Mohamed Jabaly, som snakker med den britiske filmkritikeren Neil Young om årets åpningsfilm Life is Beautiful – Al haya helwa.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Den faste programlederen på Filmprat, Karsten Meinich, har permisjon under årets filmfestival i Tromsø, og samtalene vil derfor bli ledet av ulike vikarer fra TIFF og Montages.

I 2014, da den unge palestinske regissøren Mohamed Jabaly (Ambulance) besøkte Norge, ble grensene til Gaza stengt – og Jabaly fant seg sittende fast i Tromsø. Ti år senere har hans nye dokumentar, Life is Beautiful – Al haya helwa, fått norgespremiere samme sted. I samtalen med Neil Young nedenfor forteller Jabaly om den lange prosessen med å lage filmen, og ikke minst også hvordan den nåværende krigføringen på Gaza har preget ham, og opplevelsen av å bringe sin egen fortelling ut til verden.

Filmprat er et konsept gjennomført av TIFF og Montages.